Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Cina săracului

"Fericiți veți fi când vă vor insulta, vă vor persecuta, și mințind vor spune tot felul de rele împotriva voastră din pricina mea" (Mt 5,11). Sub acest "slogan", în această zi, când Biserica își amintește de misionarii uciși pentru apărarea credinței, la Roman, la comunitatea Surorilor Duhului Sfânt, a fost organizată "Cina săracului" pentru adulți, la nivel de oraș, în ziua de 24 martie 2011.
 

Fiind la prima inițiativă de acest gen, acum organizată în mod exclusiv pentru adulți, în prezența a peste 90 de participanți, a avut loc "Cina săracului".
 

Acest moment de comuniune a început în capela surorilor cu o rugăciune și expunerea sfântului sacrament, continuând apoi cu o prezentare a unui documentar făcută de pr. Victor Osoloș, de la Centrul Misionar Diecezan, în care i-a arătat pe fiecare în parte din cei 25 de misionari uciși în anul 2010 (un episcop, preoți, călugări, seminariști, o soră, laici).
 

Un moment emoționant a fost când pr. Fabio Volani a făcut apelul celor 25, iar noi parcă auzeam "Da-ul" lor, rostit Domnului, pentru această chemare, aceea de a fi slujitori în via sa.
 

Lumea prezentă a rămas marcată de curajul acestor lucrători ai Domnului, de zelul cu care au lucrat și modul cum au murit, pentru unicul lor scop: Cristos.
 

După acest moment de reculegere interioară, a urmat cina "cea mult așteptată", prin care participanții, mulți dintre ei pentru prima dată la o astfel de activitate, au simțit "pe pielea lor" ce înseamnă a mânca pentru un sărac: adică orez fiert sau fasole fiartă și un pahar de apă de la robinet.
 
 

Totul s-a încheiat într-un mod fratern, observând pe chipul participanților o puternică emoție și umilință, parcă voind și ei să experimenteze ceea ce înseamnă a trăi și a lucra în ambientele sărace, unde foametea și uneori ura pentru Cristos sunt la ordinea zilei.
 

Nu în ultimul rând, nu trebuie uitat că fiecare dintre cei care au participat au "achitat" benevol, contravaloarea cinei, sumă oferită copiilor săraci din Kenya.

Fr. Mihai Lazăr


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat