Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Simpozion național "Concept și simbol în gândirea filosofico-teologică franciscană"

Miercuri, 16 martie 2011, a avut loc Simpozionul Național cu titlul: "Concept și simbol în gândirea filosofico-teologică franciscană", eveniment organizat în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, sub egida Facultății de Filozofie "I. D. Scotus" și a Facultății de Teologie Pastorală, din cadrul aceluiași institut, în colaborare cu Facultatea de Filozofie a Universității "Al. I. Cuza" din Iași.

După cuvântul introductiv adresat de lect. univ. dr. pr. Damian Pătrașcu și salutul ministrului provincial pr. Emilian Cătălin, au urmat conferințele susținute de:

  • Asist. univ. drd. pr. Cazimir Ghiurca - Ultima solitudo în gândirea lui I. D. Scotus

    "Ultima solitudo" reprezintă momentul reflexiv al persoanei umane. Nu este un moment negativ, cum s-ar observa la primul contact cu acest termen, ci dimpotrivă, este ultima demnitate a persoanei umane, considerată ca fiind "în ea însăși". Solitudinea scotistă este rodul opțiunii voluntare a persoanei, fiind ultimul motiv al ființei umane ce se prezintă ca a fi - "a fi aici și acum". Ca ultimă expresie a demnității umane, ultima solitudine asigură ființei omenești caracteristica ei de a fi ea însăși și de a se auto-transcende, autodepăși.

  • Prof. univ. dr. Petru Bejan - Perspective antropologice în iconografia franciscană

    Iconografia franciscană, sub perspectivă antropologică, este aceea care face legătura dintre iconografia bizantină și iconografia renașterii, constituindu-se astfel ca anticipare a unei perioade care avea să dea la lumină operele inestimabile ale unor renumiți maeștri precum Michelangelo, Rafael ș.a.

  • Prof. univ. dr. Anton I. Adămuț - Interpretări filozofico-teologice inedite

    Luând în considerație conceptul de om, îl putem privi din trei puncte de vedere: ca individ, cetățean și persoană, acesta din urmă, fiind un concept mai larg, le însumează și pe celelalte două. Omul are sau își revendică anumite drepturi, doar că fiecărui drept îi corespunde și o responsabilitate corelativă.

    Se spune că există dragoste la prima vedere, însă "cum apare așa și dispare". Cei mai mulți ar fi de părere că antonimul iubirii este ura, dar se pare că nu este așa. Ura este corelativul iubirii, fiind în același timp un act rațional. Nu există ură la prima vedere, dar odată apărută, dispare mai greu.

  • Lect. univ. dr. pr. Damian Pătrașcu - Concept și realitate. Dezbateri filosofico-teologice în Evul Mediu târziu

    Teologia vorbește despre Dumnezeu și se ocupă, așa cum orice altă știință o face, cu raportul dintre concept și realitate. În metafizică, raportul dintre concept și realitate a avut un rol important în discuția asupra pluralităților formelor. În teologie acest raport a fost pus în evidență în cadrul tratării atributelor și ideilor divine. În acest cadru, problema devenea și mai presantă, din moment ce ființa divină era considerată absolut una și, prin urmare, nu exista spațiu pentru o multiplicitate de atribute și idei. Totuși, făcând referință la Dumnezeu, omul folosește o mare varietate de nume: înțelept, drept și veșnic.

  • Asist. univ. dr. Marius Pascal - Simbolismul acvatic în creștinism

    Simbolismul acvatic se numără printre cele mai complexe și mai vaste simboluri, apa reprezentând totalitatea virtualităților formelor de existență. Ea precede orice formă și susține creația. Creștinismul operează cu o serie de simboluri ce au proprietatea de a sintetiza fie o imagine, fie o experiență spirituală sau un principiu de natură religios-morală. Simbolismul regresiunii în apă ca instrument de regenerare și purificare va fi acceptat de creștinism și va căpăta apoi noi valențe religioase.

    După expunerea conferințelor au avut loc dezbateri pe baza celor prezentate și trasarea concluziilor simpozionului. Prin însuși titlul acestuia s-a subliniat interesul pentru gândirea filozofico-teologică franciscană din Evul Mediu, acest interes, nu atât pentru a afla ceea ce au gândit cei din perioada respectivă, dar mai mult pentru a ne descoperi și cunoaște pe noi înșine și totodată realitatea în care trăim.

    Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

    * * *

    Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Roman (ITRCF): Simpozion național "Concept și simbol în gândirea filosofico-teologică franciscană"


     

    lecturi: 12.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat