Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecții și inițiative ecumenice în perioada Postului Mare

Pentru o sărbătoare de celebrat împreună

De Riccardo Burigana

"A celebra Paștele în aceeași zi întărește mărturia creștină": cu aceste cuvinte Consiliul Național al Bisericilor Creștine din Statele Unite (NCC) a adresat un mesaj tuturor creștinilor pentru a îndemna Bisericile să găsească o soluție la diferitele tradiții care determină, adesea, o dată diferită în celebrarea Paștelui, anul acesta invitația de a căuta un acord asumă o semnificație deosebită deoarece, pentru al doilea an consecutiv, toți creștinii celebrează Paștele în aceeași zi. Deja anul trecut, NCC ridicase problema cu o scrisoare adresată tuturor creștinilor, însă rezultatele au fost așa de dezamăgitoare pentru o reală soluționare a problemei, în pofida multelor cuvinte de apreciere din partea Bisericilor și comunităților din lume pentru această inițiativă, încât organizația a decis să reînnoiască apelul pentru a relansa ideea. De fapt, pentru NCC ar fi într-adevăr important să se ajungă la definirea unei date unice pentru celebrarea Paștelui din moment ce această alegere ar fi un gest concret de ceea ce deja îi unește pe creștini, favorizând astfel o mărturie mai eficace a evangheliei. Și în apelul de anul acesta, NCC a evocat Documentul de la Alep din 1997, în care fuseseră deja indicate motivele care trebuiau să-i facă pe creștini să depășească diviziunile în definirea datei celebrării Paștelui. Totuși, la distanță de atâția ani, după atâtea declarații succesive în favoarea unei soluții, rămân dificultăți care împiedică "să se proclame Învierea cu un singur Glas", care reprezintă misiunea primară și la care nu se poate renunța a tuturor creștinilor. Conform secretarului general al Comisiei Credință și Constituție din NCC, Antonios Kireopoulos, este motiv de scandal înmulțirea datelor de celebrare a Paștelui, așa încât generează încurcătură înlăuntrul și în afara comunităților care trebuie "să proclame cu un singur glas victoria de la Pa?te a vieții asupra morții care este mântuirea lumii".

Celebrarea Paștelui în aceeași zi, așa cum are loc anul acesta, apare o ocazie extraordinară pentru a arăta cât este de importantă sărbătoarea pentru a întări drumul spre comuniunea deplină și vizibilă a Bisericii, cu atât mai mult cu cât ea oferă oportunitatea de a împărtășit timpul Postului Mare. Tocmai în Postul Mare pluralitatea tradițiilor creștine, deși asumă forme diferite, arată centralitatea pe care creștinii o atribuie acestui timp care este de "prosperitate spirituală" așa cum a scris arhiepiscopul Demetrios al Bisericii greco-ortodoxe din America, în scrisoarea sa enciclică pentru Postul Mare. În mișcarea ecumenică s-a dezvoltat astfel conștiința necesității nu numai de a înlătura piedicile care împiedică găsirea unei date comune pentru Pa?te și prin urmare de a trăi Postul Mare în aceleași zile, ci și de a înmulți inițiativele care indică deja voința comună a creștinilor de a mărturisi unitatea lor în Postul Mare, cu gesturi concrete și cu un stil de viață care să amintească de sobrietatea evanghelică.

Pentru aceasta Ecumenical Advocacy Alliance (EAA), care adună creștini din cu tradiții și confesiuni diferite, a indicat un program în șase puncte pentru a începe Postul Mare cu un stil care să însoțească pregătirea pentru Pa?te: de la postul de la mâncare, ca gest simbolic de solidaritate cu persoanele care suferă de foame în lume; la angajarea de a împărtăși hrană și resurse pentru timpul Postului Mare, așa încât să se orice tip de risipă și să se întărească simțul comunitar, până la semnarea unui apel adresat lui Food and Agriculture Organization (FAO) pentru un plan concret împotriva exploatării nediscriminate a pământului și pentru definirea drepturilor apei.

Nu este secundar faptul că acest drum este gândit în timpul care precede Paștele, când creștini, încă și mai mult, sunt chemați să mărturisească împreună angajarea lor împotriva sărăciei în numele fidelității față de învățătura evanghelică.

În perspectiva unei angajări comune împotriva sărăciei apare, în afară de asta, deosebit de semnificativ apelul lansat de catolicii din multe țări din Asia, cum ar fi Filipine, Hong Kong, Coreea de Sud, Myanmar, Indonezia, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, numai pentru a numi câteva, pentru ca Postul Mare să fie trăit ca un timp pentru asistarea persoanelor mai sărace și mai slabe. Și se adresează invitația la căutare, cu atât mai mult când comunitățile creștine trăiesc într-o situație de profundă incertitudine datorită recentelor atacuri împotriva libertății religioase, la colaborarea deplină cu ceilalți creștini, așa cum se întâmplă în alte ocazii, având conștiința că creștinii trebuie să lupte împreună împotriva sărăciei, contribuind și la afirmarea valorilor umane acolo unde sunt puse în discuție sau negate. În sfârșit, pe același plan se situează apelul pentru o lume de pace, în care să nu mai aibă loc armele de distrugere în masă, care constituie una din temele centrale ale Postului Mare pentru mișcarea ecumenică din Anglia.

De douăzeci și nouă de ani credincioșii din diferitele confesiuni împărtășesc ideea că Postul Mare trebuie să fie un moment de schimbare profundă și de pregătire spirituală pentru viața care este manifestată de Paștele de Înviere pe care creștinii, cu toții împreună, trebuie să o propună lumii, vestind pacea și refuzând războiul.

Între multele intervenții care i-au invitat pe creștini să pună în centrul propriei vieți pregătirea pentru Pa?te, se amintesc cuvintele Patriarhului de Constantinopol, Bartolomeu I. În omilia pentru deschiderea Postului Mare, Patriarhul - deși a revendicat particularitatea tradiției ortodoxe în a-i susține și a-i conduce pe credincioși în lupta spirituală pe care creștinii sunt chemați să o ducă pentru a mărturisi evanghelia - a amintit că "trebuie să fim curajoși și puternici așa încât să purificăm sufletul și trupul pentru a ajunge la Împărăția lui Dumnezeu care este dăruită, deja în această viață, tuturor celor care o caută cu sinceritate și cu tot sufletul lor".

(După L'Osservatore romano, 14-15 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat