Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Peregrinatio Mariae - Bârgăuani

Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul din Cacica a sosit la Bârgăuani în ziua de 27 martie 2011, fiind însoțită de părinții franciscani Cristian Pal și Dumitru Patraș. Icoana a sosit duminică după amiază, la ora 16.45, la poarta bisericii, unde un număr mare de credincioși au așteptat-o și au întâmpinat-o cu mari emoții.

Am întrebat un credincios: "Ce ai simțit când s-a descoperit icoana?" Și a spus așa: "Am o mare evlavie față de Maica Domnului, dar nu am crezut niciodată că ea va veni la noi".

A fost apoi dusă în procesiune și așezată în fața altarului. A urmat sfânta Liturghie prezidată de părintele decan Enășel Mihai însoțit de preoți din decanat.

Pe parcursul acestor trei zile am observat câtă evlavie au credincioșii față de Maica Domnului. Se recită sfântul Rozariu în fiecare zi înainte de sfânta Liturghie, se fac rugăciuni în cinstea ei cu diferite ocazii, la diferite sărbători. Dar nu am avut niciodată ocazia să văd oameni plângând în timp ce deșirau printre degete boabele Rozariului. Dacă în alte zile rugăciunea Rozariului era una obișnuită și poate chiar una plictisitoare sau monotonă, în aceste zile toți s-au rugat cu un alt avânt, cu un alt elan și parcă, cu o mai mare încredere. Maica Domnului a venit la noi, auzeam des pe unii cum spuneau. Sunt convins că pe acele hârtiuțe pe care le-au pus în cutie și-au scris toate necazurile și problemele lor cu speranță dar și cu încrederea că sfânta Fecioară le va fi alături.

În toate aceste trei zile credincioșii au venit permanent să stea alături de icoana Maicii Domnului. La ora 9.00 s-a recitat sfântul Rozariu după care s-a cântat Litania în cinstea Maicii Domnului, la ora 12.00 s-a cântat Angelus urmat de câteva rugăciuni pentru familii, iar la ora 16.30 din nou sfântul Rozariu urmat de sfânta Liturghie.

Punctul culminant a fost procesiunea care a avut loc marți seara după sfânta Liturghie. Icoana a fost purtată pe străzile comunității însoțită de cântări și rugăciuni.

Miercuri la încheiere a fost prezent PS Aurel Percă. Excelența sa i-a îndemnat pe credincioși să nu uite aceste zile și să o iubească în continuare pe sfânta Fecioară, pentru că ea este cu adevărat o mamă care merită să fie iubită.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care ni l-a făcut, de a o avea în mijlocul nostru pe aceea care ne este mamă și mijlocitoare în fața bunului Dumnezeu.

Mai multe imagini puteți vedea pe situl parohial www.bargauani.cnet.ro

Pr. Adrian Gherghelucă
 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat