Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Misiuni populare și "peregrinatio Mariae"

Și credincioșii din Parohia Romano-Catolică, Mircești, județul Iași, din Decanatul de Valea Siretului, au dat curs planului pastoral propus de episcopul Petru Gherghel pentru Anul Familiei, de a desfășura misiuni populare în fiecare parohie și de a invita pe Maica Domnului de la Cacica în comunitățile noastre.

Iată îndemnul episcopului Petru Gherghel, de la 15 ianuarie 2011: "Cu toți să ne unim sub aripa ei ocrotitoare și să ne rugăm: Toată frumoasă ești, Marie, tu ești cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergăm, Maică preasfântă din Cacica".

De aceea, în perioada 17-20 martie 2011, în Parohia Romano-Catolică Mircești, au avut loc misiuni populare, pregătite și ținute de pr. Iacob Stolnicu, paroh de Sagna, județul Neamț. Și tot în acest timp am invitat-o la noi și pe Maica Domnului de la Cacica, însoțită de părinții franciscani.

Părintele predicator Iacob a evidențiat rolul familiei creștine în lumea de astăzi, subliniind că familia creștină, deși pe pământ este purtătoare de cruce, ea crede în victoria învierii.

Așa cum am amintit, misiunile populare din parohia noastră, misiuni la care au participat și numeroși preoți și creștini din vecini, s-au desfășurat sub privirile și ocrotirea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La primirea icoanei în Parohia Mircești, au fost prezenți și episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, însoțit de pr. Isidor Mocanu, penitentiarum magnus.

Iar acum am să prezint câteva date informative referitoare la icoana făcătoare de minuni de la Cacica. Este o copie a Madonei Negre de la Czestochowa, Polonia. Se spune că icoana Madonei Negre de la Czestochowa, a fost pictată de sfântul evanghelist Luca, cel care a cunoscut-o personal pe Maica Domnului și care a fost și primul ei biograf. El a pictat aceasta icoana la cererea unor creștini din Ierusalim. Însă Maica Domnului din această icoană a voit să ajungă și să rămână la Czestochowa.

Este interesant de urmărit cum mulți au voit să o rețină pe Maica Domnului pentru ei personal sau pentru bisericile lor, dar Icoana Maicii Domnului s-a făcut atât de grea încât nu au putut să o rețină și să o miște din loc, pentru că ea a voit să ajungă și să rămână la Czestochowa. După ce prin multe peripeții a ajuns la Czestochowa, niște eretici de husiți, pe la 1430, au voit să o răpească de acolo spre profanare. Și iarăși Maica Domnului s-a făcut atât de grea, așa că nici ei n-au putut să o miște din loc. De necaz și din ură față de Maica Domnului, acești eretici i-au străpuns obrazul cu sabia, așa cum, odinioară, păgânul Longinius i-a străpuns cu sulița coasta lui Isus, Fiul ei (cf. In 19,34).

În ciuda rănilor primite pe obrazul ei, Mama cerească a rămas să ocrotească poporul polonez pe care și l-a ales.

Pe la mijlocul sec. XVIII, la Cacica, s-au descoperit mari zăcăminte de sare. Pentru extragerea acestor zăcăminte, Curtea de la Viena, sub a cărei tutelă se afla Cacica la vremea aceea, a trimis aici niște oameni pricepuți în ale mineritului, din Polonia. Acești mineri pricepuți erau catolici buni, care cunoscând dragostea și ocrotirea Mariei de la Czestochowa pentru ei, au ținut să ia cu ei măcar o copie a acestei Icoanei, ca să-i ocrotească și să-i ajute în noua lor patrie, România. Și au găsit o copie, tot făcătoare de minuni, care a fost executată de un anume bătrân, Daniel, în vârstă de 70 de ani, pentru un oarecare scriitor Dominic care, rugându-se în fața acestei icoane, s-a însănătoșit într-un mod miraculos. Au luat deci acestă Icoana făcătoare de minuni cu ei și au venit cu ea la Cacica. Se spune că atunci când acești muncitori polonezi sosiți la Cacica au ridicat prima lor biserică de lemn, 1810, în cinstea Mariei, și au adus această icoană în biserică, Icoana Maicii Domnului, a lăcrimat și s-a luminat la față. Acesta a fost începutul minunilor a Icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

De atunci și până astăzi minunile sufletești și trupești ale Maicii Domnului de la Cacica n-au încetat. Cine a vizitat și s-a rugat în noul sanctuar de la Cacica, sfințit în anul 1904, a putut observa un panou cu mici imagini din argint: inimi, picioare, mâini, rinichi și alte organe ale corpului uman, din argint, toate în miniatură, care au fost aduse drept recunoștință și mulțumire Icoanei făcătoare de minuni, pentru bolile sufletului sau pentru organele trupului care au fost vindecate prin mijlocirea Mariei, pe lângă Fiul ei, Isus. Se spune că inimioarele reprezintă vindecările sufletești, iar celelalte organe ale corpului uman vindecările trupești.

Este interesant de observat în această Icoană făcătoare de minuni, Maria arată cu mâna spre Isus, exact ca la nunta din Cana Galileei, și ne îndeamnă și astăzi să facem tot ceea ce ne va spune Isus (cf. In 2,5). Iar Isus arată cu mâna spre Maria, spunând oricărui om: "Fiule, iată mama ta!" (cf. 19,27). Deci Mama și Fiul arată unul spre altul, voind parcă să ne spună, că fără ei nu putem face nimic și nici nu putem ajunge departe (cf. In 15,5).

Am putea spune că, așa cum Madona Neagră a ales Czestochowa, tot astfel copia ei, a ales Cacica. Și așa cum Madona Neagră de la Czestochowa peregrinează prin parohiile Poloniei, tot astfel Maica Domnului de la Cacica peregrinează prin parohiile Moldovei, împărțind haruri și binecuvântări de la Fiul ei, Isus.

Dacă Icoana Maicii Domnului de la Cacica a lăcrimat când a pășit pe teritoriul țării noastre, credincioșii din Mircești au lăcrimat atât la sosirea, cât și la plecarea ei din biserica noastră.

De-a bunul Dumnezeu ca aceste lacrimi să fie lacrimi de adevărată iubire și căință!

Pr. Ioan Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 martie: Mircești: Misiuni populare și "peregrinatio Mariae"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat