Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Încheierea exercițiilor spirituale din Vatican

Sâmbătă, 19 martie 2011, Solemnitatea sfântului Iosif, în capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic, cu cântarea Laudelor și cu meditația finală, s-au încheiat exercițiile spirituale în prezența Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea.

Meditațiile au fost propuse anul acesta de părintele François-Marie Léthel, din Ordinul Carmeliților Desculți, prelat secretar al Academiei Pontificale de Teologie și profesor la Facultatea Teologică Pontificală Teresianum, și au avut ca temă: Lumina lui Cristos în inima Bisericii - Ioan Paul al II-lea și teologia sfinților.

La încheierea exercițiilor, Papa a adresat celor prezenți câteva cuvinte. Imediat după aceea, în Sala Clementină, membrii Curiei Romane i-au prezentat Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea urările pentru ziua sa onomastică. Urările au fost prezentate Papei de către cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor. Sfântul Părinte a încheiat întâlnirea cu Binecuvântarea sa.

Publicăm în continuare cuvintele pe care Papa le-a adresat celor prezenți la încheierea exercițiilor spirituale în capela Redemptoris Mater.

* * *

Iubiți frați,

Dragă părinte Léthel,

La încheierea acestui drum de reflecție, de meditație, de rugăciune în compania sfinților prieteni ai Papei Ioan Paul al II-lea, aș vrea să spun din toată inima: vă mulțumesc dumneavoastră, părinte Léthel, pentru călăuzirea dumneavoastră sigură, pentru bogăția spirituală pe care ne-ați dăruit-o. Sfinții: dumneavoastră ni i-ați arătat ca "stele" pe firmamentul istoriei și, cu entuziasmul dumneavoastră și bucuria dumneavoastră, ne-ați inserat în hora acestor sfinți și ne-ați arătat că tocmai sfinții "mici" sunt sfinții "mari". Ne-ați arătat că scientia fidei și scientia amoris merg împreună și se completează, că marea rațiune și marea iubire merg împreună, ba chiar că marea iubire vede mai mult decât rațiunea singură.

Providența a voit ca aceste exerciții să se încheie cu sărbătoarea sfântului Iosif, patronul meu personal și patronul sfintei Biserici: un sfânt umil, un muncitor umil, care a fost făcut vrednic să fie Păzitorul Răscumpărătorului.

Sfântul Matei îl caracterizează pe sfântul Iosif cu un cuvânt: "Era un om drept", "dikaios", de la "dike", și în viziunea Vechiului Testament, așa cum o găsim de exemplul în Psalmul 1, "drept" este omul care este cufundat în Cuvântul lui Dumnezeu, care trăiește în Cuvântul lui Dumnezeu, care trăiește Legea nu ca "jug", ci ca "bucurie", trăiește - am putea spune - Legea ca "Evanghelie". Sfântul Iosif era drept, era cufundat în Cuvântul lui Dumnezeu, scris, transmis în înțelepciunea poporului său, și tocmai în felul acesta era pregătit și chemat să-l cunoască pe Cuvântul Întrupat - Cuvântul venit între noi ca om -, și predestinat să păzească, să ocrotească acest Cuvânt Întrupat; asta rămâne misiunea lui pentru totdeauna: să păzească sfânta Biserică și pe Domnul nostru.

Ne încredințăm în acest moment ocrotirii sale, ne rugăm pentru ca să ne ajute în umila noastră slujire. Să mergem înainte cu curaj sub această ocrotire. Să fim recunoscători față de sfinții umili, să-l rugăm pe Domnul să ne facă și pe noi umili în slujirea noastră și astfel sfinți în compania sfinților.

Încă o dată vă mulțumim, părinte Léthel, pentru inspirația dumneavoastră. Mulțumim!

*

Scrisoarea Sfântului Părinte adresată cucernicului părinte François-Marie Léthel, O.C.D., predicator al exercițiilor spirituale

Publicăm în continuare textul scrisorii pe care Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a adresat-o cucernicului părinte François-Marie Léthel, O.C.D., prelat secretar al Academiei Pontificale de Teologie, la încheierea exercițiilor spirituale predicate de el în această săptămână în Vatican pentru Papa și Curia Romană.

* * *

Cucernice părinte

FRANÇOIS-MARIE LÉTHEL, O.C.D.,

Prelat secretar al Academiei Pontificale de Teologie

Din toată inima doresc să vă exprim recunoștința mea vie pentru slujirea prețioasă pe care Dumneavoastră ați oferit-o mie și colaboratorilor mei din Curia Romană predicând, în zilele trecute, exercițiile spirituale. Grație și angajării prestată de Dumneavoastră în această circumstanță, am putut intra în Timpul Postului Mare așa cum mama Biserică, urmând Cuvântul divin, ne cere: devenind mai atenți la glasul Domnului.

Motiv de recunoștință specială este itinerarul pe care Dumneavoastră, Cucernice Părinte, ne-ați făcut să-l parcurgem prin intermediul meditațiilor: un drum spiritual inspirat din mărturia Venerabilului meu predecesor Ioan Paul al II-lea, a cărui apropiată beatificare a sugerat tema sfințeniei, de aprofundat prin întâlnirea cu figurile vii ale câtorva sfinți și sfinte, ca stele luminoase care se rotesc în jurul Soarelui care este Cristos, Lumina lumii. Cu această orientare, Dumneavoastră v-ați acordat foarte bine cu programul de cateheză desfășurat de mine în acești ani în timpul Audiențelor generale, cu propunerea de a face cunoscută și iubită mai bine Biserica așa cum se arată ea în viața, în operele și în învățăturile sfinților: pornind de la Apostoli și prin lunga ceată a Părinților și a celorlalți scriitori antici, a teologilor și a misticilor din perioada medievală, cu atenție deosebită față de un prețios grup de femei, ajungând la reluarea seriei Învățătorilor Bisericii, care urmează să o închei. Această linie de reflecție și de contemplație asupra misterului lui Cristos reflectat, ca să spunem așa, în existența celor mai fideli imitatori ai săi constituie un element fundamental pe care l-am moștenit de la Papa Ioan Paul al II-lea și pe care l-am dus înainte cu deplină convingere și cu mare bucurie.

Știu bine, dragă Frate, că mulțumirea mea Dumneavoastră o înțelegeți ca adresată și Ordinului Carmelit din care faceți parte. Apreciez și împărtășesc acest sentiment și îl extind la cea mai vastă dimensiune eclezială, deoarece acest curs de exerciții ne-a făcut să simțim mai mult ca oricând Biserica drept comuniune a sfinților. Către Biserică, însuflețită de acțiunea Duhului Sfânt, și către Mama sa, Sfânta Fecioară Maria, să se îndrepte recunoștința noastră. Sfânta Fecioară și sfântul Iosif, soț și patron al Bisericii universale, pe care astăzi îl celebrăm și căruia Dumneavoastră i-ați dedicat meditația din această dimineață, să Vă obțină belșugul darurilor cerești, pentru care ca garanție Vă împart din inimă o specială Binecuvântare Apostolică, pe care o extind cu plăcere la cei dragi Dumneavoastră.

Din Vatican, 19 martie 2011

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat