Lumina păcii de la Betleem a ajuns la Viena
În fiecare an, în ajunul duminicii a treia din Advent, are loc la Viena o sărbătoare ecumenică: cea a împărţirii luminii păcii de la Betleem. Pentru această manifestare pornesc spre Viena câteva mii de tineri din organizaţia Scout. Anul acesta au fost tineri din aproape 30 de ţări ale lumii: ei au preluat lumina de la Viena şi o duc în ţările şi comunităţile lor de origine, după care se distribuie în biserici, spitale şi tuturor oamenilor de bunăvoinţă.
Acţiunea împărţirii luminii păcii de la Betleem a început în anul 1986, în studioul de televiziune a regiunii superioare a Austriei (ORF). Ideea a atras acum un semnal deosebit pentru întreaga Europă: lumina de la Betleem trebuie să călătorească ca un ambasador al păcii către toate ţările şi astfel să anunţe naşterea lui Isus. Lumina este simbolul cel mai frecvent folosit de Crăciun. Cel care primeşte şi împărtăşeşte această lumină a păcii face să ne amintim de mesajul Crăciunului, ne reaminteşte de misiunea noastră de creştin, de a căuta şi de a proclama pacea între oameni. Din anul 1986 şi până astăzi, Lumina păcii a fost aprinsă din Grota Naşterii din Betleem de către un copil din Austria Superioară şi adusă cu avionul la Viena. Aici, lumina este împărţită în a doua sâmbătă din Advent, iar apoi, în cea de-a treia sâmbătă şi în duminica a patra a Adventului este distribuită în majoritatea ţărilor europene.
Lumina păcii nu este şi nu are un caracter magic, care poate evoca pacea. Mai degrabă, ea ne aduce aminte de datoria noastră de a lucra pentru pace. Lumina păcii este un semn de speranţă pentru fiecare dintre noi. Se răspândeşte în doar câteva zile de la o flacără mică, se transformă şi devine o mare de lumină care străluceşte cu mesajul său peste milioane de oameni, prin intermediul comunităţilor şi tehnologiei moderne.
Anul acesta, Lumina păcii a fost împărţită la Viena, sâmbătă, 11 decembrie 2010, în biserica "Don Bosco" şi s-a desfăşurat sub motoul: "Voi sunteţi lumina lumii. Lumina aduce pace în sufletele oamenilor!" Din partea Diecezei de Iaşi a participat un grup de 10 tineri, conduşi de către pr. Adrian Blăjuţă, vicar la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău. După ce au dus această lumină şi la Ambasada României din Viena, tinerii au poposit şi în Parohia Arsenal, al cărei paroh sunt. În cadrul unei sfinte Liturghii solemne, credincioşii au primit această lumină din partea oaspeţilor şi au dus-o în familiile lor. Tinerii au cântat câteva colinde româneşti, iar prin cântarea lor frumoasă au reuşit să încânte inimile celor prezenţi. Apoi au fost invitaţi la o agapă frăţească, unde a fost un moment de încărcătură spirituală şi un nou pas de pregătire temeinică pentru sărbătorea Crăciunului.
A doua zi, în duminică a treia a Adventului, în faţa luminii de la Betleem, a avut loc un concert extraordinar prezentat de câţiva artişti din cadrul Operei de Stat din Viena. Corul, intitulat "Ensemble armonico sacro", a prezentat cântece compuse de către Krajnik, Dunkl, Schemelli, Brahms, Bach, Gounod, Händel, Hajek, Mozart şi Livinston. Surpriza cea mare a fost când ni s-a spus că între aceşti artişti este şi o soprană care provine din România. În prezenţa Luminii păcii de la Betleem, fiecare participant a înţeles cât de important este să poţi fi asemenea luminii, care aduce mereu siguranţă şi bucurie în sufletele oamenilor.
Sperăm ca prin darul Luminii păcii, pe care îl vor primii şi mii de credincioşi din Dieceza de Iaşi, să putem avea un Crăciun cât mai luminat şi fericit. Dorim ca fiecare să înţeleagă mesajul lui Cristos: "Voi sunteţi lumina lumii...", iar această bucurie să poată fi transmisă şi celor care nu permit ca lumina să pătrundă în întunericul sufletului lor.
Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)
lecturi: 12.