Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou număr al revistei "Familia și Viața": "Familia - leagănul vieții"

Nu există niciun dubiu că familia este locul de răscruce, nucleul, ambientul devenirii omului. Prin familiei trece viitorul societății. În familie se transmit valori, orientări, alegeri, aici se face schimbul de valori între generații.

Familia are datoria esențială de a promova și proteja viața; fiecare cu mijloacele de care dispune este chemat să răspândească și să apere cultura vieții, opunându-se culturii morții și legilor anti-viață.

Cultura vieții cere ca fiecare să-și asume o acțiune decisă în favoarea vieții. Ioan Paul al II-lea în Evangelium vitae ne-a spus să denunțăm cu mult curaj expansiunea în societatea noastră a culturii morții (EV 87), a unei viziuni despre om care renunță fără motive la drepturile sale fundamentale și dispariția în conștiința socială a valorii vieții și demnității persoanei.

Protecția vieții constituie mult mai mult decât un drept esențial și inviolabil al omului. Viața generează "drepturi"; este izvorul din care însuși dreptul își trage originea. O societate care nu respectă viața este o societate fără drepturi.

O cultură a vieții, dacă se dorește a fi adevărată nu trebuie redusă la un slogan ideologic, ea impune necesitatea unei convertiri autentice care să genereze această cultură. Toți contribuim la extinderea culturii morții când susținem mentalitatea consumistă, când facem din putere, bani, succes social criterii prioritare.

În acest număr 4 al revistei "Familia și Viața" puteți citi în editorial cuvintele pr. Iosif Enășoae care ne amintește că familia este chemată să fie sanctuar și leagăn sfânt al vieții și că doar atunci când familiile societății noastre vor fi conștiente de misiunea lor sacră de a transmite și apăra viața vor înceta crimele avortului și ale eutanasiei și va lua ființă o lume echilibrată și pașnică, o lume în care se va dezvolta civilizația iubirii.

Domnul profesor Ciocan Vicențiu, în calitate de soț și tată cu vechime de 35 de ani, adresându-se celor căsătoriți și îndeosebi taților, îi îndeamnă să-și ia în serios misiunea de cap al familiei cu care i-a împuternicit Dumnezeu și să-l ia de model pe sfântul Iosif, tatăl purtător de grijă a lui Isus. Urmează o frumoasă mărturie a unei familii tinere care a decis să se abandoneze voinței lui Dumnezeu și să dea viață unui copil, în ciuda greutăților vieții.

Părintele Petru-Sebastian Tamaș le spune logodnicilor că "dreptul la căsătoria de probă", revendicat de unele voci din societate, arată lipsa unei iubiri adevărate, falsificarea iubirii și căsătoriei. Și dacă ne gândim că relațiile prematrimoniale exclud perspectiva copilului, aceasta arată și lipsa de iubire față de viitorii copii din perspectiva unui mediu familial stabil.

Adresându-se adolescenților, doamna profesoară Maria Andrici îi îndeamnă pe aceștia să rămână curați cu trupul și cu sufletul, să lupte cu păcatul, cu ispita necurăției pentru a dobândi o viață fericită și împlinită.

La pagina copiilor găsim articolul scris de doamnele psiholog Mihaela Livia Gheorghiu și Mihaela Gemine. Ele se adresează copiilor cu scopul de a-i determina să accepte cu iubire venirea pe lume a unui frățior, prin intermediul unei povești terapeutice. Alături le propunem copiilor o scurtă poveste a vieții lor din prima clipă a zămislirii, mai puțin cunoscută din cauza "berzei", urmată de două poezii.

Și pentru că urmează Ziua Vieții la 25 martie, sărbătoarea Bunei-Vestiri, propunem o mare rugăciune pentru viață și câteva intenții de rugăciune pentru această zi specială.

Urmează apoi prezentarea câtorva aspecte esențiale din viața sfintei Gianna Beretta Molla, femeie căsătorită, medic și mamă care și-a dat viața pentru fiul ei, rânduri care ne conduc la o reflecție asupra pastoralei familiei de astăzi.

În paginile următoare sunt prezentate câteva indicații practice pentru Ziua Vieții, care pot fi completate sau adaptate cu originalitate de fiecare comunitate în parte. Continuând seria articolelor despre paternitate și maternitate responsabilă, doamna profesor Maria Gherghel ne prezintă vocația și misiunea deosebită a soților de a transmite viața în mod responsabil în raport cu procesele biologice, tendințele instinctului și pasiunilor, condițiile fizice, economice, psihologice, sociale și ordinea morală stabilită de Dumnezeu.

Prezentăm apoi în rândurile care urmează situația avortului în România și statisticile triste ale genocidului poporului nostru, cu îndemnul de a face un minim necesar: rugăciunea, pentru a nu ne prezenta cu mâna goală la judecata finală.

În pagina redacției adresăm câteva cuvinte de suflet femeilor de ziua lor. Tot aici supunem atenției dumneavoastră călătoria de la moarte la viață a unui medic ce și-a schimbat ideea față de avort și a devenit un apărător convins al vieții: dr. Nathanson Bernard. El s-a stins din viață pe data de 21 februarie 2011, la vârsta de 84 de ani. În cartea sa Aborting America scria: "Etica avortului este o invitație la iresponsabilitate, la violarea conceptului responsabilității inviolabile pe care fiecare dintre noi îl are față de alții".

Pe ultima pagină a revistei găsiți câteva dintre cele mai importante inițiative dedicate Zilei Vieții pe plan național și internațional, cât și rugămintea asociației de dirijare a sumei de 2% din impozitul pe venit pentru susținerea activității noastre.

Lectură plăcută și utilă!

Iuliana Petruț

* * *

Revista poate fi descărcată în format pdf de pe situl Asociației "Familia și Viața" din Roman: www.familiasiviata.ro.


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat