Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Săptămâna Carității

În Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, sărbătorirea Săptămânii carității în cadrul Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" (13-19 martie 2011) a prilejuit o serie de activități la care au participat atât copiii, cât și tinerii și adulții din Acțiunea Catolică, însoțiți și îndrumați spiritual de către părintele Florin-Petru Sescu.

Astfel, în seara zilei de marți, 15 martie, după Liturghie, a avut loc o oră de rugăciune Taize dedicată în special celor aflați în suferință, celor bătrâni, lipsiți și părăsiți fie ei din familiile noastre, din comunitatea noastră sau din lumea întreagă - țarile sărace, țările de misiune sau țara recent lovită de cutremur și valuri tsunami, Japonia. La această oră de rugăciune au participat tinerii din AC.

Joi, 17 martie, tinerii din parohia noastră au continuat să trăiască spiritul carității creștine prin vizita pe care au făcut-o la Centrul Rezidențial "Alexandra" din Onești. Tinerii au fost profund impresionați de această vizită la orfelinat, iar bucuria pe care au adus-o copiilor prin micile cadouri oferite și prin simpla lor prezență acolo a fost mai presus de cuvinte.

În seara zilei de vineri, 18 martie, după Liturghie, a avut loc o cateheză dedicată tinerilor și adulților din AC. Cateheza s-a desfășurat la Casa Tineretului, în sala destinată special desfășurării catehezelor, sala amenajată prin grija părintelui Florin și a tinerilor din comunitatea noastră. Cateheza realizată și prezentată de părintele Florin a fost centrată pe familie, pe valorile familiei creștine. Exemplul de trăire a vieții de familie în Dumnezeu a fost Sfântul Iosif, cateheza făcând o paralelă între felul în care sfântul Iosif răspundea încercărilor din viața sa și a Sfintei Familii, și felul în care familiile creștine de astăzi mai știu - sau nu - să ofere timp lui Dumnezeu, să comunice, să asculte, să fie una în Cristos. Prezența adulților a adus un plus de profunzime discuțiilor în grupuri, astfel încât, la prezentarea concluziilor, tinerii au putut auzi răspunsurile date de părinții lor, au putut dialoga cu ei și au putut afla mai multe despre greutățile și provocările vieții de familie.

Sâmbătă, 19 martie, de ziua sfântului patron al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, sfântul Iosif, copiii și tinerii din comunitatea noastră au vizitat persoanele bolnave și în vârstă din parohie. Astfel, după ce s-au întâlnit la ora 14 și s-au împărțit în cinci grupuri, copiii și tinerii au plecat la drum, vizitând atât bolnavii din cartierul catolic, cât și pe cei din oraș. Aceasta activitate pare să fi fost cea mai grăitoare, cuprinzătoare și simplă cateheză despre caritate, întrucât toți cei implicați au învățat și au primit mai multe decât ar fi putut cuprinde cuvintele. Bătrânii au primit cu multă emoție și bucurie vizita celor mici, care le-au adus în case zâmbetul, inocența și frumusețea copilăriei, alături de micile cadouri pregătite din timp pentru această ocazie. Cei tineri au putut învăța de la cei bătrâni ce înseamnă răbdarea în suferință, ce înseamnă să prețuiești cu adevărat lucrurile mărunte cu care noi, tinerii, suntem atât de obișnuiți încât nu le mai sesizăm sau credem ca ni se cuvin.

Seara zilei de sâmbătă a adus cu sine participarea la Liturghia dedicată patronului Acțiunii Catolice, sfântul Iosif. Membrii AC din comunitatea noastră s-au implicat activ în pregătirea acestei sărbători realizând un frumos aranjament în fața altarului, citind lecturile, psalmul, rugăciunea credincioșilor și ocupându-se de ofertoriu. Cea mai importantă participare a fost cea la Euharistie, unindu-ne astfel în Cristos cu întreaga Biserică adunată în jurul aceluiași învățător în caritate, speranță și credință.

Mulțumim tuturor tinerilor, copiilor și adulților care au participat la activitățile din această săptămână. Mulțumim părintelui Florin-Petru Sescu pentru bucuria cu care ne susține în tot ceea ce facem pentru Biserică și pentru tot ceea ce ne dăruiește prin exemplul propriei vieți. Sperăm să devenim și să rămânem o Acțiune Catolică puternică, vie și frumoasă!

Ana-Maria Blaga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-19 martie: Onești: Săptămâna Carității


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat