Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu arhiepiscopul Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale

Cultura digitală, loc de întâlnire pentru evanghelizare

De Mario Ponzi

Este pe linia dreaptă de sosire noul portal web al Sfântului Scaun. Așa cum a fost anunțat deja de arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, în timpul recentei adunări plenare a dicasterului, imediat după Pa?te va fi în rețea în italiană, în engleză și în franceză. "Va mai trebui așteptat încă un pic - explică prelatul - pentru ca să fie operativ și în celelalte limbi, inclusiv chineză. De altfel, am voit ca proiectul să se realizeze în manieră progresivă, pentru a avea posibilitatea de a aduce imediat toate modificările care ar trebuie să devină în mod evident necesare pe parcurs". Însă adunarea plenară nu s-a ocupat numai de noul portal. Ne vorbește despre asta arhiepiscopul în acest interviu acordat ziarului nostru.

Adunarea plenară marchează mereu un moment important în viața unui dicaster. Care este problema de fond pe care s-a concentrat atenția voastră?

Adunarea plenară permite o confruntare directă cu colaboratorii, membrii și consultanții, care, trăind experiența lor în atâtea țări diferite, pot să furnizeze un cadru de ansamblu cu privire la starea comunicării în lume. Adunarea din acest an a avut o semnificație și o dezvoltare deosebite, pentru că a fost inaugurată de întâlnirea cu Papa. Cuvintele lui au fost iluminante tocmai pentru a ne face să înțelegem care trebuie să fie punctul principal: să înțelegem că Biserica este chemată să dialogheze cu oamenii de astăzi, tot mai impregnați de o cultură digitală. În substanță, e vorba de a lărgi orizonturile diaconiei culturii. Este ceea ce cere Papa atunci când recomandă să se cunoască, să se înțeleagă noile limbaje prin care omul contemporan se exprimă, comunică ceea ce el este, ceea ce el percepe.

Așadar un nou mod de a evangheliza?

Biserica trebuie desigur să învețe să-l vestească pe Cristos după limbajul mai ușor și mai direct comprehensibil de omul căruia i se adresează. Astăzi e vorba de omul din era digitală, din cultura digitală. Și Papa a orientat reflecția noastră în acest sens, amintindu-ne că "trebuie avut curajul de a regândi în mod mai profund, cum s-a întâmplat în alte epoci, raportul dintre credință, viața Bisericii și schimbările pe care omul le trăiește" și cerându-ne o angajare reînnoită în a-i ajuta "pe cei care au responsabilitate în Biserică pentru a fi în măsură să înțeleagă, să interpreteze și să vorbească noul limbaj al mass-media în funcție pastorală". În substanță, ne-a cerut să gândim ce provocări aduce așa-numita gândire digitală credinței și teologiei, și care sunt întrebările și cererile care derivă din asta.

Ați reușit să găsiți răspunsuri?

Mai mult am găsit realitățile asupra cărora este necesar de intervenit pentru a găsi răspunsuri adecvate.

De exemplu?

Accentul a fost pus înainte de toate pe atenția pastorală care trebuie dedicată lucrătorilor din lumea comunicației. E vorba de un aspect fundamental. Apoi, strâns legată este problema formării viitorilor preoți, cateheți și laici angajați, capabili să exercite misiunea lor în lumea digitală. Anul trecut Papa, în mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, a pus accentul pe necesitatea de a se îngriji de o pastorație adecvată pentru lumea culturii digitale. Punctul fundamental este de a percepe dimensiunile cele mai profunde ale proceselor comunicative care apar treptat. Persoana umană, ca subiect comunicativ, se exprimă de fapt printr-un echipament tehnic care vehiculează un nou limbaj, un nou mod de a înțelege lumea. Acest lucru trebuie aprofundat în centrele formative ale Bisericii, care deja acum are atâtea episcopate în prima linie. După întâlnirea universităților catolice din lume organizată aici la Roma anul trecut, am demarat noi înșine o serie de reuniuni continentale tocmai pentru a stimula această activitate formativă. Am fost deja în Spania, Thailanda și Statele Unite. Următoarele ținte sunt America Latină și Africa. Așadar, se poate vorbi despre o "rețea" de formare vastă și articulată, căreia Consiliul Pontifical încearcă, în multe moduri, să-și dea propria contribuție. A puncta puternic pe formare este primul nostru obiectiv. S-a discutat mult despre asta la adunarea plenară.

Și care au fost indicațiile?

Între timp participanții au ținut să reafirme că a forma nu înseamnă a adăuga o materie în plus de studiat pe parcursul de învățare. Sau cel puțin nu aceasta este aspectul cel mai important de care trebuie avut grijă. În schimb trebuie reafirmat rolul comunicării în Biserică și prin urmare regândită și teologia în perspectiva comunicării. Apoi multe din intervenții au pus accentul pe transversalitatea comunicării în cadrul Bisericii însăși și au cerut Consiliului Pontifical să aprofundeze dialogul cu toate celelalte dicasterii vaticane pentru ca să se creeze o legătură profundă pe tema comunicației. Baza ne-a cerut, în substanță, să regândim rolul pe care dicasterul nostru ar trebui să-l interpreteze în cadrul misiunii Bisericii. O misiune, amintim asta, din care derivă îndatoriri operative complexe și exigente, care ne pun nu numai în fața exercitării responsabilităților noastre, ci, aș spune, a căutării unei forme de coerență în ansamblu față de mesaj sau față de fluxul de informații care trebuie comunicate.

Cum s-ar putea realiza această colaborare?

Înainte de toate reflectând asupra faptului că fiecăruia, în propriul loc, este cerut să transmită mesajul evanghelic, să-l trăiască și să-l mărturisească în mod concret. Și apoi considerând că nu este comunicarea un sector, ci un element constitutiv și relevant din punct de vedere cultural în viața Bisericii. De fapt, ea se adresează nu numai ad extra ci și ad intra, în sensul că, deja în linie de principiu, își pune obiectivul de a extinde propria slujire față de toate celelalte dicasterii vaticane. Angajarea primară a tuturor nu e altceva decât evanghelizarea, deci vestirea mereu nouă a Cuvântului lui Dumnezeu. Dezvoltarea noilor tehnologii impune aranjări și, în multe cazuri, atitudini mereu noi, colaborări mai extinse, coordonări mai punctuale, sinergii mai lărgite. În acest sens cu toții suntem chemați să fim comunicatori; cu toți convergem spre un obiectiv unic.

Și Consiliul Pontifical pentru Comunicații Sociale poate să fie punctul de referință?

Nu aș vorbi atât de punct de referință cât mai degrabă de un rol de colaborare în dezvoltarea metodologiilor cele mai adaptate pentru noul mod de a comunica în era digitală, știind bine că și acestea trebuie să aibă ca finalități obiective comune. Nu se comunică pentru sine, deoarece autoreferențialitatea este unul din cele mai mari riscuri ale întregii comunicări. De acest pericol Consiliul Pontifical intenționează să stea cât mai departe.

Într-un interviu de anul trecut dumneavoastră ați spus că preotul trebuie să rămână punctul de sprijin al răspândirii mesajului evanghelic "oricare ar fi drumul de parcurs pentru a ajunge la om, chiar dacă e vorba de un drum telematic". Ce s-a schimbat astăzi, dacă s-a schimbat ceva?

Nu s-a schimbat nimic pentru că nu poate să se schimbe nimic. Și aceasta este o altă realitate care a reieșit în timpul adunării noastre plenare. În comunicație, dincolo de orice progres tehnologic, nu va dispare niciodată exigența constitutivă a mesajului. Revin la ceea ce ne-a spus Papa la începutul lucrărilor noastre: "Credința mereu pătrunde, îmbogățește, exaltă și dă viață culturii, și aceasta, la rândul ei, devine vehicul al credinței, căreia îi oferă limbajul pentru a se gândi și a se exprima. Deci este necesar să devenim ascultători atenți ai limbajelor oamenilor din timpul nostru, pentru a fi atenți la lucrarea lui Dumnezeu în lume". A deveni ascultători atenți înseamnă însă și mai ales a ști să ascultăm ceea ce Dumnezeu vrea să comunice. Se comunică dacă se are ceva de spus. Preotul, în acest sens, are marele privilegiu al unui mesaj care, pentru el, s-a făcut și a devenit viață. Misiunea lui este și aceea de a comunica - adică de a-i face părtași pe toți - această bucurie a sa. Când se întâmplă asta este un fapt care nu trece neobservat; nici pentru întâlnirile directe și personale, nici pe web sau în cyberspațiu. Adevărul știe mereu să-și croiască drum în lumea mass-media, chiar dacă este așa de variată și uneori dificilă. Preotului nu se cere să fie un profesionist al comunicării, ci un slujitor fidel și pasionat al Cuvântului lui Dumnezeu. Aș spune mai mult: eficacitatea comunicării va depinde tocmai de fidelitatea și de iubirea pe care el le va revela în raporturile cu credincioșii.

Din punct de vedere practic cum intenționați să acționați?

Între timp organizând cursuri de formare. Vom încerca înainte de toate să dăm un sens nou întâlnirilor cu episcopii în vizita ad limina. Însă vom puncta mai ales pe formarea la nivel internațional. În această optică organizăm la Rio de Janeiro un seminar despre comunicare pentru episcopii brazilieni, o întâlnire în Orientul Mijlociu și alta în Africa. În partea a doua a anului vom avea una și în Chile, destinată lucrătorilor din rețeaua informatică din America Latină (RIIAL). Mai mult, în acest continent vast am demarat deja de câtva timp o colaborare fructuoasă cu CELAM și trebuie să spun că președintele, cardinalul Raymundo Damasceno Assis, s-a arătat deosebit de atent față de această formă de colaborare.

(După L'Osservatore romano, 18 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat