Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Ziua Tineretului Djebonoua 2011

Parohia Djebonoua (Coasta de Fildeș) a organizat Ziua Tineretului la nivel arhidiecezan, duminică, 13 martie 2011. Parohia Djebonoua aparține de Arhiepiscopia de Bouake. La acest eveniment a participat și arhiepiscopul acestei arhidieceze.

Suntem la începutul Postului Mare, timp de exercitare a postului, a pomenii și a rugăciunii, dar, totodată, timp de așteptare a Mântuitorului, timp de speranță că și noi vom învia împreună cu el.

În ciuda situației politice încă neclară, încă nesigură, datorită prezenței a doi președinți aleși pe 28 noiembrie 2010, Arhiepiscopia de Bouake, din care face parte și Parohia Djebonoua, a început încă din luna ianuarie pregătirile pentru un sinod diecezan. Sinodul are drept temă: Biserica - Familia lui Dumnezeu la Bouake pentru o nouă evanghelizare. Bineînțeles că se au în vedere toate grupurile și categoriile sociale. Din comisii fac parte atât preoți, cât și laici, atât catolicii cât și musulmanii, precum și alte persoane aparținând diferitelor grupuri și comunități ecleziale.

În fiecare an, ca și în Dieceza de Iași, și Arhidieceza noastră organizează o zi dedicată tinerilor. În acest an ziua tineretului a avut în Parohia Djebonoua. Cu toate că situația politică este foarte tensionată, datorită faptului că Uniunea Africană și-a dat ultimul cuvânt cu privire la alegeri, iar unii dintre cei vizați nu vor să o accepte și să o respecte, prezența tinerilor la sărbătoare a impresionat chiar și pe episcop (au participat între 1700-1800 tineri, fără a-i număra pe cei care au venit pe cont propriu, persoanele adulte, copiii și credincioșii din parohia noastră). Tinerii și-au adus contribuția lor în ceea ce privește sinodul, răspunzând la mai multe întrebări pregătite de Comisia Sinodală, ajutată de Comisia responsabilă cu tinerii. Tema acestei zile a tineretului s-a intitulat: "Tinerii, ce contribuție pentru sinod?"

Din program a făcut parte: un pelerinaj, pe parcursul căruia ne-am rugat rozariul, am cântat împreună, am răspuns la întrebările privitoare la sinod (ora 8.00-10.30). Odată ajunși la biserică cu toții am participat la o meditație pregătită de pr. Benoît, responsabil cu sinodul (10.30-11.30). A urmat o scurtă pauză în care fiecare s-a pregătit pentru sfânta Liturghie, ce a avut loc la ora 12:00.

După sfânta Liturghie, episcopul însuși a dorit ca masa să fie împreună și ca toate grupurile să se amestece și astfel prânzul a devenit o adevărată agapă frățească (14.00-15.00). După prânz, a urmat un mini-concert condus de părintele responsabil cu tinerii; toată lumea a participat cu mult entuziasm. Înainte de binecuvântarea finală cu toți ne-am predispus sufletul și am participat la o jumătate de oră de adorație. Odată încheiată adorația, am primit binecuvântarea finală după care fiecare a putut să se întoarcă liniștit acasă, mai bogat spiritual.

Parohia noastră a fost foarte mulțumită de modul de desfășurare al sărbătorii și de participarea numeroasă de care ne-am bucurat cu toții. Bucuria comunității este înțeles având în vedere faptul că orice credincios a oferit o mână de ajutor, fiecare așa cum a putut: unii au venit la curățenie și la împodobirea bisericii; alții ne-au susținut prin mijloacele de care dispuneau (scaune, mese, bănci); alții au fost implicați în buna desfășurare a sărbătorii păstrând ordinea și disciplina în mijlocul tinerilor participanți; alții, suntem siguri că ne-au însoțit prin rugăciunile și jertfele lor pentru ca sărbătoarea să fie cât mai reușită, pentru ca toată lumea să se întoarcă acasă mai înflăcărată de dorința de a-l urma pe Mântuitorul, chiar dacă acest lucru presupune crucea (lecturile au fost luate de la Duminica I a Postului Mare).

Și noi, seminariștii, împreună cu părintele paroh am fost mulțumiți și impresionați de modul în care tinerii au participat la sfânta Liturghie, la adorație, la animațiile stabile în program și de numărul mare de tineri care au participat la acest moment de comuniune.

Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu care ne-a ajutat să participăm la această zi de fraternitate, mulțumim tuturor celor care au participat, mulțumim celor care au organizat această sărbătoare și, nu în ultimul rând, mulțumim credincioșilor din parohie care s-au implicat, fiecare în modul său, la înfrumusețarea acestei zile.

Laurențiu Luca și Aurelian Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Coasta de Fildeș: Ziua Tineretului Djebonoua 2011


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat