Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina - note de călătorie (III)

Am continuat vizita, încercând să descoperim frumusețea Cernăuțiului. Fascinează prezența multor lăcașuri de cult: ortodoxe, romano-catolice, armene, protestante. Multe dintre ele în perioada comunistă au fost închise și transformate în depozite, săli de sport, cinematografe sau muzee. Așa s-a întâmplat cu catedrala ortodoxă, bisericile "Sfântul Nicolae" și "Sfânta Parascheva", capela mitropoliților din cimitirul central, bisericile catolice, biserica armeană catolică, sinagoga. Aceasta din urmă (construită în 1877) până și astăzi este cinematograf.

Biserica Ortodoxă e împărțită în trei: una dependentă de Patriarhia de Kiev, alta de Moscova și alta autocefală. Admirăm la unele biserici acoperișurile albastre. Nu ne dăm seama care aparține de o structură și care de cealaltă. Am aflat că unica biserică în care se slujește în românește în Cernăuți are hramul "Trei Ierarhi" și se află în cimitirul vechi, dar nu am vizitat-o. O biserică înălțată pe timpul administrației românești, cu acoperiș albastru, este biserica "Sfântul Nicolae"; a fost construită între anii 1927 și 1939 (seamănă mult cu cea de la Curtea de Argeș). Actualmente se află sub jurisdicția Patriarhiei Ruse.

Conform datelor din 2002, din cele 396 de parohii ale Mitropoliei Bucovinei și Cernăuțiului a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (care îl are ca mitropolit pe ÎPS Onufrie) din toate cele patru raioane cu populație românească (Herța, Hliboca, Noua Sulița și Storojineț) 106 erau românești, iar în alte 24 de parohii slujba era oficiată în două limbi (română și ucraineană). Din zece mănăstiri cinci erau românofone. La Bănceni, nu departe de Cernăuți, este o mănăstire mare cu călugări și călugărițe care îngrijesc peste 150 de copii orfani. Aici se slujește în românește, ucraineană și rusește.

Biserica greco-catolică se află la capătul unei străzi. A fost construită din piatră în anul 1821. După 115 ani a fost lărgită și înălțată după proiectul lui Volodymyr Zalozețki. În anul 1811 a fost organizată prima comunitate greco-catolică din Cernăuți, când au fost reuniți cei 563 de emigranții din Galiția. Am admirat iconostasul, picturile și, intrând în dialogul cu câteva persoane din biserică, ni s-a spus că aici slujesc cinci preoți. Lângă biserică se află un monument care amintește de unirea din 1596 cu Roma. În anul 1996 s-au sărbătorit 400 de ani.

În Cernăuți este și o Biserică Armeană Catolică, actualmente sală de orgă și de muzică simfonică. În anul 1877, în oraș era o parohie de armeni catolici. În anul 1909, locuiau 57 de familii armene (300 de persoane). Construită în perioada 1870-1875 în stilul universității, cu cărămidă roșie, de același arhitect ceh Jozef Hlavka (1831-1908), biserica are hramul Grigor Lusavorici. Acum este monument istoric și, după ce a fost restaurată de stat, datorită acusticii deosebite, a început să fie folosită și ca sală de concerte. Înăuntru sunt scaune pentru concerte și o orgă impunătoare Rieger-Kloss.

Citim inscripția de pe zidul de la intrare: "Biserica Armeană Catolică". Înăuntru, admirăm vitraliile și un altar lateral. Intrăm în dialog cu preotul armean care ne spune că din când în când se celebrează Liturghii și căsătorii. Ne explică, de asemenea, că el ține de Ecimiadzin (Armenia) și nu de patriarhia unită cu Roma. Ne mai spune că sunt foarte puțini armeni și că titlul "catolic" de pe biserică arată acum universalitatea cultului armean.

Vizităm și fotografiem și două biserici baptiste: una în care se slujește în ucraineană și alta, construită în stil modern, în care se slujește în limba română. Conform datelor din 2002, în Ucraina, din 146 de comunități baptiste înregistrate, 29 erau de limbă română, din 81 de comunități penticostale înregistrate, 35 era de limbă română, din 91 de comunități adventiste, 12 erau de limbă română.

Eminescu a învățat în Cernăuți, în perioada 1858-1863, la școala elementară și la liceul german. Desigur, se pot vizita toate aceste locuri, precum și statuia din centru sau mormântul gazdei sale, profesorului Aron Pumnul.

Noi vizităm casa lui Aron Pumnul, unde a locuit o perioadă și Eminescu (strada Aron Pumnul nr. 19). Casa aparține acum unor ucraineni care au fost mutați aici înainte de 1989. În curte se află și bustul lui Mihai Eminescu. La gât se cunoaște cum bustul a fost rupt și apoi lipit la loc. Jos, la baza bustului erau coroane cu flori.

Profesorul de istorie și limbă română Aron Pumnul l-a găzduit pe tânărul Eminovici cât timp acesta a efectuat școala primară la "National-Hauptschule", între anii 1858-1860 și apoi, între 1865-1866, când acesta studia ca "privatist" în oraș.

Trecem pe lângă închisoarea unde au avut de suferit mulți români fie din cauza credinței, fie din pricina faptului că erau români. Vedem în trecere clădirea teatrului și a Facultății de Medicină.

În centrul orașului ne atrage atenția primăria care este în albastru în stilul clasicismului târziu. A fost construită la începutul secolului al XIX-lea. Clădirea a fost proiectată de a arhitectul austriac Andreas Mikulicz (1804-1881). Turnul domina atunci întreaga zonă și slujea ca punct de observație pentru incendii. (va urma)

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat