Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul video al papei Benedict al XVI-lea pentru participanții la "Curtea Neamurilor" din Paris

S-au încheiat vineri, 24 martie 2011, la Paris cele două zile despre tema Iluminism, religie, rațiune comună, primul eveniment oficial al inițiativei Consiliului Pontifical al Culturii denumită "Curtea Neamurilor", o structură permanentă de întâlnire și de dialog între cei care cred și cei care nu cred.

Manifestarea de încheiere a inaugurării "Curții Neamurilor" a fost dedicată tinerilor și a avut loc în piața catedralei Notre-Dame din Paris.

În decursul evenimentului cu titlul În spațiul Necunoscutului, care a avut momente de muzică, spectacol, mărturii, sunete și lumini - și care s-a desfășurat concomitent cu o veghe de rugăciune animată de Comunitatea din Taizé în catedrală - a fost transmis pe ecrane uriașe un mesaj al Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, adresat îndeosebi tinerilor. Prezentăm în continuare textul mesajului:

Dragi tineri, dragi prieteni!

Știu că v-ați adunat mulți în fața catedralei Notre-Dame din Paris, la invitația Cardinalului André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, și a cardinalului Gianfranco Ravasi, președinte al Consiliului Pontifical al Culturii. Vă salut pe toți, fără a-i uita pe frații și prietenii din Comunitatea din Taizé. Sunt recunoscător Consiliului Pontifical pentru că a preluat și a dezvoltat invitația mea de a deschide, în Biserica, "Curți ale Neamurilor", imagine care amintește de acel spațiu deschis pe vasta esplanadă aproape de Templul din Ierusalim, care permitea tuturor celor care nu împărtășeau credința lui Israel să se apropie de Templu și să se întrebe cu privire la religie. În acel loc, ei puteau să-i întâlnească pe cărturari, să vorbească despre credință și chiar să se roage Dumnezeului necunoscut. Și dacă, în acea vreme, Curtea era în același timp un loc de excludere, pentru că "neamurile" nu aveau dreptul de a intra în spațiul sacru, Cristos Isus a venit să "dărâme zidul de despărțire care îi despărțea" pe evrei și pe păgâni, "desființând în trupul său ura, legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca pe cei doi să-i întemeieze într-un singur om nou, făcând pace..." (Ef 2,14-17), așa cum ne spune sfântul Paul.

În inima "Orașului Luminilor", în fața acestei capodopere magnifice a culturii religioase franceze, Notre-Dame din Paris, un mare spațiu se deschide pentru a da impuls nou întâlnirii respectuoase și prietenești între persoane cu convingeri diferit. Tineri, cei care cred și cei care nu cred prezenți în această seară, voi vreți să fiți împreună, în această seară ca și în viața de toate zilele, pentru a vă întâlni și a dialoga pornind de la marile întrebări ale existenței umane. În ziua de astăzi, mulți recunosc că nu aparțin nici unei religii, dar doresc o lume nouă și mai liberă, mai dreaptă și mai solidară, mai pașnică și mai fericită. Adresându-mă vouă, iau în considerare tot ceea ce aveți să vă spuneți: voi care nu credeți, vreți să-i interpelați pe cei care cred, cerând de la ei, în mod deosebit, mărturia unei vieți care să fie coerentă cu ceea ce ei mărturisesc și refuzând orice deviere a religiei care să o facă inumană. Voi care credeți, vreți să le spuneți prietenilor voștri că această comoară închisă în voi merită o împărtășire, o întrebare, o reflecție. Problema despre Dumnezeu nu este un pericol pentru societate, ea nu pune în pericol viața umană! Problema despre Dumnezeu nu trebuie să fie absentă din marile întrebări ale timpului nostru.

Dragi prieteni, sunteți chemați să construiți punți între voi. Să știți să profitați de oportunitatea care vi se prezintă pentru a găsi, în adâncul conștiințelor voastre, într-o reflecție solidă și raționată, căile unui dialog precursor și profund. Aveți atâtea să vă spuneți unii altora. Nu închideți conștiința voastră în fața provocărilor și a problemelor care sunt înaintea voastră.

Cred profund că întâlnirea dintre realitatea credinței și cea a rațiunii permite omului să se găsească pe sine însuși. Dar prea des rațiunea se pleacă în fața presiunii intereselor și a atracției utilității, constrânsă să o recunoască pe aceasta din urmă drept criteriu ultim. Căutarea adevărului nu este ușoară. Și dacă fiecare este chemat să se decidă, cu curaj, în favoarea adevărului, este pentru că nu există scurtături spre fericirea și frumusețea unei vieți împlinite. Isus spune asta în evanghelie: "Adevărul vă va face liberi".

Vă revine vouă, dragi tineri, să faceți în așa fel încât, în țara voastră și în Europa, cei care cred și cei care nu cred să găsească din nou calea dialogului. Religiile nu se pot teme de o laicitate justă, de o laicitate deschisă care permite fiecăruia să trăiască tot ceea ce crede, conform propriei conștiințe. Dacă e vorba de a construi o lume de libertate, de egalitate și de fraternitate, cei care cred și cei care nu cred trebuie să se simtă liberi să fie așa cum sunt, egali în drepturile lor să trăiască propria viață personală și comunitară rămânând fideli față de propriile convingeri, și trebuie să fie frați între ei.

Una din motivațiile de a fi ai acestei Curți a Neamurilor este aceea de a acționa în favoarea acestei fraternități dincolo de convingeri, dar fără a le nega diferențele. Și, încă și mai profund, recunoscând că numai Dumnezeu, în Cristos, ne eliberează interior și ne dăruiește posibilitatea de a ne întâlni cu adevărat ca frați.

Prima din atitudinile care trebuie luate sau din acțiunile pe care le puteți îndeplini împreună este să respectați, să ajutați și să iubiți orice ființă umană, pentru că ea este o creatură a lui Dumnezeu și într-un anumit fel drumul care conduce la El. Ducând înainte ceea ce trăiți în această seară, contribuiți să dărâmați barierele fricii de celălalt, de cel străin, de cel care nu vă seamănă, teamă care adesea se naște din ignoranța reciprocă, din scepticism sau din indiferență. Fiți atenți să întăriți legăturile cu toți tinerii fără deosebiri, adică neuitându-i pe cei care trăiesc în sărăcie sau în singurătate, pe cei care suferă datorită șomajului, care trec prin boală sau care se simt la marginile societății.

Dragi tineri, nu numai experiența voastră de viață o puteți împărtăși, ci și modul vostru de a vă apropia de rugăciune. Cei care cred și cei care nu cred, prezenți în acest spațiu al Necunoscutului, sunteți invitați să intrați și în interiorul spațiului sacru, să treceți pragul magnificului portal de la Notre-Dame și să intrați în catedrală pentru un moment de rugăciune. Pentru unii dintre voi, această rugăciune va fi o rugăciune către un Dumnezeu cunoscut în credință, dar pentru alții va putea să fie și o rugăciune către Dumnezeul Necunoscut. Dragi tineri care nu credeți, lăsați-vă interpelați de frumusețea cântecelor și, dacă vreți cu adevărat, lăsați ca sentimentele închise în voi să se înalțe spre Dumnezeul Necunoscut.

Sunt bucuros că am putut să mă adresez vouă în această seară pentru acest moment inaugural al Curții Neamurilor. Sper că veți vrea să răspundeți la alte întâlniri pe care le-am fixat, îndeosebi la Ziua Mondială a Tineretului, în această vară, la Madrid. Dumnezeul pe care cei care cred învață să-l cunoască vă invită să-L descoperiți și să trăiți din el tot mai mult. Nu vă fie frică! Pe drumul pe care-l parcurgeți împreună spre o lume nouă, fiți căutători ai Absolutului și căutători ai lui Dumnezeu, și voi pentru care Dumnezeu este Dumnezeul Necunoscut.

Și fie ca acela care îi iubește pe toți și pe fiecare dintre voi să vă binecuvânteze și să vă ocrotească. El se bazează pe voi pentru a se îngriji de ceilalți și de viitor, și voi puteți să vă bazați pe el!

Papa Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Patrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat