Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patruzeci de ani de slujire a civilizației europene

Cardinalul Péter Erdő reparcurge istoria CCEE

De Antonio Gaspari

La 25 martie, Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) împlinește 40 de ani. E vorba de o aniversare importantă pentru o instituție care nu este foarte cunoscută, dar care a desfășurat un rol important în creșterea și realizarea civilizației europene moderne.

La CCEE aderă 33 de Conferințe episcopale din tot atâtea țări europene.

La întâlnirea de întemeiere din 18 noiembrie 1965, erau doar 13 președinți prezenți ai Conferințelor episcopale.

Obiectivul era acela de a promova colaborarea dintre Episcopi în Europa cu finalități menite pentru binele comun și pentru împlinirea misiunii creștine.

Dar nu e vorba numai de o instituție de legătură, ci CCEE încearcă să desfășoare un rol de responsabilitate paternă față de popoarele din Europa, care cred sau nu.

Pentru a înțelege cât mai bine istoria, finalitățile și propunerile avansate de CCEE și pentru a continua să facă să crească civilizația europeană, agenția Zenit l-a intervievat Péter Erdő, Arhiepiscop de Budapesta, Primat al Ungariei și Președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

Ce este exact CCEE? De ce și cum s-a născut?

Card. Erdő: Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) este în slujba colegialității dintre Conferințele episcopale din Europa. Misiunea primară a CCEE este de a promova colaborarea dintre Episcopii din Europa. CCEE are ca scop păstrarea binelui Bisericii și promovarea împlinirii misiunii sale. CCEE are o funcție consultativă: să cultive afectul colegial și să realizeze o mai strânsă comuniune și cooperare între Conferințele episcopale. Colaborarea are loc prin consultări, mai ales în cursul Adunării plenare anuale la care participă Președinții Conferințelor episcopale.

Pe la sfârșitul Conciliului al II-lea din Vatican, la 18 noiembrie 1965, s-a desfășurat o întâlnire a Președinților din 13 Conferințe episcopale europene. Ei au încredințat unui comitet, constituit din 6 delegați ai Conferințelor episcopale și un secretariat de legătură, să gândească viitoarea colaborare dintre Conferințele episcopale din Europa. Responsabilitatea a fost încredințată monseniorului Etchegaray. Comitetul avea o dublă misiune: să studieze elementele necesare pentru o colaborare reală și stabilă și să definească sectoarele pastorale pentru care colaborarea era deosebit de necesară și urgentă. La 23-24 martie 1971 a avut loc, tot la Roma, adunarea constitutivă a CCEE.

Inițial Adunarea plenară se desfășura cu delegați ai Conferințelor episcopale. În anul 1968, membrii erau 25 și episcopatele din aproape toate statele europene aveau un reprezentant. În anul 1995, membrii erau deja 34 și actualmente sunt 37 (33 de Conferințe episcopale și 4 Episcopi care nu sunt membri ai Conferințelor episcopale: Luxembourg, Principatul de Monaco, Republica Moldova, Cipru). Teritoriul de competență a CCEE cuprinde și acea parte a Europei care nu aparține Uniunii Europene, cum sunt Rusia și Turcia. Noile statute au fost aprobate de Congregația pentru Episcopi, la 2 decembrie 1995.

Dacă ar trebui să alegeți momente semnificative din activitățile CCEE în ultimii 40 de ani, pe care le-ați indica?

Card. Erdő: Din timpurile anterioare participării mele personale, cunosc episoadele principale mai ales pe baza relatărilor primului Președinte, Cardinalul Etchegaray care a vorbit despre această inițiativă cu entuziasm autentic. Din cuvintele sale am simțit mereu acel dinamism al Duhului Sfânt care s-a manifestat și la Conciliul al II-lea din Vatican și care a contribuit la aprofundarea acelei realități teologice, din totdeauna cunoscută, pe care o numim colegialitate episcopală.

Cât privește experiențele mele personale, îmi amintesc de o întâlnire la München în Bavaria cu monseniorul Ivo Fürer, pe atunci Secretar General al CCEE, și cu excelentul canonist german Heribert Schmitz. Trebuia să lucrăm la statutele CCEE. Astfel funcționarea noastră a devenit pe deplin conformă cu CIC din 1983 și cu Codul Canoanelor Bisericilor Orientale din 1990. De fapt este o forță a conferințelor continentale unitatea cu Biserica universală și în special cu succesorul sfântului Petru.

O altă experiență mai este reprezentată de întâlnirea anuală a Episcopilor orientali catolici europeni. Această inițiativă se desfășoară de câțiva ani de acum sub patronajul CCEE sub semnul demnității egale a tuturor Bisericilor catolice "sui iuris" care sunt în comuniune deplină cu Biserica de Roma. Unitatea în diversitate în cadrul Bisericii catolice este o forță care poate ajuta la apropierea diferitelor popoare din continentul nostru atât de frământat în istorie.

Altă amintire de neuitat este rugăciunea Episcopilor la Fatima în anul 2007, când am încredințat continentul nostru ocrotirii materne a Fecioarei Maria; de asemenea întâlnirea Episcopilor din sud-estul Europei organizată în anul 2009 în Turcia, în care am vizitat Tarsul și celelalte locuri semnificative din viața sfântului Paul, și am cerut mijlocirea lui pentru trezirea evanghelizării în continentul nostru. Stăpânul casei, pe atunci, era regretatul Episcop monseniorul Luigi Padovese.

Printre obiectivele CCEE este și susținerea dezvoltării raporturilor ecumenice. În ce măsură CCEE poate îndeplini această misiune și care sunt interlocutorii săi?

Card. Erdő: Sesiunile comitetului unit CCEE-KEK care permit o lucrare comună a președinției noastre cu președinția KEK (organizație europeană a celorlalți creștini ortodocși, protestanți și anglicani), confirmă responsabilitatea comună pentru viața viitoare a continentului nostru.

A fost importantă în special întâlnirea ecumenică europeană de la Sibiu (România) din anul 2007. O altă experiență foarte încurajatoare este reprezentată de Forumul catolic-ortodox (FCO) european care permite organizației noastre - mereu în contact cu Sfântul Scaun - să lucreze împreună cu reprezentanții tuturor Bisericilor ortodoxe din Europa. Aceste Forumuri, care par să asume un ritm bienal, nu constituie o nouă organizație, ci sunt dedicate mereu unei teme din viața morală și socială a continentului nostru. Am descoperit cu bucurie că pozițiile noastre teologice sunt așa de apropiate încât permit atitudini comune în domenii practice atât de importante. Dialogul teologico-dogmatic este desfășurat între Biserici prin alte structuri catolice sub conducerea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Actele celui de-al doilea Forum catolic-ortodox despre Raporturile Stat-Biserică: perspective teologice și istorice vor fi prezentate la Roma în luna noiembrie.

Sunt diferite umbre care amenință Europa, între care prăbușirea demografică, separarea și dezbinarea familiilor, o anumită ambiguitate cu privire la recunoașterea identității creștine, creșterea unei culturi care vrea să autorizeze diferite forme de eutanasie, dispariția lui Dumnezeu în viața de toate zilele... În fața unui orizont care pare încâlcit, cum crede CCEE să facă să strălucească lumina unei noi renașteri creștine?

Card. Erdő: Deja în statutele CCEE este scris că noua evanghelizare este printre prioritățile sale. Acum Papa a instituit un dicaster pentru promovarea Noii Evanghelizări și în anul 2012 se va ține Sinodul Episcopilor despre această temă. La Zagreb, în anul 2010, am avut o Adunare Plenară despre tema "Demografia și viața în Europa". Fiecare întâlnire anuală a noastră - și tot așa și aceasta din urmă - este precedată de o investigație detaliată cu privire la tema care este examinată. Această cercetare atinge toate țările europene. Rezultatele sunt adunate, evaluate, discutate și prezentate Adunării.

Pentru Adunarea noastră plenară din 2011 din Albania, la Tirana, tema principală va fi noua evanghelizare.

În acest context, ce rol poate să desfășoare Episcopul?

Card. Erdő: Rolul Episcopului este unic și fundamental. Funcția lui este mereu triplă. Episcopul trebuie să continue misiunea lui Cristos de a sfinți, a învăța și a conduce în mod substanțial diferit de ceea ce caracterizează exercitarea acestor funcții din partea tuturor creștinilor (LG 10). Chiar dacă aceste misiuni sunt îndreptate în special spre comunitatea Bisericii, Episcopii au o misiune importantă și în cadrul evanghelizării lumii celor care nu cred: sunt principalii misionari și protagoniștii dialogului care depășește nivelul privat.

Desigur, Episcopul este Păstor de suflete, dar și figură importantă în domeniul civil și social. Cum trebuie făcut pentru a aduce învățăturile Bisericii catolice și într-un loc de relevanță publică?

Card. Erdő: Episcopul trebuie să-i ajute și să-i anime pe laici pentru ca societatea seculară să se dezvolte în spiritul Evangheliei conform valorilor mai profund umane, luminate de credința creștină.

Referitor la participarea Episcopilor în direcția politică și civilă din țările europene suntem în fața unei schimbări clare. Atunci când la sfârșitul antichității atâtea orașe rămăseseră fără administrație publică civilă, cine putea apăra interesele comunității? Adesea Episcopul trebuia să-și asume acest rol.

În Germania și în alte țări convertite la creștinism prin decizia principilor la începutul Evului Mediu, Episcopii păreau să fie funcționarii cei mai fideli nu numai ai Bisericii, ci și ai statului. De exemplu, Episcopii unguri, în timpul Evului Mediu, trebuiau să lupte, alături de trupele lor, în toate războaiele importante ale regelui, în bătălia de la Mohács, în anul 1526, când armata ungară - apărând propria țară - a fost înfrântă de armata imperială otomană, a căzut într-o singură zi aproape tot episcopatul din țară.

În epoca modernă unii Episcopi sau Cardinali, ca de exemplu Mendoza, Jiménez de Cisneros, Richelieux, au asumat chiar rolul de regent în țara lor. În zilele noastre deja dreptul canonic interzice clericilor să desfășoare funcții care comportă exercitarea puterii statale. Laicii - conform și Conciliului al II-lea din Vatican - au vocația specială de a transforma lumea în sensul evangheliei (cf. CIC, can. 227; Apostolicam actuositatem, 7b).

Care sunt inițiativele CCEE pentru a sărbători această aniversare de patruzeci de ani?

Card. Erdő: Sărbătorile pentru aniversarea a 40 de ani ai CCEE nu se vor termina într-o singură celebrare ci se vor dezvolta în decursul întregului an. Înainte de toate prin revista noastră care apare o dată la patru luni Litterae communionis. În cele trei numere din 2011, ultimii trei secretari ai CCEE vor povesti istoria acestui organism în slujba comuniunii episcopale din Europa. Vor povesti istoria CCEE care este în definitiv istoria Bisericii și a Europei din acești ultimi patruzeci de ani. În afară de asta, la 25 martie voi adresa o scrisoare tuturor Episcopilor din Europa cerându-le să mijlocească la Sfinții Patroni ai Europei cu rugăciunea așa încât CCEE să continue să-și îndeplinească slujirea sa adusă Bisericii și Europei, cu entuziasm și simplitate, în comuniune cu succesorul lui Petru. În sfârșit, chiar în timpul următoarei Adunări plenare care se va desfășura în Albania la începutul lunii octombrie, vom celebra în mod oficial această dată împreună cu toți Președinții Conferințelor episcopale care astăzi constituie CCEE. În afară de asta, sunt în fază de pregătire alte inițiative care vor fi anunțate la timpul potrivit.

(După Zenit, 23 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat