Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Conferința "Evanghelizare și postmodernitate" a Mons. Roland Minnerath

Joi, 3 martie 2011, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași a fost onorat să-l primească pe Mons. Roland Minnerath, arhiepiscop și mitropolit de Dijon (Franța), care a susținut în aula magna a institutului conferința "Evanghelizare și postmodernitate", din cadrul seriei de manifestări academice dedicate temei "Biserica și secularizarea. Provocări și strategii pastorale", pe care institutul o propune celor interesați de răspândirea mesajului evanghelic în contextul societății actuale.

Mons. Roland Minnerath s-a născut în anul 1946. A urmat studiile teologice la Sorbona, Strasbourg și la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, unde a obținut titlul de doctor în teologie și în drept canonic. A fost hirotonit preot în 1978, pentru Dieceza de Strasbourg. Între anii 1980-1989 a activat în cadrul serviciului diplomatic al Sfântului Scaun, lucrând în Brazilia, în Germania și în Secretariatul de Stat din Vatican. Începând cu anul 1989 a fost profesor de teologie la Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Strasbourg. A publicat numeroase lucrări referitoare la istoria Bisericii primare și la relația dintre Biserică și stat. A fost numit arhiepiscop și mitropolit de Dijon (Franța) în anul 2004. Este consultor în cadrul Secretariatului de Stat din Vatican, a fost membru al Comisiei Teologice Internaționale între anii 1999-2009 și este, de asemenea, membru al Academiei Pontificale de Științe Sociale din Vatican.

Joi dimineață, la ora 7, Mons. Minnerath a prezidat sfânta Liturghie în capela Institutului, exprimându-și bucuria de a vedea numărul mare de seminariști și de părinți profesori prezenți la altar. Studenții au fost încurajați să aprofundeze învățătura creștină, care aduce o mai mare credibilitate mesajului evanghelic.

La ora 17.00, conferința susținută de oaspetele francez a reunit corpul profesoral și studenții teologi ai Institutului, dar și alți oaspeți interesați de problema evanghelizării în societatea postmodernă. O prezență deosebită a fost aceea a Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, care a salutat această manifestare culturală.

Conferința Mons. Minnerath a avut trei părți. În partea întâi, intitulată "Raportul creștinism-cultură", au fost prezentate date cu privire la raportarea creștinismului față de cultura occidentală. Dacă în primele trei secole creștinismul a propus o credință care zămislește o contra-cultură în raport cu lumea elenistică și greco-romană; asistăm ulterior la nașterea și proliferarea unei adevărate civilizații creștine, atât în Orient, cât și în Occident. Procesul de secularizare este inițiat în secolul al XIV-lea și continuă până în prezent, deși niciodată nu au putut fi eradicate elementele culturii creștine.

Partea a doua a conferinței, intitulată "Deconstrucția culturii creștine", a prezentat deformarea centrului culturii, care nu-l mai are ca subiect pe Dumnezeu, ci pe om. Tot în această parte cei prezenți au fost familiarizați cu modernitatea, percepută ca o versiune secularizată a eticii creștine. Potrivit gândirii moderne, rațiunea nu mai este o participare la Cuvântul întrupat, ci capătă un orizont terestru, material; gândire preluată și de postmodernitate, care domină peisajul cultural al Europei occidentale din ultimii 20 de ani.

În partea a treia a acestei conferințe, intitulată "În ce fel ar trebui abordată problema postmodernității", s-a încercat conturarea posibilelor ocazii de evanghelizare care pot apărea în postmodernitate, care promovează o nouă etică universală eliberată de legea naturală. În fața acestei provocări, Biserica își face simțită prezența prin afirmarea valorilor evanghelice cu ocazia diferitelor întruniri organizate de diferite organizații cu caracter social. Au fost analizate Conferințele ONU de la Cairo (1994) și Pekin (1995), care au ridicat probleme ce ating direct persoana umană.

În concluzie, conferențiarul a arătat că ucenicii lui Cristos trebuie să facă să strălucească o altă viziune despre om și despre societatea umană în fața unei culturi mediatice, individualiste și nihiliste, așa cum este cea propusă de postmodernitate.

Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 martie: Iași (ITRC): Conferința "Evanghelizare și postmodernitate" susținută de Mons. Roland Minnerath, arhiepiscop de Dijon


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat