Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crucifixul la școală

Sentința era așteptată pentru astăzi (18 martie 2011) și a venit punctuală. Marea Cameră a Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a absolvit Italia de acuza de încălcare a drepturilor umane prin expunerea crucifixului în sălile de școală. Așa cum se știe, în noiembrie 2009, Curtea acceptase cererea unei cetățene italiene de origine finlandeză, Soile Lautsi, pronunțându-se împotriva expunerii crucifixului, susținând că prezența lui în școlile statale ar fi "contrară dreptului părinților de a-și educa proprii copii după convingerile lor și dreptului minorilor la libertatea de religie și de gândire". Curtea, de asemenea, condamnase Italia să-i plătească 5.000 de euro lui Lautsi pentru daune morale. Guvernul italian a prezentat imediat recurs și în sprijinul Italiei au prezentat recurs și alte zece țări, adică Armenia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, San Marino, Rusia, Monaco și România. Recursul a fost discutat la Strasbourg la sfârșitul lunii iunie 2010 și acum vine pronunțarea Curții care acceptă recursul italian. Decizia a fost adoptată cu 15 voturi pentru și două împotrivă. Judecătorii de la Strasbourg s-au "considerat în afară" de la dezbaterea despre valoarea crucifixului, declarând în această privință incompetența Curții.

"Dacă este adevărat că crucifixul este înainte de toate un simbol religios, totuși nu subzistă în acest caz elemente care să ateste eventuala influență pe care expunerea unui simbol de această natură pe zidurile din sălile de școală ar putea să o aibă asupra elevilor". Aceasta este concluzia la care a ajuns astăzi Marea Cameră a Curții drepturilor omului din Strasbourg cu sentința despre cazul Lautsi-Italia referitoare la expunerea crucifixului în sălile de școală. "În sentința definitivă a Marii Camere, pronunțată astăzi în cazul Lautsi și alții împotriva Italiei - se citește într-o notă oficială - Curtea Europeană a Drepturilor Omului a conchis în majoritate (cincisprezece voturi contra două)" pentru "neîncălcarea articolului 2 din Protocolul nr. 1 (dreptul la instruire) la Convenția europeană a drepturilor omului". Cazul, amintește aceeași Curte "se referea la prezența crucifixului în sălile din școlile publice din Italia, incompatibilă, conform reclamanților, cu obligația statului de a respecta, în exercitarea propriilor funcțiuni în materie de educație și învățământ, dreptul părinților de a garanta propriilor copii o educație și un învățământ conforme cu convingerile lor religioase și filozofice".

Marea Cameră a Curții drepturilor omului din Strasbourg, corectând sentința precedentă din noiembrie 2009, afirmă: "Deși este comprehensibil că reclamanta poate să vadă în expunerea crucifixului în sălile din școlile publice frecventate de copiii ei o lipsă de respectare din partea statului a dreptului ei de a le garanta lor o educație și un învățământ conform cu convingerile sale filozofice, percepția ei personală nu este suficientă să integreze o încălcare a articolului 2 din Protocolul nr. 1. Această sentință care este definitivă, va fi acum transmisă - așa cum explică cei 17 judecători, prezidați de francezul Jean-Paul Costa - Comitetului miniștrilor din Consiliul Europei, cel mai mare organism politic al instituției, "care controlează executarea ei".

"Primesc cu mare satisfacție sentința Curții Europene a Drepturilor Omului în privința prezenței crucifixului în școli". Roberta Angelilli, vicepreședinte al Parlamentului european, imediat ce a aflat conținutul sentinței pronunțată la Strasbourg, a afirmat: "Este o victorie pentru Italia și pentru țările care au fost alături de ea". "Această sentință are o mare valoare pentru că este rezultatul unei bătălii dusă înainte de toate forțele politice care au acționat în apărarea unui simbol care cuprinde valori care merg dincolo de crezul religios, în care cetățenii recunosc propriile rădăcini istorice și culturale și care este mai ales element de coeziune". Angelilli adaugă: "Politicile de primire și toleranță promovate de UE trebuie să fie realizate înainte de toate prin respectarea tradițiilor și a rădăcinilor identitare ale cetățenilor din statele membre".

(După agenția SIR, vineri, 18 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat