Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Festivalul Național "Ziua Gândului"

"O mână de ajutor". Sub acest moto s-a desfășurat, între 25 și 27 februarie 2011, cea de-a cincea ediție a Festivalului Național "Ziua Gândului", găzduit, ca în fiecare an, de Centrul Local "Sfânta Cruce" din Bacău. Ca și în anii anteriori, la acest eveniment au participat peste 100 de cercetași din mai multe centre locale din zona Moldovei veniți pentru a-l sărbători pe fondatorul mișcării SCOUT - Robert Baden Powel.

Ca de fiecare dată, organizatorii au încercat să vină în întâmpinarea participanților cu mai multe noutăți. În primul rând, activitățile programate s-au desfășurat în mai multe incinte aparținând Colegiului "Henri Coandă" din Bacău, participanții fiind cazați în căminul aceluiași liceu. Momentul de spiritualitate desfășurat la oratoriul "Maria Bambina" din cadrul Parohiei "Sfânta Cruce" Bacău.

Dacă cineva s-ar fi întrebat "De ce Ziua Gândului?", răspunsul ar fi fost cât se poate de simplu: pentru că Ziua Gândului este locul prin excelență unde toate gândurile se adună împreună cu cel al fondatorului nostru - Robert Baden Powell - și formează un gând mai mare, acela de "a lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o".

Dacă cineva s-ar fi întrebat "Ce oferă Ziua Gândului?", cu siguranță că am răspunde: pentru că această ediție oferă activități și idei noi și le perfecționează pe cele deja consacrate, oferă trei zile în care se vor desfășura nici mai mult nici mai puțin decât 28 de ateliere, oferă un staff pregătit, o locație nouă, programe la liberă alegere, jocuri și voie bună și nu în ultimul rând o experiență de neuitat.

Festivalul a început vineri seara la ora 21 când s-a dat startul unei scurte runde de ateliere: creativitate, bansuri, origami, gulgute, turnat forme din ipsos și creație publicitară. Desfășurat în sala de festivități a liceului destul de friguroasă se poate spune că cel mai apreciat atelier a fost cel de bansuri deoarece mișcarea i-a făcut pe participanți să se încălzească.

Sâmbătă maratonul de ateliere a continuat, cercetașii participând la următoarele activități. Atelierul de zmee și alte obiecte zburătoare care s-a bucurat de un real succes printre participanți. În ciuda faptului că vremea a fost foarte friguroasă, ea a permis cercetașilor să înalțe spre cer diverse obiecte zburătoare.

Atelierul de creativitate și-a propus, ca în fiecare zi a desfășurării acestuia, să ofere cercetașilor lucruri cu totul diferite. Daca vineri seara participanții s-au întrecut în crearea unor felicitări cât mai frumoase, sâmbătă au fost confecționate numeroase obiecte de podoabă precum brățări sau cercei. Și acest atelier s-a bucurat de un real succes datorită măiestriei organizatorilor.

Atelierul care a crescut împreună cu acest festival, cel de creație vestimentară, a trecut începând cu această ediție la un alt nivel. Dacă până la ediția trecută s-au folosit materiale reciclabile, acum organizatorii și participanții au creat ținute din materiale adecvate modei.

Un atelier consacrat a fost și cel de Bacău Photo Hunting, unde cercetașii au fost provocați să găsească diverse locații importante din Bacău, precum Statuia lui Ștefan cel Mare, Kilometrul 0 sau casa memorială George Bacovia.

În cadrul festivalului și-a făcut apariția și atelierul de modelat forme din lut. În cadrul acestuia cercetașii și-au folosit imaginația modelând diverse forme ciudate sau haioase.

Ca în fiecare an au existat și celebrele provocări scout, de la care participanții nu s-au dat la o parte, ba chiar le-au trecut cu brio.

Cu siguranță că povestea de la Treasure Hunt ar fi avut un real succes dacă vremea n-ar fi jucat feste. Deși în prima rundă comoara nu s-a găsit, la Bălțata, participanții au rezolvat cea mai mare provocare SCOUT - deszăpezirea microbuzului care i-a transportat. După-amiază s-au descurcat cu brio în a găsi comoara ascunsă în curtea liceului.

Între rundele de ateliere organizatorii au propus participanților un program la alegere: Debate Room sau Scout Adventure Game. Ambele activități propuse s-au bucurat de aprecierea participanților, dar surpriza a venit de la Debate Room, unde numărul celor prezenți a depășit așteptările organizatorilor.

Începând cu ora 16, cercetașii au participat la mai multe momente spirituale. Pr. Lucian Adam, asistent spiritual al Centrului Local "Sfânta Cruce", a ținut un moment de formare în care le-a vorbit cercetașilor despre oferirea reciprocă a unei mâini de ajutor, cu ajutorul simbolisticii degetelor mâinii, dezvăluindu-le și cinci caracteristici ale scoutiștilor: creativitatea, provocarea, observarea, gândirea și cercetarea, caracteristici pe care însuși fondatorul mișcării, Robert Baden Powel, încerca să le cultive pionierilor cercetășiei.

Programul a continuat cu un moment de rugăciune - Rozariul, Sfânta Liturghie și repetiția pentru Liturghia solemnă de duminică.

Cel mai așteptat moment a fost "Serata Culturală" unde centrele locale și-au prezentat activitățile desfășurate pe parcursul unui an cercetășesc. De asemenea, între prezentări, au existat diverse momente distractive, precum și un frumos spectacol de "poiuri", susținut de patru cercetași ai Centrului Local "Insula Cercetașilor" - Bacău "Sf. Nicolae".

Pentru unii dintre noi, festivalul a avut și o însemnătate aparte, deoarece a devenit o tradiție și depunerea promisiunii, în cadrul sfintei Liturghii. Astfel un număr de 14 lupișori, temerari și exploratori din centrele locale Nicolae Bălcescu, Hălăucești și Bacău "Sfânta Cruce" au trăit la intensitate maximă acest moment deoarece au intrat în marea familie Scout.

Festivalul Național "Ziua Gândului" s-a încheiat cu o nouă rundă de ateliere scurte precum și cu vizionarea filmulețului de prezentare a festivalului. Înainte de a pleca, cu speranța că se vor revedea și la anul, cercetașii nu au uitat să ofere organizatorilor "un gând" de Ziua Gândului.

Centrul Local "Sfânta Cruce" Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-27 februarie: Bacău: Festivalul Național "Ziua Gândului"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat