Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani și Cleja: Festivalul preadolescenților

Pentru a putea ajuta preadolescenții să se orienteze mai ușor pe drumul credinței, Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani și Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja au organizat un schimb de experiență mai amplu, desfășurat în două rânduri de întâlniri: în ziua de 11 decembrie 2010 la Faraoani și în ziua de 12 martie 2011 la Cleja, la care au participat de fiecare dată peste 100 de preadolescenți.

În vremurile contemporane, pastorația credincioșilor catolici se concentrează în general asupra a trei categorii de vârstă: copii, tineri și adulți. Dar ce facem cu acei credincioși care nu se încadrează perfect într-o atare categorie? Încet, încet ne amintim de bătrânii noștri; tinerii logodnici sau proaspăt căsătoriți au ici-colo ocazii de pastorație dedicată lor; însă preadolescenții trebuie să intre, parcă de la sine înțeles, într-o anumită categorie de vârstă: fie la copii, fie la tineri.

Întâlnirile și schimbul de experiență pe care le-am avut, în premieră, în aceste două rânduri, s-au axat la Faraoani pe tema "Voi sunteți lumina lumii și sarea pământului", la Cleja pe tema "Re-Naștere și Re-Inventare/Re-Modelare în Postul Mare".

Toate activitățile propuse și realizate: jocuri, concursuri, scenete, cateheze și sfintele Liturghii, au avut drept scop o cunoaștere mai bună a identității personale; a problemelor și provocărilor preadolescentine; o creștere a bucuriei, a credinței; precum și o dezvoltare a relațiilor interpersonale.

Nu a contat că a fost iarnă, zăpadă și uneori mai frig, deoarece în inimile preadolescenților participanți ardea dorința de a-l întâlni și de a-l cunoaște pe celălalt, de a-l căuta pe Cristos în sufletul aproapelui, de a practica porunca cea mai mare: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău... să-l iubești pe aproapele tău".

Este de la sine înțeles că în aceste vremuri de criză nu putem face întâlniri festive fără un "mic" efort. De aceea dorim cu această ocazie să mulțumim în primul rând organizatorilor, preoți și persoane consacrate, apoi participanților, pentru că întâlnirile le-au fost destinate lor, și nu în ultimul rând sponsorilor cunoscuți sau anonimi, fără de care ne-ar fi fost destul de greu să realizăm aceste momente.

Au consemnat pr. Cătălin Rotăraș și pr. Sergiu-Doru Stoica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 martie: Faraoani și Cleja: Festivalul preadolescenților


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat