Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horlești: Prezența icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica

Ave, Ave, Ave Maria! Copii, tineri, adulți și vârstnici, credincioși catolici, precum și ortodocși, din comunitatea noastră, dar și din sate vecine, cu toții i-am intonat sfintei Fecioare imnuri de slavă și ne-am apropiat de ea cu inimile stinghere și în același timp încrezătoare că Maica Domnului de la Cacica este aici, la Horlești, pentru a ne ajuta, pentru a ne asculta suferințele, bucuriile, încercările și dorințele.

Duminică, 20 martie 2011, credincioșii Parohiei "Trupul și Sângele Domnului" au avut privilegiul și imensa bucurie de a o primi în comunitatea noastră pe Maica Donului de la Cacica și de a se închina în prezența icoanei până miercuri, 23 martie 2011.

Duminică seara, la ora 17:00 ne-am adunat cu toții pentru a o întâmpina pe Mama noastră și bucuria ne-a fost mai mare când la acest moment a participat și Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de pr. decan Iosif Dorcu și pr. Isidor Mocanu. Împreună cu pr. Anton Encuți și preoții parohiei noastre, pr. paroh Adrian Iștoc și pr. vicar Romică Sociu, cu tinerii Acțiunii Catolice și credincioșii comunității noastre i-am intonat Sfintei Fecioare "Noi vrem pe Domnul" cu inimile deschise și întrebându-ne fiecare la rândul nostru, asemenea Elisabetei la salutul Mariei, "De unde mie fericirea aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?", de unde bucuria ca icoana Maicii Domnului de la Cacica să vină la noi în comunitate, la noi în parohie?

Însoțită de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, și de pr. Cristian Pal, OFMConv, mult așteptata icoană a fost așezată în biserică, în fața altarului, așteptând ca toți să ne apropiem în aceste zile de sacramente și de Mama noastră cerească, mamă căreia să-i încredințăm tot ceea ce ne apasă, toate greutățile precum și toate mulțumirile noastre.

S-au celebrat Liturghii și dimineața și seara, fiind precedate de recitarea sfântului Rozariu. La sfânta Liturghie de duminică seara, părintele decan ne-a prezentat o scurtă istorie a icoanei și ne-a îndemnat ca în aceste zile să alergăm cât mai des către sfânta Maria. Au fost prezente și autoritățile locale reprezentate de domnul primar Mihai Cadar și domnul viceprimar Ludovic Balașca.

Luni seara ne-au însoțit în rugăciune pr. prof. Eduard Soare și pr. prof. Cristinel Fodor de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" Iași, Liturghie la care pr. Cristinel Fodor ne-a îndemnat, prin cuvintele de învățătură, să medităm la imaginea familiei adevărate și ca, plini de evlavie, să cerem ajutorul Sfintei Fecioare, convinși fiind că ea nu va rămâne indiferentă la greutățile prin care trec familiile comunității noastre. La această Liturghie au participat și bolnavii parohiei noastre cărora li s-a conferit sacramentul ungerii bolnavilor.

Marți, la ora 11 ne-am bucurat să-i vedem pe toți elevii claselor V-VIII ale Școlii din Horlești, însoțiți de o mare parte din profesorii lor, închinându-se Maicii Domnului, iar la ora 15 tinerii parohiei noastre s-au apropiat, prin cânt și rugăciune, de Maica Bunului Sfat cerându-i ajutorul. Seara, alături de pr. decan Iosif Dorcu, pr. Anton Encuți, pr. prof. Tarciziu Șerban ne-a îndrumat să medităm la durerea Sfintei Maria pe drumul parcurs de Fiul său, Isus Cristos, către răstignire, liturghie după care am pornit în procesiune pe străzile satului. În întuneric, ghidați de lumina sutelor de lumânări, ne-am rugat și i-am cântat Maicii Domnului, sperând ca modesta noastră comunitate să fie binecuvântată, prin prezența icoanei de la Cacica și să crească în speranță, credință și evlavie.

La întoarcerea în biserică, pr. Cristian Pal a înmânat părintelui paroh copia icoanei de la Cacica pe care părintele decan a sfințit-o și care va rămâne în biserica noastră.

Miercuri, după sfânta Liturghie, însoțită de credincioși și preoți, icoana Maicii Domnului de la Cacica a pornit spre o altă parohie care, cu siguranță, o așteaptă nerăbdătoare.

Ne bucurăm că în aceste zile ne-am mobilizat cu toții și, pe rând, s-au organizat momente de rugăciune conduse de copii, tineri și adulți.

Întreaga comunitate a participat cu entuziasm, bucurie și credință la programul stabilit pentru aceste zile, observându-se numărul mare de credincioși care au ales să amâne treburile de zi cu zi pentru a sta în prezența Sfintei Fecioare.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că a binevoit ca și comunitatea noastră să fie binecuvântată prin prezența icoanei Maicii Domnului de la Cacica și suntem siguri că, așa cum ne-a îndemnat PS Petru Gherghel, aceste zile vor rămâne imprimate în inima fiecăruia dintre noi și sperăm în același timp ca prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, cât mai mulți dintre noi să rămână aproape de Biserică și să-i prezinte în continuare bucuriile și speranțele lor.

Andreea-Mihaela Balașca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-23 martie: Horlești: Prezența icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat