Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina - note de călătorie (II)

În ziua de 10 februarie 2011 am vizitat orașul Cernăuți: Universitatea, centrul vechi, diferite biserici, locul unde a stat Eminescu. Am fost impresionat de arhitectura clădirilor vechi care s-au menținut, bisericile, picturile și frescele din interiorul lor.

Anul de naștere al orașului este considerat 1408, când domnul Moldovei Alexandru cel Bun (1400-1432), pe care ucrainenii îl numesc "Oleksandr Dobrii", a acordat privilegii locuitorilor din Cernăuți. În centrul orașului se află un panou care redă hrisovul lui Alexandru cel Bun (în același document apar și târgurile Bârlad și Iași); în fața panoului se află statuia lui Taras Sevcenko, poet ucrainean care a trecut prin oraș. Anul trecut s-au sărbătorit 602 de ani de la fondarea orașului.

După ce austriecii au ocupat nordul Moldovei (1775), au colonizat orașul Cernăuți cu germani, polonezi și evrei. Ei au construit numeroase monumente și instituții (Universitatea din Cernăuți este una dintre cele mai renumite). La 15/28 noiembrie 1918, orașul a revenit României. Cernăuțiul, ca populație, era al treilea oraș al României interbelice, după București și Chișinău. În iunie 1940, orașul a fost ocupat de Armata Roșie, împreună cu nordul Bucovinei, devenind după 1944 parte a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene din URSS. După destrămarea URSS, a devenit parte a Ucrainei (în 1991).

După Cel de-al Doilea Război Mondial, ocupația sovietică a dus la mari schimbări în structura populației. Dacă în anul 1910, 26% din locuitori se declarau români, astăzi doar 6% din populație se declară români. La primul recensământ făcut în anul 1775, Cernăuțiul avea 338 de familii, astăzi (recensământul din anul 2001) orașul are 236.691 de locuitori, din care 10.553 de români și 3.829 de moldoveni.

În centrul Cernăuțiului predomină arhitectură de influență austriacă: clădiri mari, unele cu picturi alegorice și personaje mitologice, palate, monumente impresionante, basoreliefuri, sculpturi, mozaicuri, piețe mari, parcuri... Râul Prut trece prin oraș. Numit și "Mica Vienă", orașul seamănă mult cu Clujul. Cernăuțiul are însă și o parte mai puțin impresionantă la periferii, formată din blocuri de betoane de tip sovietic, cu oameni săraci...

Am vizitat Universitatea "Yurii Fedkovici". Înființată în anul 1875, a fost instituția de învățământ superior renumită în tot Imperiul Austro-Ungar. Este o clădire impresionantă, o bijuterie, care seamănă cu un palat sau cu o fortificație medievală. În cadrul acesteia există și o Facultate de Limbă și Literatură Română. În spatele universității se află un parc dendrologic. După Unirea Bucovinei de Nord cu România, Universitatea a fost redenumită Universitatea "Regele Carol I". Astăzi, Universitatea are 16 facultăți, cu 1.600 de studenți și cu o bibliotecă cu peste 2,5 milioane de volume.

La poartă, înainte de a intra, ne întâmpină o placă din bronz cu o inscripție care ne spune că aici a fost sediul Mitropoliei Ortodoxe din Bucovina (1864-1882). Intrăm în curtea interioară. Ni se deschide o panoramă plină de frumusețe: în față, fostul palat mitropolitan, în stânga, biserica "Trei Ierarhi" și clădirea care găzduiește catedra de filologie română, în dreapta, vechea casă parohială, toate construite într-un stil care combină Orientul cu Occidentul. Ion, gazda și ghidul care ne-a însoțit, ne face atenți asupra clădirii din dreapta, cu un acoperiș superb, din țiglă smălțuită colorată (preluând modele folclorice bucovinene), cu ornamente, cu motive geometrice, cu dantelării în cărămidă și arcade; clădirea are două turnuri cu ceas; crucea tronează deasupra acestora. La baza primei cupole, de jur împrejur, este steaua lui David, iar la cea de-a doua cupolă, crucea occidentală. "Unul dintre turnuri a fost renovat de evrei, iar celălalt de catolici", ne explică ghidul. "Toate clădirile au fost construite din cărămidă roșiatică. Varul, albușul de ou, laptele și nisipul au constituit soluția care a fost pusă între cărămizi. Oamenii din timpul acela au donat ouă și lapte", ne spune Ion.

Intrăm în biserică, admirăm pictura cu trăsături occidentale și ne înălțăm gândul spre Acela căruia i se aduce închinare în acest loc. Știm că în acest loc s-a închinat și Gala Galaction, cel care, împreună cu pr. Vasile Radu și mitropolitul Nicodim Munteanu, a tradus Sfânta Scriptură după textul grecesc al Septuagintei confruntat cu cel ebraic. Biserica a fost zidită în 1878, pictura s-a terminat după patru ani. Pictorul este același ca la biserica Mirăuți-Suceava: Karl Jobst, un vienez. A fost sfințită la 12 februarie 1882, cu patronii Trei Ierarhi: Grigore, Ioan Gură de Aur și Vasile cel Mare. A funcționat ca biserică seminarială până la 1944. Comuniștii au făcut din ea depozit de cereale, apoi depozit de literatură și centru de calculatoare. În anul 1980 a început restaurarea, iar din anul 1985 s-a deschis aici muzeul de istorie al Universității. Din anul 1991, biserica și-a recăpătat propria funcție, iar din anul 1994, de când a fost reînființată Facultatea de Filozofie și Teologie, aici își desfășoară practica viitorii preoți.

Clădirile actualei Universități au fost construite de arhitectul ceh Iosif Hlavka pe Dealul Dominic, unul dintre cele mai înalte dealuri ale orașului (260 m). Reședința mitropolitană găzduia biserica Seminarului Teologic și Facultatea de Teologie, iar în partea centrală se află sala sinodală, unde a avut loc istoricul eveniment de la 28 noiembrie 1918, când s-a proclamat Unirea cu România. Acoperișul a fost restaurat în 1975. În cadrul Facultății de Teologie au studiat și mulți preoți ortodocși care apoi au slujit în Moldova sau în Muntenia. În anul 1909, Facultatea de Teologie din Cernăuți i-a conferit titlul de doctor în teologie pr. Grigore Pișculescu (Gala Galaction), care în perioada 1926-1941 a fost profesor titular la catedra de introducere și exegeza Noului Testament al aceleiași facultăți. (va urma)

Pr. Cornel Cadar

* * *

Ucraina - note de călătorie (I)


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat