Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Simpozion Național "Fenomenul violenței în societatea actuală: o analiză critică interdisciplinară"

Facultatea de Teologie Pastorală, în colaborare cu Facultatea de Filozofie I. Duns Scotus, din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a organizat Simpozionul Național cu tema: "Fenomenul violenței în societatea actuală: o analiză critică interdisciplinară", eveniment desfășurat în ziua de 28 martie 2011, în aula magna a institutului.

Un prim moment al programului l-a reprezentat cuvântul de deschidere adresat de moderatorul simpozionului, lect. univ. dr. pr. Bernadin Duma, precum și salutul decanului Facultății de Teologie Pastorală, lect. univ. dr. pr. Sebastian Diacu. Au urmat apoi prezentarea conferințelor redate mai jos.

Prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc - Război și pace în Sfânta Scriptură

Prin acest referat s-a încercat aducerea în actualitate a modului prin care Dumnezeu intervine în viața omului și a poporului ales, și nu numai, în decursul istoriei sfinte a mântuirii și cum prin alternanța pace - război - pace, el actualizează planul său salvific. Pacea nu este doar un "târg" sau o înțelegere, dar este o lucrarea asiduă a "maestrului" de a reînnoi ceea ce a fost distrus. Pacea oamenilor se rezumă, de cele mai multe ori, doar la un proces de compromis, însă pacea lui Dumnezeu este o lucrare de restaurare. Acest proces de reînnoire a ființei umane are drept efect starea de pace, iar Sfânta Scriptură ne oferă, în detaliu, elementele de restaurare pe care pacea le cere.

Asist. univ. dr. pr. Cornel Berea - Violența familială din perspectiva teologiei pastorale

Tema violenței familiale este prezentă în reflecția teologiei pastorale, în special în cadrul gândirii Bisericii despre familie. Documentele Bisericii despre familie iau adesea în considerație realitatea violenței în corelare cu alte teme, cum ar fi pornografia, distrugerea valorilor, criza familiei de azi, protejarea copiilor, drepturile femeii, problema divorțurilor. Tema acestei conferințe este actuală în România și în realitatea noastră diecezană locală și de aceea merită atenție, pentru a ajuta familiile în dificultate să-și regăsească echilibrul și demnitatea de celulă vie a Bisericii și a societății. Dincolo de "radiografia" pastorală a violenței în familie, au fost prezentate și câteva propuneri pastorale utile în această privință.

Lect. univ. dr. pr. Bernadin Duma - Ultima carte a Bibliei și nonviolența: un oximoron?

Conferința despre tema violenței, în ultima carte a Sfintei Scripturi, a dorit să probeze, în limitele admise, dacă atitudinea lui Isus în unele situații neo-testamentare delimitate a înclinat spre violență sau spre nonviolență, și un pas ulterior a fost acela de a extinde aceeași analiză în contextul cărții Apocalipsei lui Ioan. După cum știm, atitudinea lui Isus în diferite situații a inspirat mereu atitudinea discipolilor săi din toate timpurile, motiv pentru care este semnificativ să precizăm cu claritate modelul pe care el ni-l comunică și ni-l sugerează. Mesajul care se desprinde din Apocalipsa lui Ioan este că Dumnezeu îl iubește pe om incomensurabil și vrea să îl ajute să devină conștient de valoarea pe care a pus-o în el, trăind ca persoană răscumpărată și ca fiu, în Fiul său Isus Cristos.

Luminița Dobrin și sr. Adina Bălan CJ - Comunicarea ecologică: un deziderat biblic

A fost prezentată problematica violenței în familie, care este strâns legată de tema comunicării dintre persoane, într-un mod deosebit în contextul familial. Care este profilul victimelor violenței în familie, cine sunt cei care o generează, cine ar putea fi gata să ofere o mâna de ajutor, în ce măsură societatea este pregătită să le ofere asistența și de ce fel de asistență au mai mare nevoie victimele, care este rolul Bisericii și al persoanelor consacrate în această privință, sunt câteva dintre elementele prezentării, pe parcursul căreia a fost implicat în mod activ și auditoriul prezent. Din această perspectivă este importantă atenția acordată sentimentelor și nevoilor celuilalt.

Cunoscând care sunt deviațiile comunicării, este necesar să construim noi tipare de comunicare sănătoasă. Ne referim în mod deosebit la comunicarea ecologică și la ascultarea empatică, văzute ca noi atitudini comportamentale.

După expunerea conferințelor au urmat dezbateri și discuții pe baza celor prezentate. Această activitate culturală a avut drept scop evidențierea principalelor cauze, contexte, deviații și comportamente legate de fenomenul violenței în societatea actuală, vizând faptul ca, în calitate de creștini, să știm să ne însușim acele atitudini potrivite cu identitatea noastră, oferind un răspuns adecvat la această problemă atât de acută a societății în care trăim.

Fr. Andrei Bejan OFMConv.
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat