Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia Sfântului Părinte la consacrarea catedralei "Sagrada Familia"

Papa Benedict al XVI-lea a consacrat biserica "Sagrada Familia" din Barcelona, Spania, duminică, 7 noiembrie 2010. Prezentăm în continuare omilia Sfântului Părinte.

În catalană:

Preaiubiți frați și surori în Domnul,

"Această zi este consacrată Domnului, Dumnezeului vostru; nu jeliți și nu plângeți... Bucuria Domnului este puterea voastră" (Neh 8,9-11). Cu aceste cuvinte din prima lectură pe care am proclamat-o doresc să vă salut pe voi toți care sunteți aici prezenți pentru a participa la această celebrare. Adresez un salut afectuos Maiestăților Lor Regești ai Spaniei, care au voit în mod cordial să fie uniți cu noi. Salutul meu recunoscător se îndreaptă spre cardinalul Lluís Martínez Sistach, arhiepiscop de Barcelona, pentru cuvintele de bun-venit și pentru invitația sa de a dedica această biserică a Sfintei Familii, sinteză minunată de tehnică, de artă și de credință. Îl salut și pe cardinalul Ricardo María Carles Gordó, arhiepiscop emerit de Barcelona, pe ceilalți domni cardinali și Frați întru Episcopat, în special pe episcopul auxiliar al acestei Biserici particulare, precum și pe numeroșii preoți, diaconi, seminariști, călugări și credincioși care participă la această solemnă celebrare. În același timp, adresez salutul meu respectuos autorităților naționale, regionale și locale, precum și membrilor altor comunități creștine, care se unesc la bucuria și lauda noastră recunoscătoare adusă lui Dumnezeu.

În spaniolă:

Această zi este un punct semnificativ într-o lungă istorie de aspirații, de muncă și de generozitate, care durează de mai mult de un secol. În aceste momente, aș vrea să amintesc fiecăreia dintre persoanele care au făcut posibilă bucuria care ne pătrunde astăzi pe noi toți: de la promotori până la executanții acestei opere; de la arhitecții și zidarii ei la toți cei care au oferit, într-un mod sau altul, contribuția lor de neînlocuit pentru a face posibilă progresiva construire a acestui edificiu. Și, mai ales, amintim pe cel care a fost sufletul și artizanul acestui proiect: Antoni Gaudí, arhitect genial și creștin coerent, a cărui flacără a credinței a ars până la sfârșitul vieții sale, trăită cu demnitate și austeritate absolută. Acest eveniment este, într-un fel, și punctul culminant și deblocarea unei istorii a acestui ținut catalan care, mai ales începând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a dat o mulțime de sfinți și de fondatori, de martiri și de poeți creștini. Istorie de sfințenie, de creații artistice și poetice, născute din credință, pe care astăzi le culegem și le prezentăm ca ofrandă lui Dumnezeu în această Euharistie.

Bucuria pe care o simt în a putea prezida această celebrare s-a mărit atunci când am auzit că acest edificiu sacru, încă de la originile sale, este strâns legat de figura sfântului Iosif. M-a emoționat în special siguranța cu care Gaudí, în fața nenumăratelor dificultăți pe care a trebuit să le înfrunte, se încrederea în Providența divină: "Sfântul Iosif va termina templul". Pentru aceasta, acum nu este lipsit de semnificație faptul că un papă al cărui nume de botez este Iosif dedică acest templu.

Ce înseamnă a dedica această biserică? În inima lumii, în fața privirii lui Dumnezeu și a oamenilor, într-un umil și bucuros act de credință, am înălțat o imensă masă de materie, rod al naturii și al unui incalculabil efort al inteligenței umane, constructoare a acestei opere de artă. Ea este un semn vizibil al lui Dumnezeu invizibil, spre a cărui glorie se înalță semețe aceste turnuri, săgeți care indică absolutul luminii și al celui care este înseși lumina, înălțimea și frumusețea.

În acest ambient, Gaudí a voit să unească inspirația care-i venea de la cele trei cărți mari din care se hrănea ca om, ca și credincios și ca arhitect: cartea naturii, cartea Sfintei Scripturi și cartea Liturgiei. Astfel a unit realitatea lumii și istoria mântuirii, așa cum ne este relatată în Biblie și făcută prezentă în Liturgie. A introdus în edificiu pietre sacre, copaci și viață umană, pentru ca toată creația să conveargă în lauda divină, dar, în același timp, a scos în afară "altarele", pentru a pune în fața oamenilor misterul lui Dumnezeu revelat în nașterea, pătimirea, moartea și învierea lui Isus Cristos. În felul acesta, a colaborat în manieră genială la edificarea unei conștiințe umane ancorată în lume, deschisă la Dumnezeu, iluminată și sfințită de Cristos. Și a realizat ceea ce astăzi este una din îndatoririle cele mai importante: depășirea rupturii dintre conștiința umană și conștiința creștină, dintre existența în această lume vremelnică și deschiderea la viața veșnică, dintre frumusețea lucrurilor și Dumnezeu ca frumusețe. Antoni Gaudí nu a realizat toate acestea cu cuvinte, ci cu pietre, linii, suprafețe și turnuri. În realitate, frumusețea este marea necesitate a omului; este rădăcina din care vin trunchiul păcii noastre și roadele speranței noastre. Frumusețea este și revelatoarea lui Dumnezeu deoarece, asemenea Lui, opera frumoasă este pură gratuitate, invită la libertate și smulge din egoism.

Am dedicat acest spațiu sacru lui Dumnezeu, care s-a revelat și ni s-a dăruit nouă în Cristos pentru a fi definitiv Dumnezeu cu oamenii. Cuvântul revelat, omenitatea lui Cristos și Biserica sa sunt cele trei exprimări maxime ale manifestării sale și ale darului său oferit oamenilor. "Fiecare să fie atent cum construiește. De fapt, nimeni nu pune o temelie diferită de cea care este deja, care este Isus Cristos" (1Cor 3,10-11), spune sfântul Paul în lectura a doua. Domnul Isus este piatra care susține povara lumii, care menține coeziunea Bisericii și adună în ultimă unitate toate cuceririle umanității. În El avem Cuvântul și prezența lui Dumnezeu și de la El Biserica primește propria viață, propria doctrină și propria misiune. Biserica nu are consistență de la ea însăși; este chemată să fie semn și instrument al lui Cristos, în pură docilitate față de autoritatea sa și în totală slujire față de mandatul său. Unicul Cristos întemeiază unica Biserică; El este stânca pe care se întemeiază credința noastră. Bazați pe această credință, încercăm împreună să arătăm lumii fața lui Dumnezeu, care este iubire și este unicul care poate răspunde la dorința de plinătate a omului. Aceasta este marea îndatorire, a arăta tuturor că Dumnezeu este Dumnezeu al păcii și nu al violenței, al libertății și nu al constrângerii, al înțelegerii și nu al discordiei. În acest sens, cred că dedicarea acestei biserici a Sfintei Familii, într-o epocă în care omul pretinde să edifice viața sa în spatele lui Dumnezeu, ca și cum n-ar mai avea nimic să-i spună, este un eveniment cu mare semnificație. Gaudí, cu opera sa, ne arată că Dumnezeu este adevărata măsură a omului, că secretul adevăratei originalități constă, așa cum spunea el, în a ne întoarce la originea care este Dumnezeu. El însuși, deschizând în felul acesta spiritul spre Dumnezeu, a fost capabil să creeze în acest oraș un spațiu de frumusețe, de credință și de speranță, care-l conduce pe om la întâlnirea cu acela care este adevărul și frumusețea însăși. Așa exprima arhitectul sentimentele sale: "O biserică [este] unicul lucru vrednic să reprezinte simțirea unui popor, deoarece religia este cel mai înalt lucru în om".

Această afirmare a lui Dumnezeu aduce cu sine suprema afirmare și tutelă a demnității fiecărui om și a tuturor oamenilor: "Nu știți voi că sunteți templul lui Dumnezeu?... Sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi" (1Cor 3,16-17). Iată aici unite adevărul și demnitatea lui Dumnezeu cu adevărul și demnitatea omului. Consacrând altarul din această biserică, ținând cont că Isus Cristos este temelia sa, noi îl prezentăm lumii pe Dumnezeu care este prieten al oamenilor și îi invităm pe oameni să fie prieteni ai lui Dumnezeu. Așa cum învață episodul cu Zaheu, despre care vorbește Evanghelia de astăzi (cf. Lc 19,1-10), dacă omul îl lasă pe Dumnezeu să intre în viața sa și în lumea sa, dacă-l lasă pe Cristos să trăiască în inima sa, nu-i va părea rău, ba chiar va experimenta bucuria de a împărtăși însăși viața sa, fiind destinatar al iubirii sale infinite.

Inițiativa construirii acestei biserici se datorează Asociației Prietenilor Sfântului Iosif, care au voit s-o dedice Sfintei Familii din Nazare. Din totdeauna, sălașul format din Isus, Maria și Iosif a fost considerat o școală de iubire, rugăciune și muncă. Cei care au patronat această biserică voiau să arate lumii iubirea, munca și slujirea trăite în fața lui Dumnezeu, așa cum le-a trăit Sfânta Familie din Nazaret. Condițiile de viață sunt profund schimbate și cu ele s-a înaintat enorm în domeniile tehnice, sociale și culturale. Nu putem să ne mulțumim cu aceste progrese. Cu ele trebuie să fie mereu prezente progresele morale, cum sunt atenția, ocrotirea și ajutorul dat familiei, deoarece iubirea generoasă și indisolubilă dintre un bărbat și o femeie este tabloul eficace și fundamentul vieții umane în gestația sa, în nașterea sa, în creșterea sa și în sfârșitul său natural. Numai acolo unde există iubirea și fidelitatea se naște și durează adevărata libertate. De aceea, Biserica invocă adecvate măsuri economice și sociale pentru ca femeia să poată găsi deplina sa realizare în casă și în muncă, pentru ca bărbatul și femeia care se unesc în căsătorie și formează o familie să fie în mod cert susținuți de stat, pentru ca să se apere ca sacră și inviolabilă viața copiilor din momentul zămislirii lor, pentru ca natalitatea să fie stimulată, valorizată și susținută pe planul juridic, social și legislativ. Pentru aceasta, Biserica se opune oricărei forme de negare a vieții umane și susține ceea ce promovează ordinea naturală în cadrul instituției familiare.

Contemplând acest ambient sfânt cu frumusețe încântătoare, cu atâta istorie de credință, îi cer lui Dumnezeu ca în acest ținut catalan să se înmulțească și să se consolideze noi martori de sfințenie, care să ofere lumii marea slujire pe care Biserica poate și trebuie s-o dea umanității: să fie icoană a frumuseții divine, flacără aprinsă de caritate, canal pentru ca lumea să creadă în Cel pe care Dumnezeu l-a trimis (cf. In 6,29).

Iubiți frați, dedicând această splendidă biserică îl implor, în același timp, pe Stăpânul vieților noastre ca din acest altar, care acum va fi uns cu ulei sfânt și pe care se va consuma sacrificiul de iubire al lui Cristos, să izvorască un fluviu continuu de har și de caritate peste acest oraș Barcelona și peste locuitorii săi și asupra lumii întregi. Fie ca aceste ape fecunde să umple de credință și de vitalitate apostolică această Biserică arhidiecezană, pe păstorii și credincioșii săi.

În catalană:

În sfârșit, doresc să încredințez ocrotirii iubitoare a Maicii lui Dumnezeu, Preasfânta Maria, "Trandafirul din aprilie", "Maica Răsplății", pe voi toți cei prezenți aici și pe toți cei care cu cuvinte și fapte, cu tăcerea sau cu rugăciunea, au făcut posibilă această minune arhitectonică. Fie ca ea să-i prezinte Fiului său divin și bucuriile și suferințele celor care vor ajunge în viitor în acest loc sacru, pentru ca, așa cum se celebrează Liturgia dedicării bisericilor, săracii să poată găsi milostivire, cei asupriți să dobândească adevărata libertate și toți oamenii să se îmbrace cu demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. Amin.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat