Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/211527;
www.ercis.ro
Prot. Nr. 151
Iași, 29 ianuarie 2011

Scrisoare circulară

"Sub tuum praesidium - sub ocrotirea ta"
 

Sfințiile voastre, dragi părinți parohi, dragi frați și surori,

Anul Familiei a început odată cu prima duminică din Advent 2010.

El continuă, urmând indicațiile comisiei care asigură buna desfășurare, având la dispoziție materialele deja primite sau care vor fi elaborate și puse la dispoziția tuturor, la timpul potrivit.

Concomitent, cu acest program pastoral special, am stabilit să primim, în parohii, icoana Maicii Domnului de la Cacica, drept imbold către familii, pentru a descoperi în viața lor marea misiune încredințată.

Acest program de susținere a acțiunilor pastorale legate de familie, prin și cu prezența icoanei Maicii Domnului de la Cacica, a început la Iași în prima duminică de Advent și, după primele vizite în Bacău, Barticești, Suceava și Solonețu Nou, continuă pe tot parcursul anului, după programarea ce urmează să fie stabilită și aleasă de fiecare parohie în parte.

Schița programului cu posibilitatea alegerii unei perioade o aveți pe internet prezentată de Parohia Cacica - www.sanctuarcacica.ro.

În mod normal, sosirea icoanei se va face ori joi seara și va rămâne până duminică la amiază, ori va începe duminică la amiază și se va termina miercurea următoare, seara.

Fiecare părinte paroh va alege o variantă din timpul prevăzut și va notifica acest lucru părintelui rector al sanctuarului, Romuald Bulai. Programarea pentru vizită poate fi făcută concomitent cu misiunile populare, acolo unde se poate stabili acest lucru, sau independent de această, dată după caz și posibilități.

Cât privește "misiunile populare", ele vor fi stabilite separat, printr-o programare de la episcopie, în comuniune cu părinții decani și cu parohii responsabili de acest program pastoral.

Mai facem precizarea că dorința noastră este ca ofertele libere, donații, bijuterii ce se vor face și vor fi adunate, cu ocazia vizitei icoanei Maicii Domnului în parohii, vor fi înregistrate și folosite exclusiv pentru înfrumusețarea ei cu o mantie nouă și la pregătirea unei coroane speciale, cu care va fi împodobită și încoronată imaginea Maicii Sfinte și a Pruncului Isus, după ritualul prescris de Biserică, atunci când se va sfârși pelerinajul prin dieceză.

Bucuria noastră va fi și mai mare când vom participa la evenimentul deosebit al declarării Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea ca fericit al Bisericii noastre, chiar în ziua de 1 mai 2011.

Vom trăi și noi, în spirit, marea așteptare a tinerilor, a tuturor credincioșilor și a tuturor celor ce l-au cunoscut și iubit și care au exprimat acest gând în ziua funeraliilor marelui pontif "subito santo - îndată sfânt". El care a cunoscut-o, a iubit-o și a făcut-o cunoscută tuturor pe Maria, cu acea deviză "totus tuus", ce se află înscrisă și în fața sanctuarului din Cacica, ne cheamă s-o urmăm și s-o iubim și noi, mai ales în acest an pastoral.

Cu toți să ne unim sub aripa ei ocrotitoare și să ne rugăm: Toată frumoasă ești Marie, tu ești cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergăm Maică preasfântă din Cacica.

Cu dorințe de binecuvântare și de ocrotire cerească prin mijlocirea Maicii noastre sfinte.

Petru Gherghel
episcop de Iași

* * *

Pelerinajul în parohii al icoanei Maicii Domnului de la Cacica


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat