Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași ("Sfânta Tereza"): Campusul de iarnă pentru copii: "Familie, devino ceea ce ești!"

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a organizat, în perioada 31 ianuarie - 6 februarie 2011, un campus de iarnă pentru copii, la subsolul bisericii, cu tema: "Familie, devino ceea ce ești!", la care au participat peste 100 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 15 ani, și peste 30 de tineri animatori.

Pentru că vacanța intersemestrială a copiilor să prindă puțină culoare, în perioada 31 ianuarie - 6 februarie 2011, Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a organizat un campus pentru copii, care s-a desfășurat la subsolul bisericii.

Datorită faptului că ne aflăm în anul pastoral dedicat familiei, tema acestui campus s-a intitulat: "Familie, devino ceea ce ești!". Atât prin jocuri, cântece, dansuri, cât și prin activități de lucru manual ne-am străduit să fim uniți ca într-o familie, formând o familie numeroasă și unită, în care să domnească pacea, armonia, bucuria și, cel mai important, iubirea.

Plini de emoții, părintele vicar Marcelin Blaj, responsabil cu copiii din parohie, surorile Clara și Antonia, din cadrul Congregației "Maria Bambina" și un grup de peste 30 de animatori au dat startul acestui campus, pentru peste 100 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 15 ani!

Pentru ca acest campus să fie ceva diferit, inovator și plin de surprize pentru copii au fost create o serie de ateliere de lucru, în care copiii au avut ocazia să "meșteșugărească".

Unul dintre aceste ateliere a fost cel de desen. Aici, atât copiii mai mici, cât și cei mai mari au avut ocazia să învețe să deseneze tot felul de peisaje, personaje sau lucruri, lăsând imaginația să se aștearnă pe hârtie.

Dezvoltând ideea atelierului de desen a fost creat și un atelier de sculptură și pictură pe ghips. În cadrul acestui atelier, copiii au avut ocazia să sculpteze diverse lucruri pe plăci din ghips, în mod special imaginea familiei propusă pentru anul familiei, sau să picteze diferite figurine din ghips cum ar fi: îngerași, iepurași, inimioare și multe alte figurine.

Pentru cei pasionați de arta obiectelor din origami s-a organizat și pentru ei un atelier de lucru, unde copiii au realizat diverse obiecte artizanale: coșulețe, lebede, vaze pentru flori și multe alte lucruri interesante.

Pentru cei care au dorit să realizeze brățările prieteniei a fost creat un atelier special, unde copiii au avut posibilitatea să confecționeze diverse modele de brățări de acest gen. În cadrul aceluiași atelier s-au realizat și semne de carte din ațe, foarte interesante.

Dând frâu liber imaginației, a fost creat și un atelier în care copiii și-au putut confecționa rame pentru fotografii din paie de chibrit arse, de diferite forme și mărimi.

Pe lângă toate aceste ateliere de lucru manual, în care copiii au devenit niște artiști adevărați, au mai fost create și alte ateliere, unde copiii au avut ocazia să învețe de la animatori dans popular, canto, balet și teatru. Pentru fetițele dornice să învețe balet a fost creat un atelier de balet, unde au fost introduse în arta baletului.

În atelierul de teatru, copiii au avut ocazia să învețe cum poți fi un mic actor, cum poți face lumea să râdă, și multe alte secrete ale ,,meseriei".

Deoarece în parohia noastră există destul de mulți copii care îmbrățișează cu drag dansul de orice fel, a fost creat un atelier de dans popular, iar pentru "micii cântăreți" a fost creat un atelier de canto.

Programul activităților propuse pe parcursul campusului a fost constituit astfel: primirea copiilor, bansuri, moment de rugăciune și o scurtă cateheză despre familie, împărțirea copiilor pe grupe pentru atelierele de lucru manual, o gustare, împărțirea pe grupe pentru activități (jocuri, dans popular, canto, balet și teatru) și, la sfârșit, o rugăciune de încheiere a activităților, iar după încetarea tuturor activităților, campusul se încheia cu participarea la rozariu și la sfânta Liturghie.

Încă din prima zi și, apoi, continuând cu celelalte zile, prin jocurile, bansurile, atelierele de lucru manual și celelalte activități propuse, dar mai ales cu ajutorul momentelor de cateheză, care au fost susținute în fiecare zi de către părintele Marcelin, am reușit să înțelegem adevăratul rol al nostru în familia creată la biserică: să-i iertăm pe cei care ne-au greșit, să-i ascultăm pe ceilalți, să petrecem timpul împreună ca într-o familie și să-i ajutăm pe frații noștri aprinzând o făclie de iubire în inimi!

Am avut, de asemenea, ocazia de a ne bucura împreună cu copiii și animatorii care și-au sărbătorit zilele de naștere în timpul campusului prin faptul că au ales să-și petreacă cea mai importantă zi din an în noua familie formată în sânul Bisericii.

În cea de-a patra zi a campusului, am avut parte de un moment spiritual special, un moment de adorație, în care cu toții am mulțumit lui Dumnezeu pentru familiile noastre, pentru că avem o mamă, un tată și frați care ne iubesc, au grijă de noi și ne sunt alături în toate. Tot în cadrul acestei adorații am reușit să-i mulțumim lui Dumnezeu și pentru noua familie pe care am format-o în această săptămână, pentru că am fost mai uniți ca oricând.

În cea de-a șasea zi, copiii au avut parte de o zi specială și diferită de celelalte zile ale campusului, întrucât au putut viziona împreună un film de comedie, care a arătat ce înseamnă înțelegerea, unitatea și iubirea în familie.

Duminică, în ultima zi a campusului, copiii au pregătit împreună cu animatorii, surorile Clara și Antonia și părintele Marcelin un program artistic și o expoziție cu toate lucrările pe care le-au realizat copiii în timpul campusului, la care au participat părintele paroh Petru Sescu, părintele vicar Daniel-Nicu Butacu, părinții, frații, rudele și prietenii micilor artiști, care s-a desfășurat într-o sală a Centrului Caritas "Don Bosco", din spatele bisericii noastre. Oricât de încăpătoare ar fi fost sala, cu cât trecea timpul cu atât devenea mai neîncăpătoare. Cu toții au venit să-și vadă și să se bucure împreună cu micii artiști.

"Prințesele" de la balet au fost cele mai curajoase. Ele au deschis programul artistic, uimind pe toți cei din sală, cărora le-au furat aplauze în mai multe rânduri.

După reprezentația de balet, a intrat în scenă grupul de copii de la canto, care a interpretat două piese muzicale, dintre care, una ne-a introdus într-o lume a prieteniei, care este o floare rară, reamintindu-ne un lucru important: să fim prieteni e un mare, dar și mâna ce-o întinzi nu este în zadar.

La un moment dat, sala de spectacol a fost umplută de hohote de râs, deoarece în scenă au intrat cei de la teatru! Aceștia au prezentat frânturi din "repertoriul clovnilor", dar și o scurtă manifestare a "magicienilor", care au încheiat intervenția lor cu baghetele lor "magice" în mână, pe care le-au îndreptat spre familiile lor, rostind următoarele cuvinte "magice": "Familie, devino ceea ce ești!".

Spectacolul s-a încheiat cu o reprezentație din partea grupului numeros și emoționat de copii de la dansuri populare, care a făcut valuri prin sală, datorită pașilor aleși din tradiția dansului popular românesc.

În cadrul acestui spectacol am reușit să mulțumim tuturor binefăcătorilor care au contribuit la bucuria copiilor și la formarea familiei copiilor din Parohia ,,Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Tot în cadrul acestui spectacol, atât părintele paroh Petru, cât și părintele Marcelin au luat cuvântul, mulțumind și ei la rândul lor tuturor celor care au fost aproape de grupul de copii și au susținut acest proiect al campusului de iarnă.

După această săptămână de campus, în care am format o adevărată și numeroasă familie, cu peste 100 de copii, peste 30 de animatori, două surori și un preot, putem spune cu bucurie: "Familie, ai devenit cu adevărat ceea ce ești cu adevărat!".

* * *

În urma acestui campus am cules și câteva impresii de la copii, dar și de la animatori, sr. Clara și părintele Marcelin, pe care le redăm în cele ce urmează:

Copiii:

"Mie mi-au plăcut foarte mult activitățile și atelierele făcute deoarece am putut realiza o mulțime de lucruri noi și frumoase".

"Mie mi-a plăcut enorm ideea de campionat de fotbal și tenis pentru că a fost ceva nou și antrenant".

"Eu îmi doream de mult să fac dansuri populare și am încercat și câțiva pași de balet, așa că am profitat din plin de săptămâna aceasta".

"A fost de admirat faptul că părintele s-a jucat alături de noi și chiar a intrat în mica noastră lume".

"Mi-a plăcut faptul că am putut să-mi fac noi prieteni, de ce nu ,,frați", alături de care am avut ocazia să petrec o vacanță minunată".

"Mi-a plăcut că ne-am putut uita toți la film ca și când am fi fost acasă cu familia".

Animatorii ne-au dezvăluit cu zâmbetul pe buze:

"Sunt impresionată de numărul mare de copii care au participat la acest campus. A fost o experiență plăcută!"

"Am fost plăcut surprinsă să observ că acești copii care au participat la campus au pus cu adevărat suflet în tot ceea ce au făcut, atât la ateliere de lucru manuale, cât și la celelalte activități".

"Printre voci de copii, pot spune și eu ca am avut o vacanță super".

Sora Clara ne-a dezvăluit:

"Am avut copii la care nu a fost nevoie să insist prea mult asupra unor lucruri, deși înainte o făceam; de asemenea au fost care până acum nu se osteneau să ridice un pai, însă în acest campus au realizat câte trei, patru lucrări; aici referindu-mă la sculpturi, origami și felicitări. Vă spun sincer că am rămas surprinsă. Am crescut în acest campus și asta datorită copiilor".

Părintele Marcelin ne-a împărtășit următoarele:

"Am avut de învățat foarte mult de la animatori, care nu au ezitat să ofere din timpul lor copiilor; au fost ca niște frați de la care am avut de învățat. Am apreciat, de asemenea, și ajutorul celor de la clasele a VII-a și a VIII-a, care nu au stat mult pe gânduri și ne-au dat și ei o mână de ajutor. Apoi dorința și entuziasmul copiilor de a realiza, de a crea și de duce la bun sfârșit un lucru m-a impresionat. În sfârșit, m-am bucurat de disponibilitatea și susținerea surorilor, animatorilor și binefăcătorilor fără de care acest campus nu ar fi fost posibil".

Au consemnat Evelina Bejan și Lucia Leahu

* * *

Mai multe imagini și videoclipuri de la acest eveniment au fost publicate pe situl Parohiei Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus": www.sfterezaiasi.cnet.ro în Albumul foto.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat