Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Întâlnirea diecezană a Acțiunii Catolice Adulți

Sâmbătă, 26 martie 2011, a avut loc la Faraoani (Bacău), a treia întâlnire diecezană a membrilor și simpatizanților din Acțiunea Catolică a Adulților.

După întâlnirea de la Mărgineni (Bacău) din martie 2009 și cea de la Roman "Fericitul Ieremia" din 2010, ne-am adunat iar în jurul lui Cristos, la Faraoani, pentru a-i mulțumi Domnului pentru darurile primite și pentru a-l ruga să rămână cu noi mai departe în misiunea pe care o avem ca laici în Biserică. Tema întâlnirii a fost: "Acțiunea Catolică - o familie de familii". Scopul întâlnirii a fost reunirea membrilor și simpatizanților adulți din Acțiunea Catolică în jurul lui Cristos, pentru a fi o mărturie vie a comuniunii prezente în familie și în Biserică.

Acțiunea a fost organizată de Consiliul Diecezan (d-ra Adriana Ianuș - președinte diecezan A.C., d-na Ana Broșteanu - responsabil A.C.A. Iași, d-na Monica Erdeș - responsabil A.C.A. zona Roman și d-l Paul Păduraru - responsabil A.C.A. zona Bacău). Temele puse în dezbatere au fost prezentate de pr. Felix Roca - asistent spiritual general A.C. și pr. Iosif Dămătăr - asistent spiritual A.C.A. La întâlnire au participat reprezentanți din 19 parohii din Dieceza de Iași cu un număr de 260 de persoane.

După primirea participanților de către gazde, la îndemnul părintelui Felix Roca s-a recitat "Rugăciunea pentru familii" a papei Ioan Paul al II-lea. Doamna Ana Broșteanu a prezentat sinteza celorlalte întâlniri și activitățile principale din acest an asociativ (Adunarea generala A.C. din 6 octombrie 2010 la Iași, zilele de formare A.C.A. Bacău și Roman, săptămâna carității și ștafeta rugăciunii).

La momentul formativ, părintele asistent general a subliniat că familia umană este o icoană a Sfintei Treimi, familia este o bogăție pentru Biserică și societate, părinții sunt primii educatori ai copiilor lor; familia - ca un motor al societății - este locul unde se învață valorile fundamentale: respectul, iubirea, cinstea și bunătatea.

Partea cea mai importantă a zilei a fost sfânta Liturghie celebrată de șapte preoți și animată de laici. În cadrul omiliei pr. Iosif Dămătăr, pornind de la parabola fiului risipitor, a subliniat importanța formării continue a familiilor pentru a oferi un exemplu bun și o educație bună copiilor. Acțiunea Catolică, prin sfinții ei (Gianna Beretta, o eroină a luptei pentru apărarea vieții nenăscute) precum și Chiara Luce Badano (un model pentru tinerii implicați în asociațiile și activitățile comunităților) sunt modele de urmat pentru toți membrii Bisericii.

După hrana sufletească am servit împreună și hrana trupească pusă la dispoziție de gazdele noastre, pentru care le suntem recunoscători.

În programul de după-amiază au fost diverse întrebări despre problemele familiei de astăzi, din partea celor prezenți, la care au răspuns preoții și reprezentanții asociației "Familia și viața". E necesară credința și rugăciunea în familie, părinții să transmită copiilor adevăratele valori și tinerii să aibă un interes mai mare de a se pregăti pentru viața de familie. La tema despre Postul Mare, asistentul spiritual al adulților din Acțiunea Catolică a citat din Codul de Drept Canonic regulile referitoare la acest timp de penitență: postul și abstinența se vor păstra cu severitate în două zile din an Miercurea Cenușii și Vinerea Mare. Abstinența este obligatorie în toate vinerile din Postul Mare, în celelalte vineri din timpul anului porunca divină a penitenței se poate satisface fie prin abținerea de la carne, fie prin practicarea carității și a evlaviei. Credincioșii au dezlegare generală de la abstinența de carne și de la post în toate zilele de vineri când se celebrează o sărbătoare de poruncă. Părintele mai recomanda să ținem post de tot ceea ce ne separă de Isus, să ne umplem cu iubire și cu ceea ce ne apropie cu adevărat de Dumnezeu.

La final gazdele ne-au încântat cu un program artistic alcătuit dintr-o scenetă despre familie și un cântec, iar reprezentanții parohiilor prezente au intonat un frumos imn Ave Maria.

S-a adus mulțumire asistenților spirituali și organizatorilor, preoților din parohie, membrilor A.C. Faraoani și tuturor care au susținut această întâlnire. Ne-am simțit cu toții minunat și sperăm ca anul viitor, la a patra întâlnire diecezană A.C.A., care va avea loc la Tămășeni, să ne revedem bucuroși și să ne îmbogățim cu noutăți pe plan spiritual și familial.

Augustina Palade

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Faraoani: Întâlnirea diecezană a Acțiunii Catolice Adulți (26 martie 2011)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat