Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Copiii, mesageri ai comuniunii fraterne

Copiii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași i-au invitat în parohia lor pe copiii din Parohia "Sfântul Anton" tot din Iași, sâmbătă, 26 martie 2011, la un moment de comuniune fraternă pentru a se cunoaște reciproc, pentru a se ruga și juca împreună.

Fiind Postul Mare, timp în care trebuie să ne apropiem mai mult de Isus, fratele nostru, care și-a dat viața pentru noi, prin apropierea de frații noștri, în care trebuie să vedem chipul lui Isus, noi, copiii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, i-am invitat în parohia noastră pe copiii din Parohia "Sfântul Anton" tot din Iași, sâmbătă, 26 martie, la un moment de comuniune fraternă pentru a ne cunoaște reciproc, pentru a ne ruga și juca împreună.

Am început programul prin a le ura bun venit oaspeților noștri din Parohia "Sfântul Anton" și prin a ne cunoaște între noi.

După ce ne-am cunoscut îndeajuns pentru a petrece împreună o zi frumoasă ca între frați am mers în biserică, în fața altarului, pentru a fi alături de Fiul lui Dumnezeu, urmându-l pe Calea Crucii.

Noi am numit această cale a crucii, specifică pentru copii și compusă doar din șase stațiuni: "Pelerinajul de la pomul neascultării, la pomul ascultării". Această cale a crucii a avut ca fir conducător tema ascultării și ca imagine-ghid, aceea a unui pom. Acest drum al crucii a fost văzut ca un pelerinaj, ca o călătorie, care pleacă de la un copac - cel al lui Adam, al neascultării - pentru a ajunge la un alt copac - cel al lui Isus, al ascultării, la crucea sa.

Stațiunile impare au reprezentat modelul neascultării, iar cele pare, în schimb, au reprezentat modelul ascultării.

La prima stațiune am privit la Adam, care a mâncat din pomul oprit, iar la încheierea celei de-a șasea stațiuni l-am contemplat pe noul Adam, Isus Cristos, privind la noul pom, cel al ascultării, pomul crucii, care produce roadele mântuirii.

Adam este cel care a căzut în păcat și nu a ascultat de Dumnezeu. Pomul din care a mâncat Adam este semnul neascultării față de Dumnezeu. Crucea pe care a murit Isus este semnul ascultării față de Dumnezeu. Așadar, Adam este fiul neascultării, iar Isus este fiul ascultării. Și cu toții trebuie să ne asemănăm cu Isus.

Pe această calea a crucii, unde l-am însoțit pe Isus, fiecare dintre noi am primit câte un ghiveci cu pământ și o cruce micuță făcută din crenguțe pe care am pus-o în pământul din ghiveci, iar în noaptea Învierii trebuie să înlocuim crucea cu o lumânare. Noi, care suntem pământul, trebuie să facem ca harul ascultării, care este crucea, să rodească în inima noastră în tot acest timp al Postului Mare, iar în noaptea Învierii, acest har să ne lumineze drumul către Domnul cel Înviat.

După acest moment de rugăciune a urmat o mică gustare, apoi am continuat programul nostru cu o misterioasă căutare de comori, pe echipe, cu copii din ambele parohii, care, la sfârșit, ascundea un mic premiu. Și chiar dacă la sfârșitul acestui joc a fost premiată doar o singură echipă, cu toții am câștigat noi prietenii foarte frumoase.

Totodată, unii dintre băieți s-au lăsat conduși de talentul lor fotbalistic și au încins un meci amical de fotbal interparohial, care s-a jucat cu intensitate și s-a finalizat cum nu se putea mai bine cu un scor egal.

Am încheiat programul cu o rugăciune, în care i-am mulțumit lui Dumnezeu că ne-a ajutat să fim împreună pentru această zi. Ne-a părut rău când ne-am despărțit, însă această părere de rău a fost umbrită de dorința tuturor de a ne revedea peste două săptămâni, când, de data aceasta, gazda vor fi copiii din "Parohia Sfântul Anton".

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe situl parohiei www.sfterezaiasi.cnet.ro

A consemnat Lorena-Amelia Vînache (Parohia "Sfânta Tereza" Iași)
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat