Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Era 19 martie 1961

Ioan al XXIII-lea încredința Conciliul unui tată "blând și vrednic de iubire"

Celor mai apropiați colaboratori care îi comunicau imposibilitatea de a deschide Conciliul în anul 1963, papa Ioan le-a răspuns: "Atunci îl vom deschide în 1962", adăugând după aceea: "Noi suntem bătrâni, nu putem pierde timpul".

Se respira deja aer de Conciliu la Roma, și nu numai acolo, în acel aproape început de primăvară din anul 1961 când Ioan al XXIII-lea, în iminența sărbătorii sfântului Iosif și a celebrărilor din Săptămâna Sfântă, a simțit nevoia să adreseze lumii scrisoarea apostolică "Glasurile", în care invoca ocrotirea și încredința sfântului Iosif buna reușită a Conciliului ecumenic al II-lea din Vatican. Mașina complexă de organizare fusese pornită cu un an înainte, oficial la 5 iunie 1960, cu motu proprio Superno Dei nutu, cu care Papa a instituit cele unsprezece comisii pregătitoare. Și lucrările pentru pregătirea marii adunări erau în desfășurare inimoasă la data de 19 martie 1961, când Ioan al XXIII-lea a semnat a treia sa scrisoare apostolică din anul acela.

"Glasurile care din toate punctele pământului ajung până la noi, ca expresie a așteptării fericite și a urărilor pentru succesul fericit al Conciliului ecumenic al II-lea din Vatican, solicită și mai mult spiritul nostru să scoatem profit din buna dispoziție a atâtor inimi simple și sincere...". Papa, după premisă, începea să schițeze figura sfântului Iosif, "blând și vrednic de iubire", atât de îndrăgită de intimitatea sufletelor cele mai sensibile față de simplitate și de modestie, rămasă timp de secole și secole "într-o ascundere caracteristică a sa", și trecea rapid în revistă atențiile pe care pontifii din ultimii o sută de ani le-au avut față de soțul sfânt al Mariei.

Începând de la Pius al IX-lea, care la 8 decembrie 1870, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, l-a proclamat în mod solemn și oficial pe sfântul Iosif patron al Bisericii universale. Continuând cu Leon al XIII-lea, redactor în anul 1889 al enciclicei Quamquam pluries, "documentul cel mai amplu și bogat pe care un Papă l-a publicat vreodată în cinstea tatălui purtător de grijă al lui Isus, ridicat în lumina sa caracteristică drept model al taților de familie și al muncitorilor". Și apoi Pius al X-lea, Benedict al XV-lea, Pius al XI-lea, care s-au remarcat prin multiple exprimări de devoțiune și de iubire față de sfântul Iosif, prin promovarea cultului său, prin confirmarea titlului său de patron al Bisericii universale și în lumina doctrinei teologice. Până la Pius al XII-lea, care în anul 1955 instituia sărbătoarea anuală a sfântului Iosif muncitorul, fixată la data de 1 mai.

"Este foarte natural - scria Ioan al XXIII-lea - ca această referință la glasul Papilor din ultimul secol să fie în întregime menită să suscite cooperarea lumii catolice la buna reușită a marelui plan de ordine, de înălțare spirituală și de pace la care este chemat un Conciliu ecumenic... Și dacă un ocrotitor ceresc este indicat să implore de sus, în pregătirea lui și în desfășurarea lui, acea virtus divina, pentru care el pare destinat să marcheze o epocă în istoria Bisericii contemporane, nimănui dintre Cei Cerești nu-i poate fi încredințat mai bine decât sfântului Iosif, conducător măreț al Familiei din Nazaret și ocrotitor al Sfintei Biserici". Așadar, Papa încredința mijlocirii sfântului Iosif ceea ce îi stătea mai mult la inimă în acel moment.

Din cuvintele lui Angelo Roncalli reies toată neliniștea și așteptarea bunului păstor față de evenimentul solemn care se schița încet-încet, dar și încrederea - tipică a caracterului ioaneu - că totul va fi merge și va ajunge la împlinire în cel mai bun mod grație ajutorului divin. "Din partea noastră umană - încheia Ioan al XXIII-lea îndreptat spre confrați și spre credincioși - Conciliul ecumenic nu cere pentru împlinirea sa, și pentru succesul său, decât lumina adevărului și a harului, disciplina studiului și a tăcerii, pacea senină a minților și a inimilor". Era 19 martie 1961. Data începerii de la 11 octombrie 1962 încă nu fusese fixată, însă deschiderea Conciliului părea atunci mai apropiată. (p.i.)

(După agenția SIR, sâmbătă 19 martie)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat