Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În așteptare

La 18 martie 2011 sentința Curții de la Strasbourg

Alberto Campoleoni

Vineri, 18 martie 2011, Curtea europeană a drepturilor omului din Strasbourg va da sentința definitivă asupra cazului crucifixului în sălile din școlile publice italiene. A anunțat asta într-un comunicat însăși Curtea care în noiembrie 2009 acceptase cererea unei cetățene italiene de origine finlandeză, Soile Lautsi, pronunțându-se împotriva expunerii crucifixului, susținând că prezența sa în școlile statale ar fi "contrară dreptului părinților de a-i educa pe copiii lor după convingerile lor și dreptului minorilor la libertatea de religie și de gândire". Curtea, de asemenea, condamnase Italia să plătească 5.000 de euro lui Lautsi pentru daune morale.

Guvernul italian a prezentat imediat recurs și în sprijinul Italiei l-au prezentat și alte zece țări, adică Armenia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, San Marino, Rusia, Monaco și România. Recursul a fost discutat la Strasbourg la sfârșitul lunii iunie 2010 și acum vine în sfârșit sentința Curții.

Problema este deosebit de delicată și se referă la teme forte cum ar fi libertatea religioasă și libertatea de educație. Îndeosebi tema libertății religioase este una "caldă" în Europa și sunt actuale afirmațiile făcute tot în aula din Strasbourg, cu ocazia recursului făcut împotriva sentinței Curții, despre o libertate religioasă evocată pentru a se nega pe însăși. Președinția Conferinței episcopale italiene, la 16 iunie 2010, în ajunul discuției de la Strasbourg, se exprima, printre altele, astfel: "Dorim ca în examinarea unei probleme așa de delicate să se țină cont de sentimentele religioase ale populației și de aceste valori, precum și de faptul că în toate țările europene s-a afirmat și se dezvoltă tot mai pozitiv dreptul de libertate religioasă, din care expunerea simbolurilor religioase reprezintă o expresie importantă".

Mai mult, tot președinția CEI sublinia puțin mai înainte că "prezența simbolurilor religioase și îndeosebi a crucii, care reflectă sentimentul religios al creștinilor de orice denumire, nu se traduce într-o impunere și nu are valoare de excludere, ci exprimă o tradiție pe care toți o cunosc și o recunosc în înalta sa valoare spirituală, și ca semn al unei identități deschise dialogului cu orice om de bunăvoință, al sprijinului în favoarea celor nevoiași și suferinzi, fără distincție de credință, etnie sau naționalitate". Deci, expunerea crucifixului - cum de altfel au subliniat mai multe pronunțări în Italia - nu discriminează, nici nu "violentează" libertățile. Mai degrabă, pentru istoria culturală deosebită oferă o ocazie în plus pentru a reflecta tocmai asupra proprie libertăți și tradiții, patrimoniu prețios pentru toți. Vom vedea dacă și Curtea va fi de acord.

(După agenția SIR, luni, 14 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat