Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna martie 2011

"Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm, căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea." Cu această rugăciune începe numărul 3 (255) din anul XXII, seria nouă, al revistei "Lumina creștinului". Revista pe luna martie este dedicată timpului Postului Mare. Pe copertă este afișată o imagine care reprezintă a VI-a stațiune din "Calea crucii": Veronica șterge fața lui Isus cu o maramă.

Pagina doi a revistei conține episodul al II-lea al reflecției "Apostolul iubirii" și mesajul terezian semnat de părintele Anton Despinescu. Tot aici puteți afla intenția generală și cea misionară a Bisericii pentru luna în curs.

Postul Mare, timp de pocăință și reflecție este titlul editorialului, de la pagina 3, semnat de părintele Cornel Cadar. În câteva cuvinte părintele a încercat să prezinte însemnătatea acestui timp de har și pocăință.

Părintele Iosif Antoci ne propune câteva gânduri pentru Postul Mare, care pot fi citite la pagina 4 sub titlul Să privim la crucea lui Cristos. Această invitație este adresată tuturor creștinilor; care doresc să trăiască cât mai bine timpul Postului Mare.

O parte din interviul luat de Nicola Gori, la 11 martie 2010, arhiepiscopului Fortunato Baldelli, poenitentiarius maior, este redat la pagina 5. În acest interviu arhiepiscopul vorbește despre sensul Postului Mare, despre rolul confesorului și despre păcatele sociale.

Părintele Cristinel Fodor relatează, în pagina 6 a revistei, despre cum s-a desfășurat întâlnirea cu privire la pastorația familiilor, care a avut loc la Brașov (9 februarie) sub patronajul Conferinței Episcopilor din România. Tot aici puteți afla câteva informații despre catehezele pentru Anul Familiei.

Despre diferite inițiative pentru familii puteți afla la pagina 7, informațiile fiind oferite de PS Petru Gherghel într-un interviu oferit postului Radio Vatican. La aceeași pagină puteți citi agenda păstorului diecezei pe luna februarie.

Radio Vatican a ajuns la cea de-a 80 aniversare. Un scurt istoric și câteva date despre cum s-a sărbătorit acest aniversar puteți citi la pagina 8.

La pagina 9 puteți citi un articol despre persecuțiile împotriva creștinilor, din diferite părți ale lumii, articolul fiind intitulat Teama de a pronunța cuvântul "creștini".

După cum bine știți icoana Maicii Domnului de la Cacica se află în pelerinaj prin parohiile diecezei de Iași. Un scurt program, pe luna februarie, al acestui pelerinaj este redat la pagina 10. Tot aici vă propunem să acumulați câteva cunoștințe despre inițiativa "Youcat", o carte care conține adevărurile de credință conținute în Catehismul Bisericii Catolice. Această carte este adresată noilor generații și este pregătită în vederea Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid.

În cadrul rubricii Figuri Ilustre, de la pagina 11, Dănuț Doboș ne prezintă personalitatea părintelui franciscan Iosif Gabor, care a avut mult de suferit din cauza securității.

Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, vorbește într-un interviu despre procesul de beatificare al papei Ioan Paul al II-lea. O parte din acest interviu este redată la pagina 12.

La Satu-Nou (Bacău) sunt în desfășurare lucrările la noua biserică. Despre acest nou locaș de cult vorbește părintele Serafim Romila la pagina 13, în cadrul rubricii intitulate Construcții în dieceză.

După cum v-ați obișnuit, la pagina 14, dedicată familiei, părintele Felician Tiba oferă cititorilor o mărturie de credință în cadrul familiei. Din articolul din acest număr puteți afla relația care trebuie să existe între copii și părinți.

Istorioara morală pentru copii, de Christophor v. Schmid, Micul pustnic, continuă la paginile 15-16. Tot aici puteți afla ce gândesc copiii despre Miercurea Cenușii.

Ce este iubirea adevărată? Răspunsul la această întrebare îl puteți afla citind articolul părintelui Felix Roca, intitulat Oricine iubește (cu adevărat) este născut din Dumnezeu, de la pagina 17.

Episcopul Bruno Forte ne învață cum să ne rugăm. Câteva sfaturi ale Excelenței sale, referitoare la modul în care putem să ne rugăm, le puteți afla citind articolul de la pagina18, intitulat Cum să te rogi. În acest număr al revistei este redată prima parte a acestui articol, continuarea urmând să apară în numerele viitoare.

Anul acesta Ziua Tineretului va avea loc la Butea. Câteva date referitoare la modul de desfășurare a acestui eveniment puteți găsi la pagina 19. La aceeași pagină, în cadrul rubricii Tablete spirituale, părintele Cristian Chinez, vorbește despre Rătăciri axiologice.

Cutia speranței este un nou proiect realizat de Centrul Misionar Diecezan, pe care ni-l prezintă Mihaela Osoianu Berneagă, la pagina 20.

Paginile 21-23 sunt dedicate știrilor din lumea catolică.

La pagina 24, doamna doctor Doina-Lucia Amza vorbește despre gastrite, ulcer și bacteria H.p.(I).

Urmează apoi poșta redacției, la pagina 25, unde încercăm să răspundem scrisorilor și mesajelor email venite pe adresa redacției.

Noutățile editoriale, cât și informațiile referitoare la concursul lansat de Lumina Creștinului, puteți să le aflați citind pagina 26.

Pagina 27 este dedicată jocurilor propuse de revista noastră, iar pe ultima pagina puteți vedea câteva imagini de la diferite evenimente ce au avut loc în Dieceza de Iași, petrecute în lunile ianuarie și februarie.

Vă dorim lectură plăcută și un timp al Postului Mare binecuvântat!

Sergiu Gabor


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat