Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Copilul care vroia să se facă tătic

...Stătea așa, cuminte și se așeza întotdeauna într-un colț al încăperii. Sau oricum, își trăgea scăuieșul cu trei picioare acolo, la perete. Scria, desena, răspundea când era întrebat, serios și cuminte. Credeți cumva că la joacă era altfel?! De ce să alerge, după cine sau pentru ce?! Mai bine se uita cum trec nourii pe cer sau cum razele soarelui cad, închipuind fel și fel de figuri, printre frunzele copacului înalt până la cer. Ale copacului lângă care stătea. Sigur, când se simțea observat, intra de voie-de nevoie și el în joc. Râdea cu noi, vorbea cu noi - și ce glas argintiu mai avea, ca un clopoțel - apoi iarăși se retrăgea acolo, în colțul lui și desena sau citea - chiar și în recreație. Sau se uita la cer.

Era un copil cuminte.

De la un timp am început chiar și noi să-l credem așa cum spunea învățătoarea: un om mare și învățat. Dar cum putea să fie "un om mare și învățat" - doar era colegul nostru și eram cu toții în clasa I?! Prea mult nu ne băteam noi capul - doar așa, din când în când, ni se făcea un fel de ciudă pe el: auzi colo, ce tot găsea de citit, de scris sau de desenat și de ce se tot uita la cer - parcă noi nici n-am fi existat deloc pe-acolo?! Am încercat să-i arătăm ce lucruri nemaipomenite știm să facem: avioane din hârtie, pe care le arunci și care se întorc la tine, baloane de săpun mari de tot și care țineau până dincolo de gardul școlii și aveau chiar curcubeul în ele, ba chiar puteam spune toate cuvintele lungi din lume de la sfârșit la început - dar el tăcea mai departe: se uita o clipă atent și pe urmă, iar își vedea de treabă acolo, la locul lui. Ba o dată ne-am luat la întrecere cine știe toate capitalele din lume - doar atunci a tresărit, n-a scos un cuvânt și a ieșit afară. Ne-am zis că de data asta l-am dovedit: sigur că nu știa așa de multe ca noi! Când pauza s-a terminat, s-a întors în clasă trist, cu ochii roșii și în ziua aceea nici n-a mai ridicat mâna să răspundă la lecții. L-a scos la tablă învățătoarea - credea că nu învățase - dar a răspuns ca întotdeauna, perfect, fără șovăire - doar glasul lui, de clopoțel argintiu, suna acum stins, mâhnit, ca venind de tare departe.

De atunci nu ne-am mai pus mintea cu el. Așa l-o fi făcut pe el Doamne-Doamne: cuminte, serios și învățat.

...Sigur că da! La ce vă așteptați?! După prima ședință cu părinții, am primit fiecare ce-am meritat: o chelfăneală bună de la tata, observații lungi și plicticoase de la mama - că doar la ședință nu fuseseră chemați pentru felicitări. Ne gândeam cu invidie la mama lui: ce fericită trebuie să fi fost! Nu venise la ședință - nu fusese chemată - păi nici n-avea de ce!

N-am văzut-o decât la serbarea de sfârșit de an. Mi se părea că e cea mai frumoasă mamă din lume - sigur, după mama mea! Dar și ea, cu aceiași ochi mari și triști care, chiar și surâzători, tot plini de lacrimi erau. Și se așezase acolo, în colț, de parcă luase locul băiatului ei. M-am strecurat cum am putut să mă uit mai de aproape la ea. Plutea în jur un parfum fin, delicat - și mi-am zis: ia te uită, mirosul are și culoare! Și încă violet! Ce minune! ...Venise și învățătoarea. Sigur, o felicita pentru băiat. Și cum tocmai apăruse și el, schimbă iute vorba și-l întrebă într-o doară, ciufulindu-i părul în creștet: -

- Ia spune, ce vrei tu să te faci când ai să fii mare? -

- Eu?! Eu vreau să mă fac tătic!

A trecut mult timp până să înțeleg. Ăsta era tot secretul. Când tăticul lui aflase că o să fie tătic, plecase. Plecase de tot. Nu și-a văzut niciodată fiul. N-a vrut. Când începuse să meargă, nu era om pe care să-l vadă și să nu-l întrebe: "Tu ești tăticu'?" În cele din urmă, mama i-a spus că tăticu' se află într-unul din orașele acelea mari, cu nume imposibil de ținut minte, acolo, peste mări și țări - și că de asta nu poate veni acasă niciodată și nici ei nu pot merge să-l vadă.

Și l-a învățat să-l roage pe Doamne-Doamne să-i țină El loc de tata, că doar Doamne-Doamne e Tata tuturor.

Așa am învățat și eu, să mă uit la Doamne-Doamne și să-i șoptesc încetișor: "Știi, Te iubesc și mi-e tare dor de Tine!".

Iar când se face întuneric, să aprind candela. Nu ca să mă vadă El, ci să-l văd eu pe El. Mai bine. Și mereu.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat