Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 45-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale

Luni, 24 ianuarie 2011, în Aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 45-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu tema: "Adevăr, vestire și autenticitate a vieții în era digitală".

Au intervenit: ES Mons. Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale; Mons. Paul Tighe, secretar al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale; Mons. Giuseppe Antonio Scotti, secretar adjunct al aceluiași consiliu pontifical; dr. Comandor Angelo Scelzo, subsecretar al aceluiași consiliu pontifical.

Publicăm în continuare intervenția arhiepiscopului președinte, ES Mons. Claudio Maria Celli:

1. Acest Mesaj este în linie de aprofundare cu Mesajele din ultimii ani

- 2007 - Copiii și mijloacele de comunicare: o provocare pentru educație.

- 2008 - Mijloacele de comunicare socială: la răscruce între protagonism și slujire. A căuta Adevărul pentru a-l împărtăși.

- 2009 - Noi tehnologii, noi relații. A promova o cultură de respect, de dialog, de prietenie.

În anul 2010, în sintonie cu lucrările Sinodului Episcopilor, Mesajul (Preotul și pastorația în lumea digitală: noile media în slujba Cuvântului) a avut o relație marcată cu vestirea Cuvântului și respectiva reflecție asupra exigenței unei adevărate pastorații în lumea digitală.

2. Mesajul din acest an se bazează pe un fapt astăzi tot mai evident: este în desfășurare o adevărată și vastă transformare culturală pentru că noile tehnologii nu numai că schimbă modul de a comunica, dar comunicarea în ea însăși.

Se naște: "un nou mod de a învăța și de a gândi, cu inedite oportunități de a stabili relații și de a construi comuniune".

3. Este subliniată din nou pozitivitatea a ceea ce se întâmplă în domeniul comunicației.

Papa vorbește de "uimire" în fața "potențialităților extraordinare" ale rețelei Internet subliniind că ea, dacă este folosită cu înțelepciune poate "să contribuie la satisfacerea dorinței de sens, de adevăr și de unitate care rămâne aspirația cea mai profundă a ființei umane".

4. Schițând tematica generată de social network se amintește că se favorizează apariția de noi relații interpersonale: situație care scoate în evidență problema corectitudinii propriei acțiuni precum și autenticitatea propriei ființe.

5. Noile tehnologii oferă oamenilor mari posibilități de întâlnire, depășind limitele spațiului și culturii de apartenență, și creează posibilitatea de a da curs la noi prietenii în pofida inevitabilelor riscuri.

6. Noile posibilități relaționale oferite de tehnologiile moderne scot în evidență că astăzi este posibil nu numai un schimb de informații, ci însăși împărtășirea viziunii despre lume, a speranțelor și a idealurilor.

Pentru acest motiv, papa vorbește chiar de "un stil creștin de prezență și în lumea digitală", stil care conduce în mod concret la "o formă de comunicație onestă și deschisă, responsabilă și respectuoasă față de celălalt".

De aceea, Mesajul subliniază cu claritate că în acest context a comunica Evanghelia nu înseamnă numai a insera conținuturi în mod declarat religioase în diferitele platforme, ci și "a mărturisi cu coerență, în propriul profil digital și în modul de a comunica, alegeri, preferințe, judecăți care să fie profund coerente cu Evanghelia, chiar și atunci când nu se vorbește despre ea în formă explicită".

Și în lumea digitală "nu poate să fie vestire a unui mesaj fără o mărturie coerentă din partea celui care vestește".

7. "Adevărul pe care încercăm să-l împărtășim nu-și scoate valoarea sa din 'popularitatea' sa, sau din cantitatea de atenție pe care o primește". De fapt, "Adevărul Evangheliei nu este ceva care să poată fi obiect de consum, sau de realizare superficială, ci este un dar care cere un răspuns liber".

8. Papa îi invită pe creștini "să se unească cu încredere și creativitate conștientă și responsabilă în rețeaua de raporturi pe care era digitală a făcut-o posibilă" pentru că "această rețea este parte integrantă a vieții umane". De fapt, "web-ul contribuie la dezvoltarea de forme noi și mai complexe de conștiință intelectuală și spirituală, de conștiință împărtășită".

9. În acest context "proclamarea Evangheliei cere o formă respectuoasă și discretă de comunicație, care stimulează inima și mișcă conștiința; o formă care amintește de stilul lui Isus înviat când a devenit însoțitor pe drumul discipolilor din Emaus".

10. "Adevărul care este Cristos este răspunsul deplin și autentic la acea dorință umană de relație, de comuniune și de sens care apare și în participarea masivă la diferitele social network".

Pentru acest motiv, cei care cred, cu mărturia lor pot să ofere o contribuție prețioasă "pentru ca web-ul să nu devină un instrument care reduce persoana la categorii" manipulabile cu ușurință.

Făcând astfel, cel care cred "îi încurajează pe toți să mențină vii întrebările veșnice ale omului, care mărturisesc dorința lui de transcendență și nostalgia pentru forme de viață autentică, vrednică să fie trăită".

11. În mesaj există "o reînnoită evaluare a comunicării, considerată înainte de toate ca dialog, schimb, solidaritate și creare de relații pozitive".

Este importantă această viziune care seamănă speranțe și semnalează drumurile care trebuie urmate.

12. Papa pune în legătură trei aspecte umane importante ale vieții de astăzi: comunicația digitală, imaginea de sine și coerența vieții. Dinamicile comunicative în lumea digitală trezesc noi moduri de a construi propria identitate, și aici are loc chemarea Sfântului Părinte la coerență, la autenticitate. El invită să se depășească "parțialitatea interacțiunii, riscul de a cădea într-un soi de construire a imaginii de sine, care poate să ducă la complăcere".

13. Papa subliniază profunda noastră responsabilitate personală, fie în construirea "eu"-lui nostru, fie față de alții:

"Implicarea tot mai mare în arena digitală publică, aceea creată de așa-numitele social network, conduce la stabilirea a noi forme de relație interpersonală, influențează asupra percepției de sine și pune deci, în mod inevitabil, nu numai problema corectitudinii propriei acțiuni, ci și a autenticității propriei ființe".

14. "O persoană este mereu implicată în ceea ce comunică. Atunci când persoanele își schimbă informații, împărtășesc deja pe ele însele, viziunea lor despre lume, speranțele lor, idealurile lor. Rezultă că există un stil creștin de prezență și în lumea digitală: el se concretizează într-o formă de comunicare onestă și deschisă, responsabilă și respectuoasă față de celălalt".

15. În mesaj se vorbește despre un "stil creștin" de prezență: este ceea ce dă semnificație titlului însuși al Mesajului, în sensul că mărturia lucrătorilor catolici nu se poate epuiza în simpla tratare a temelor religioase, ci este chemată să se manifeste pe planul mărturiei personale concrete. Coerența vieții cu Evanghelia este ea însăși o formă de vestire; o comunicare explicită care face credibilă vestirea. Mai mult ca oricând, exigența de a face cunoscută Evanghelia în integritatea ei trebuie să se manifeste ca un "semn" distinctiv al erei digitale.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XLV-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat