Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna Păcii în Acțiunea Catolică

"Libertatea religioasă, cale pentru pace", tema Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii din 1 ianuarie 2011, este tema meditată de Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași pentru săptămâna 9-15 ianuarie, timp special dedicat reflecției asupra darului păcii - din inima noastră, din familie, din comunitate și din lume.

Așa cum ne învață Sfântul Părinte: "Pacea este un dar al lui Dumnezeu și, în același timp, un proiect de realizat, niciodată terminat complet, ..., pacea este rezultatul unui proces de purificare și înălțare culturală, morală și spirituală a oricărei persoane și popor, în care demnitatea umană este pe deplin respectată", în majoritatea parohiilor unde Acțiunea Catolică este prezentă, membrii și simpatizanții ei, împreună cu asistenții spirituali, au reflectat asupra păcii prin cateheze, meditații, vizionări de film, lectio divina, adorații și rugăciunea Rozariului, au invocat-o asupra întregii lumi, în mod special asupra creștinilor care, într-un mod sau altul, sunt și astăzi persecutați.

Prin aceste activități, ei și-au exprimat dorința de a fi făcători de pace, de a răspunde afirmativ la îndemnul Sfântului Părinte, prin reînnoirea angajamentului de a construi o lume "în care toți să fie liberi să mărturisească propria religie sau propria credință și să trăiască propria iubire față de Dumnezeu cu toată inima, cu tot sufletul și cu tot cugetul (cf. Mt 22,37). Acesta este sentimentul care inspiră și călăuzește Mesajul pentru Cea de-a XLIV-a Zi Mondială a Păcii, dedicat temei: Libertatea religioasă, cale pentru pace".

Din activitățile desfășurate în parohii:

"În parohia «Adormirea Maicii Domnului» din Iași, tinerii din Acțiunea Catolică, și-au arătat disponibilitatea și dorința de a se ruga pentru pace, rupând din timpul alocat studiului, fiind în plină sesiune, au venit cu pași repezi joi seara, la o întâlnire personală cu Tatăl, într-o oră de Lectio divina. Am înțeles cu toții că am fost aleși, chemați la libertatea credinței. Nu i-am uitat din rugăciunile noastre pe creștiinii care sunt persecutați, care duc în aceste momente ultima luptă cu păcatul". (Andrei Oana Ana-Andreea, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Iași)

"Întâlnirea tinerilor de sâmbătă seara a debutat cu pregătirea pentru sfânta Liturghie și a continuat cu prezentarea mesajului Sfântului Părinte papa, dar și cu o scurta reflecție asupra temei prezentate. Fiecare tânăr a pregatit apoi o scurtă rugăciune, invocând pacea în mediile în care aceasta lipsește. Activitățile au continuat cu un atelier de lucru, în care am încercat să abordăm tematica familiei, ca o școală de libertate și de pace. Atât la sectorul copiilor, cât și la sectorul adulți au fost reflecții asupra păcii, precum și momente de rugăciune. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru minunatele clipe pe care ni le-a oferit și sperăm ca rugăciunea noastră să fie ascultată". (Ramona Laslău, Parohia Pustiana, Bacău)

"În aceste zile, noi am participat la o ora de adorație, în cadrul căreia ne-am rugat Tatălui Ceresc să trimită pacea sa pe pământ. Am avut parte de momente de liniște și pace la rugăciunea Taize. Ultima activitate a fost cateheza de vineri seara care s-a desfășurat puțin altfel. Cu toții am rămas foarte surprinși când părintele vicar a venit cu o propunere nouă, să desfășuram cateheza sub forma unor mici scenete, cu scopul de a înțelege mai bine mesajul Sfântului Părinte «Libertatea religioasă, cale pentru pace». Săptămâna păcii a fost una rodnică pot spune, deoarece mulți tineri au participat la activitățile desfășurate. Doamne, trimite pacea ta cea sfântă și celor ce nu te cunosc!". (Alexandra Iștoc, Gherăești)

"Tinerii au participat la cateheza cu tema «Libertatea religioasă, cale pentru pace» unde am reflectat asupra unei părți din Mesajul Sfântului Părinte. După citirea textului, membrii au selectat ideea care i-a atins mai mult, ideile au fost apoi centralizate pe o coală de hârtie. Astfel, am reținut din Mesajul Păcii: demnitatea este un bun universal, toți să fie liberi să mărturisească propria religie, toți au dreptul la o viață spirituală și la pace". (Celina Salca, Parohia "Fericitul Ieremia" Bacău)

"În această săptămână copiii, tinerii și adulții din Acțiunea Catolică au meditat asupra darului păcii, ghidați fiind de Mesajul Sfântului Părinte «Libertatea religioasă, cale pentru pace». Marți seara, adulții s-au reunit în rugăciunea Rozariului, invocând pacea de la Dumnezeu prin mijlocirea Mariei, Regina păcii. Mulțumim că am avut posibilitatea de a reflecta asupra acestui dar minunat, atât de necesar în lumea întreagă". (F.B., Parohia "Sf. Mihail Arhanghelul" Valea Mare, Bacău)

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-15 ianuarie: Săptămâna Păcii în Acțiunea Catolică


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat