Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Savona (Italia): Simpozion-pelerinaj dedicat fondatoarei Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii" (I)

În perioada 10-15 martie 2011, un grup de 15 persoane care colaborează în desfășurarea unor proiecte social-caritative ale Surorilor Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii din Botoșani a participat la Savona (Italia) la un simpozion-pelerinaj care a marcat împlinirea a 200 de ani de la nașterea fondatoarei Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii", sfânta Maria Giuseppa Rossello.

Din partea Episcopiei și în numele Preasfințitului Petru Gherghel au participat pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, și pr. Toma Rediu, fost paroh de Botoșani, actualmente decan de Trotuș. Din grupul de pelerini au făcut parte și ortodocși, printre care și pr. Daniel Dascălu.

În cadrul inițiativelor promovate și organizate de Provincia Italiană a congregației sub directa îndrumare a maicii provinciale, sr. Francesca Petrone, grupul din România s-a alăturat tuturor membrilor și simpatizanților familiei rosselliane din Europa, Africa, Asia și America, voind să retrăiască experiența minunată a Bisericii care începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea a fost inspirată și binecuvântată prin carisma călugăriței Maria Giuseppa Rossello. Locuitorii provinciei Liguria au fost și sunt entuziasmați de tot ceea ce a inițiat fondatoarea și continuă cu succes fiicele sale răspândite pe patru continente.

Benedicta, acesta era numele de botez al fondatoarei, s-a născut la 27 mai 1811 la Albissola Marina la doi kilometri de Savona și era a patra din cei nouă copii ai familiei Rossello.

La Savona trăia deja de doi ani umilit la culme și în sărăcie de nedescris papa Pius al VII-lea, originar din Savona, sechestrat și încarcerat de Napoleon, supravegheat sever și izolat complet, negându-i-se orice posibilitate de comunicare cu exteriorul, neavând voie să aibă nici măcar hârtie și creion. Împăratul, care considera teritoriul italian ca un domeniu personal, voia să stabilească papatul la Paris sau Avignon și îi luase chiar și dreptul de a avea un confesor deoarece, când papa voia să se spovedească de Paști, era necesar să i se găsească cineva care să fi fost "de încredere".

În ciuda dificultăților economice, familia Rossello continua să aibă încredere în Dumnezeu și să inspire membrilor ei credință și solidaritate cu vicarul lui Cristos pe pământ, găsind mereu timpul necesar pentru practicile de pietate intense obișnuite în acea perioadă. Educația umană și creștină primită de la părinți au făcut ca Benedicta să dea exemplu de tărie de caracter și să întreprindă acțiuni surprinzătoare pentru vârsta ei. Știa să atragă în jurul ei copii și tinere cu care frecventa des biserica și făcea pelerinaje la o capelă a Maicii Domnului denumită "Mater Misericordiae" (Maica Milostivirii) de lângă Albissola sau ceva mai departe și mai sus pe o colină la vechea mănăstire a capucinilor unde se venera statuia Preasfintei Fecioare de la Loreto.

Deja adolescentă, voind să intre într-o mănăstire, din cauza sănătății șubrede și a lipsei de zestre, este refuzată; cu amărăciune spunea: "Credeam că pentru a deveni măicuță e suficient să-l iubești pe Domnul... în schimb e nevoie și de bani".

La 16 ani se înscrie în Ordinul al III-lea Fransciscan, dar nu-i iese totuși din minte ideea vieții eremitice pe care a țesut-o împreună cu câteva prietene ale ei. Cerând sfatul uni preot, li se recomandă ca deocamdată să nu se mai gândească la asta; de aceea Benedicta, asemenea Caterinei de Siena, consideră că sufletul ei poate să devină un "pustiu sau o celulă" în care își poate desfășura în liniște dialogul ei zilnic cu Domnul.

Având în vedere situația economică precară a familiei, tatăl nemaiavând suficienți clienți pentru obiectele artizanat din ceramică confecționate de el și copiii lui, Benedicta, la 19 ani, se transferă la Savona; timp de 7 ani lucrează în casa familiei Monleone, care fiind deosebit de mulțumită de serviciile ei, în scurt timp o consideră ca pe o fiică.

Între timp Benedicta se ocupă și de săraci și dă o mână de ajutor și în Parohia "Sfântul Petru" condusă de carmeliți. Când soții Monleone voia s-o adopte promițându-i că va fi unica moștenitoare a tuturor bunurilor, ea refuză categoric, spunând, spre dezamăgirea lor, că ea are o altă "vocație" care vine de sus.

Asemenea Terezei de Avila, Benedicta era convinsă că "solo Dios basta", iar dacă Dumnezeu îi este suficient, nimeni și nimic nu poate sa încapă în inima ei, sau mai bine zis, în inima ei pot intra toți dar numai prin el.

În 1832 îi moare mama și apoi în decurs de trei ani trec la Domnul alți patru frați ai Benedictei. Ciuma decima populația Liguriei, iar episcopul De Mari cheamă pe credincioși să se încreadă în Maica Milostivirii pe care Pius al VII-lea o încoronase în sanctuarul care-i poartă numele. Același episcop era în căutarea unor persoane care să se ocupe de educația copiilor, mai ales a tinerelor care pierdeau ziua pe străzi.

Auzind de intenția episcopului, Benedicta și alte trei prietene se oferă pentru această slujire și în 1837 își schimbă numele și vestimentația, fac prima promisiune, luând naștere astfel Institutul "Maica Domnului a Milostivirii". Benedicta își ia numele de Maria Giuseppa.

Alte tinere se înflăcărează de idealul celor patru, printre care și Ana Maria, sora mai mică a Mariei Giuseppa. Surorile au înființat îndată o școală gratuită și un colegiu de educație primară pentru tinerele sărace. Spațiul pe care-l aveau la dispoziție într-o casă veche și părăsită pentru care plăteau chirie a devenit neîncăpător în scurt timp.

Moartea episcopului De Mari aduce întristare în sufletul surorilor, dar noul episcop Riccardi continuă să susțină tânăra comunitate care capătă recunoaștere canonică și care nu cunoaște oboseală în a se îngriji de tinerele fete ca și de numeroșii bolnavi afectați din nou de holeră.

Întâlnirea sorei Maria Giuseppa Rossello cu pr. Nicolo Olivieri de origine genoveză deschide în 1855 un nou capitol în activitatea caritativă a surorilor: răscumpărarea, primirea și îngrijirea fetelor de culoare vândute de părinți, hoți sau chiar de autorități publice. "Când nu știți unde să le îndreptați pe bietele fete de culoare, aduceți-le la mine; dacă sunt unele bolnăvicioase sau cu defecte pe care alte institute le refuză, amintiți-vă că eu sunt mereu dispusă să le primesc".

Atunci când noua operă în continuă expansiune avea nevoie de alte spații, iar banii lipseau, sr. Rossello spunea: "N-avem bani, dar există Providența, precum și Maica Milostivirii". Și în sfântul Iosif, al cărui nume îl purta și a cărei statuie o ținea mereu pe masa sa, sr. M. Giuseppa avea o încredere imensă. Nu rareori când nu avea bani și era sfătuită, chiar și de episcop, să nu se hazardeze, ea știa că banca Providenței va găsi posibilități să facă plățile.

În 1869 se realizează un vis al Maicii Rossello și anume să-și vadă Surorile Milostivirii în orașul papei; cu ocazia unei audiențe generale din iunie 1870, când Rossello poate să se apropie de Vicarul lui Cristos, Pius al IX-lea exclamă: "Iată milostivirea, iată milostivirea!"

După cinci ani, acceptând invitația arhiepiscopului de Buenos Aires, sr. Rossello îi trimite 15 surori care să se ocupe de bolnavi în spitale și la domiciliu; ea însăși le-a însoțit până la vapor pe 14 noiembrie 1975 și le scria deseori invidiindu-le dar și încurajându-le. În grija ei deosebită pentru mântuirea tuturor, nu le-a uitat nici pe tinerele care-și căutau pâinea pe stradă și erau certate cu legea; voind să le ajute pe cele care "pocăite", dar neputând să le amestece cu celelalte, a căutat o altă casă pe care în 1879 a cumpărat-o cu bani de la prieteni, binefăcători și de la Providență, dar nu va mai fi ea cea care o va inaugura în ianuarie 1881 pentru că în ajunul Neprihănitei Zămisliri din 1880 martora divinei milostiviri se transferase deja în casa Tatălui, lăsând sute de fiice spirituale răspândite în aproximativ 50 de comunități, școli, grădinițe, orfelinate în Italia și America Latină.

În Liguria, la Savona și în împrejurimi ca și dincolo de Ocean se putea auzi strigătul: "A murit o sfântă". A fost o călugăriță de o "normalitate extraordinară" nu pentru că a săvârșit lucruri extraordinare, ci pentru că a făcut în mod extraordinar, din iubire și prin iubire, orice lucru, fie el chiar și cel mai neînsemnat.

În ziua de 6 noiembrie 1938, când a fost beatificată, Pius al XI-lea spunea despre dânsa că "s-a comportat întotdeauna ca o mama grijulie" și ca o "învățătoare a oricărei virtuți". Iar Pius al XII-lea se adresa în 14 iunie 1949 cu aceste cuvinte surorilor și pelerinilor din Savona care participaseră cu două zile înainte la canonizarea maicii Rossello: "Când vorbim despre ea, prima calitate care ne vine în minte este cea pe care dânsa a găsit-o la Preasfânta Fecioară și Mamă a lui Dumnezeu, luând și dând frumosul nume de Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii; nimic mai just, pentru că milostivirea i-a inspirat și imprimat întreaga activitate".

Este exact ceea ce Ioan Paul al II-lea surprindea și repeta la Cracovia în 2001 când a consacrat Sanctuarul Divinei Îndurări: "Pentru omenire nu există alt izvor de speranță decât milostivirea lui Dumnezeu".

Este vorba de acea milostivire care cu fire de aur a împaginat toată gândirea și acțiunile sfintei Maria Giuseppa Rossello. Avea o singură dorință, aceea de a deveni sfântă fiind de folos și dăruindu-se copiilor, săracilor și părăsiților, descoperind în ei pe Isus Cristos însuși; celebră este fraza pe care o repeta mereu: "Aș vrea să am brațele atât de lungi încât să pot îmbrățișa lumea întreagă și să fac bine tuturor". Nu mai puțin cunoscute sunt cuvintele: "Cuore a Dio, mani al lavoro", adică: să avem inima îndreptată spre Dumnezeu, iar mâinile să fie dedicate muncii. Cu siguranță, tocmai pentru aceasta era numită deja în viață "călugărița cu o inimă mare", fapt care s-a și dovedit în 1837, deci după 57 de ani de la moartea ei, când fiind exhumată și extrăgându-i-se inima în prezența medicilor, a autorităților bisericești și civile, toți s-au mirat cât de mare era inima care încă, după atâția ani, era plină de sânge; abia după ce a fost spălată de mai multe ori cu alcool, s-a reușit îndepărtarea sângelui; această inimă se păstrează și azi ca o prețioasă relicvă într-o urnă frumoasă în casa în care a murit, putând fi admirată alături de o relicvă a sorei Ludovica, cea care a făcut parte din primul grup de surori trimise de dânsa în America Latină și a cărei cauză de beatificare este în curs. Deseori își îndemna postulantele, novicele și surorile cu aceste cuvinte: "Să ne formăm o inimă mare și generoasă pentru Domnul și pentru frații noștri"; inima ei continuă să fie un semn vizibil al unei vieți dăruite ca și o pâine frântă și oferită, arătându-ne nemărginita iubire a lui Dumnezeu.

Dacă este adevărat că "defunctus adhuc loquitur" (cel decedat ne mai vorbește încă), putem spune că sfânta Maria Giuseppa Rossello continuă să ne interpeleze și astăzi, amintindu-ne că Dumnezeu, izvorul și splendoarea frumuseții veșnice care a creat totul pentru a ne descoperi iubirea, este un bun părinte care ne iubește și are grijă de noi așa cum ne păzim noi pupila ochilor, că el este iertător, îndurător și milostiv, că ne vrea fericiți și că tot ceea ce el dispune, o face pentru binele nostru.

La Savona, în Casa Generală a Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii", în apropierea tabernacolului capelei străjuiește într-un sicriu de sticlă transparentă trupul intact, neputrezit al sfintei Maria Giuseppa Rossello care iradiază în continuare pe pământ mesajul îmbucurător al Milostivirii divine.

Dorim să receptăm cu convingere și bucurie invitația adresată omenirii de către Pius al XII-lea din 12 iunie 1949, ziua canonizării călugăriței Maria Giuseppa Rossello: "Guardatela, imitatela, pregatela!", adică: priviți-o, imitați-o și rugați-vă ei. Să ne ajute sfânta să experimentăm iubirea milostivă a lui Dumnezeu pe care apoi s-o predicăm și s-o împărtășim și altora.

Pr. Alois Fechet

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-15 martie: Savona (Italia): Simpozion-pelerinaj dedicat fondatoarei Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii"

* * *

Savona (Italia): Simpozion-pelerinaj dedicat fondatoarei Congregației "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii" (II)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat