Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Impresionat de vitalitatea Bisericii voastre"

Interviu cu Mons. Roland Minerath, arhiepiscop de Dijon

Excelența voastră, Mons. Roland Minerath, pentru început v-aș ruga să vă prezentați cititorilor noștri. Am văzut că sunteți episcop de Dijon, dar nu sunteți un dijonez. Veniți din altă parte. De unde?

Eu vin din zona Lorena, undeva la granița dintre Franța și Germania. Mi-am petrecut primii ani ai mei ca student și ca preot în Alsacia. Înainte de a fi arhiepiscop de Dijon, am fost, timp de 16 ani, profesor al Facultății de Teologie Catolică la Universitatea din Strasbourg. La Universitatea din Strasbourg, vreau să vă spun că am întâlnit foarte mulți studenți din România, fie catolici, fie ortodocși. Chiar mulți dintre ei, studenți eminenți, îmi amintesc că au făcut teza împreună cu mine. Strasbourg-ul întotdeauna a fost un centru universitar cu strânse legături cu România.

Am văzut că aveți ca deviză episcopală: Major autem caritas. Chiar și în discursurile Preasfinției voastre am întâlnit foarte des cuvântul caritas. De ce această insistență pentru acest cuvânt?

Cuvântul caritas îmi este preferat pentru că această deviză aleasă de mine are, mai întâi, legătură cu numele meu, Minerath. Este un cuvânt de origine germană care s-ar traduce cu: sfatul iubirii. Pe de altă parte, m-am inspirat din Scrisoarea Întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni, capitolul 13, unde iubirea este ridicată la rang suprem. Consider că este o deviză foarte potrivită care, în același timp, mă obligă și pe mine foarte mult.

Într-un discurs al dumneavoastră, din anul 2010, vorbiți insistent despre migranți, despre demnitatea migrantului. Și noi ne confruntăm cu această problemă, dar într-un alt mod, ca țară de plecare a migranților. Cum vedeți dumneavoastră, fiind dintr-o țară de sosire a migranților, această problemă atât de complicată.

La noi, este adevărat, avem de-a face cu imigranți, cei care sosesc din alte țări. Am scris un editorial despre demnitatea migrantului, deoarece în ultimul timp în Franța au apărut diferite animozități contra imigranților. Eu, ca episcop, am considerat de datoria mea să iau apărarea acestor grupuri. Mi se pare nedemn să se catalogheze grupuri întregi și să nu li se acorde drepturile elementare de a se stabili într-o anumită țară. Trebuie amintite mereu principiile și drepturile, nu numai morale, dar chiar și umane, de mișcare și de rezidență ale persoanei. O țară civilizată trebuie să aibă disponibilitatea de a-i primi și accepta pe cei care cer, în condiții normale, drept la azil. Să nu uităm că majoritatea țărilor civilizate europene s-au dezvoltat, de multe ori și în mare parte, datorită străinilor, migranților. De aceea, consider că ele trebuie să fie deschise unei primiri cordiale și să ofere o șansă acestor persoane care doresc să trăiască în condiții mai bune.

În activitatea dumneavoastră ați fost și membru al Comisiei mixte de dialog teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă. După părerea Preasfinției voastre, există speranțe concrete, există un progres în tot acest dialog?

Așa cum știți este o comisie care s-a format în urmă cu peste treizeci de ani. Eu am intrat în această comisie în urmă cu 10 ani. Am putu să urmăresc dezbaterile în acești ani. Trebuie să spun că au fost multe lucruri spuse bine, dar acum s-a ajuns la un punct destul de dificil în cadrul dialogului: despre primatul în Biserică, un primat universal. Tocmai de aceea noi am consacrat discuțiile de la ultimele întâlniri studiului primatului în primul mileniu al creștinismului. Vă dați seama că sunt multe greutăți în această problemă. Dar eu personal sunt convins că se pot depăși aceste dificultăți. Dacă dialogul va fi unul obiectiv și cu multă bunăvoință de ambele părți, cu siguranță, va exista un progres. Să mai spun că nu toți ortodocșii care participă la dialog au aceeași părere despre primat - există și mulți de mare bunăvoință care doresc un adevărat progres. Dacă se lucrează documentat, cu o privire de ansamblu asupra istoriei, ni se va permite să vedem roade concrete ale acestui dialog.

Într-un alt discurs pomeniți despre două realități: catecumenat și reînceput. Ce vreți să spuneți prin acest cuvânt: reînceput?

Este o expresie pe care am folosit-o, și pe care o folosesc adesea, și care se referă la persoanele care au fost botezate în copilărie, dar care nu au fost educate deloc în credința creștină. Așa au pierdut credința creștină, dar pe care o descoperă la o vârstă adultă. În diferite ocazii, ei redescoperă credința și pornesc pe un nou drum; este un drum de catecumenat, cu singura diferență că ei au fost botezați deja.

Această idee de convertire a lor este rodul Bisericii sau al lor personal? Spun asta pentru că am văzut că la Dijon există un oficiu special pentru catecumeni și reîncepători.

Cererea de a reveni în Biserică le aparține lor, dar apoi Biserica le oferă posibilitatea de a asimila și de a aprofunda credința asemenea catecumenilor. Este un drum lung și dificil pe care ei îl acceptă. La noi în dieceză există anual 30-40 de catecumeni adulți care cer botezul, dar, împreună cu ei, primesc formare creștină un număr foarte mare de botezați. Pentru ei, chiar dacă sunt botezați, se va oferi ulterior, la capătul drumului catecumenal, prima împărtășanie și mirul, dacă nu le-au primit deja.

În cele din urmă, vă solicit un cuvânt de încurajare și un salut pentru cititorii noștri!

Nu cred că eu ar trebui să încurajez credincioșii voștri, ci eu rămân uimit și impresionat de vitalitatea Bisericii voastre locale. Descopăr aici mulțimea de activități și inițiative. Am fost primit foarte cordial de episcopul Petru Gherghel, de rectorul seminarului. Mă bucur că am avut această întâlnire cu seminariștii de la Iași (care sunt într-un număr admirabil), și ocazia de a celebra cu episcopii de la Iași o Liturghie în catedrala de aici. În aceste câteva zile am întâlnit o vitalitate care m-a impresionat. Asta se vede din: numărul mare de seminariști, numărul mare de preoți pe care îi aveți în dieceză. Eu sunt bucuros să văd aceste lucruri deoarece, în Franța, suferim foarte mult din cauza lipsei vocațiilor, a tinerilor care doresc să devină preoți. Văzând Biserica voastră, îmi vine să spun că sunteți ca un plămân care acceptă să susțină viața Bisericii universale, care se străduiește să vină și în ajutorul altor biserici locale occidentale care au nevoie de un suflu nou.

Vă mulțumesc, în numele meu și al cititorilor, pentru bunăvoința și amabilitatea de a ne oferi aceste gânduri

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Iași: Liturghie prezidată de Mons. Roland Minnerath
Iași (ITRC): Conferința "Evanghelizare și postmodernitate" a Mons. Roland Minnerath


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat