Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Un popas pentru cercetași în timpul Postului Mare

Sâmbătă, 26 martie 2011, cercetașii din Pildești și Hălăucești s-au întâlnit pentru a înălța falnic, de-asupra păcatelor, un pod ce călăuzește spre lumina reprezentată de Cristos. Cunoaștem foarte bine pasajul din evanghelia după sfântul Ioan, în care Isus ne invită să credem în el, lumina lumii, pentru a avea viața veșnică (In 6,47). Știind că suntem oameni slabi și plini de păcate, în ambient de liniște exterioară și sufletească, am făcut posibilă o zi de reculegere în Casa Surorilor Franciscane de Assisi din Hălăucești.

Pentru tinerii cercetași din Pildești începutul drumului a avut loc la ora 7.00 dimineața cu invocația "Dă, Doamne, harul..." recitată în comun. După aceea am pornit spre gara din Săbăoani unde am luat trenul.

Programul propriuzis a început la ora 9.00 dimineața cu o rugăciune de ambientare, în care aproximativ 30 de perechi de mâini s-au legat căutând prezența lui Dumnezeu. Meditația care a urmat a fost susținută de pr. Claudiu Mărtișcă, OFMConv. (fost scoutist la Pildești), care ne-a prezentat dilema spirituală a tânărului din ziua de azi, apelând la Google-ul creștinului, Biblia. Prin Isus, noi suntem lumina care luminează în întuneric, dar prin faptul că ne lăsăm dominați de materialismul cotidian, de modele false și anturaje nepotrivite, tindem să ne pierdem din intensitate... Un exemplu banal, dar foarte sugestiv, nu a întârziat să vină: noi tinerii ne limităm în vedere asemenea calului și înhămați fiind la căruța vieții, ne lăsăm conduși de cel rău.

După un timp personal de meditație, următorul pas a fost să ne împărțim în grupuri mici de discuții și să punem totul la comun, căutând soluții la problemele noastre. Am constatat că scaunul de spovadă este pentru mulți un loc ce inspiră frică și reticență, iar lumina care ne reprezintă, pâlpâie undeva în semi umbră. Am ajuns la concluzia că intensitatea luminii se schimbă odată cu eliberarea totală în confesional, și îngrijirea continuă a sufletului ne mulțumește cu adevărat, transformându-ne în sprijin pentru alții.

Pe parcursul orelor rămase și prevăzute în program, am vizitat biserica parohială, am avut parte de momente de voie bună și de savurare a prânzului. Am pus în practică cele discutate în prima parte a zilei participând deschis la colocviu și spovezi, precum și prin momentele de regăsire și meditație.

Am încheiat această zi unică și cu adevărat hrănitoare "spiritual" pentru toți, participând la sfânta Liturghie, prezidată de părintele Claudiu și mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darurile oferite sufletului nostru.

Iată o mărturie din unul dintre participanți: "Pentru mine a fost o adevărata zi de reculegere personală în comuniune cu Dumnezeu. Acea gură de aer proaspăt de care aveam nevoie acum în timpul Postului Mare pentru a putea să îl aștept mai bine pe Isus cel înviat".

Mulțumim pr. Claudiu OFMConv. și Gabriel OFMConv. pentru marele ajutor spiritual acordat, sorei Maria și comunitatea de Franciscane pentru bucuria și generozitatea cu care ne-au primit.

Adina Frâncu - lider din C.L. Adormirea Maicii Domnului-Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie: Hălăucești: Un popas pentru cercetași în timpul Postului Mare


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat