Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: O punte de speranță pentru familiile rămase fără patrie

A devenit deja o tradiție, ca în fiecare an, în Parohia Arsenal "Maria vom Siege" (Maria a biruinței) din Viena, al cărui paroh sunt, în prima duminică din Advent, biserica să-și deschidă larg porțile.

De aproape 30 de ani, credincioși de diferite confesiuni se adună în Arsenal pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu și Maicii Preacurate. Acest fapt comemorează un eveniment petrecut în anul 1946, când foarte mulți refugiați, mai exact cei de limbă germană, au fost pur și simplu alungați din țara în care trăiau atunci: Cehoslovacia, Cehia de azi. În mai puțin de o oră au trebuit să lase tot ceea ce au agonisit acolo și să se refugieze în Austria. Se vorbește de un număr de peste 4.000 de persoane, care aveau să găsească o a doua patrie și familie în Arsenal.

Chiar și locuitorii din Arsenal au fost foarte afectați de efectele bombardamentelor din Cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, din puținul pe care l-au avut în acea perioadă au reușit să împartă cu cei ce aveau să li se alăture în marea familie din Arsenal. Acele suferințe, care și astăzi pot fi ascultate de la cei care au trăit această dramă, nu au făcut altceva decât să-i unească și mai mult pe oameni între ei. Acest fapt a dus ca, în fiecare an, toți cei care au trecut prin acele cumplite situații să-și aducă aminte și să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit. Nu trebuie să uităm că erau diferite confesiuni și toți au hotărât ca în fiecare primă duminică din Advent să se întâlnească în Arsenal.

A fost emoționant să constați că, la celebrarea euharistică care a avut loc duminică, toți cei prezenți s-au unit în rugăciune și cântare. Acești oameni nu au uitat să-i mulțumească lui Dumnezeu, chiar dacă au avut o grea încercare de înfruntat. Însă, spun ei, Dumnezeu a făcut în așa fel ca puținul pe care îl aveau la dispoziție să fie suficient pentru viață. Mulți dintre ei au trecut între timp la cele veșnice, iar alții, din cauza distanțelor mari și a vârstei, nu mai pot lua parte la această întâlnire. Este de reținut că aceia care erau copii atunci își aduc aminte cu plăcere cum în fiecare zi se înghesuiau să poată să ministreze la Sfânta Liturghie și cum erau îndrumați de preotul lor să meargă la școală. Mulți dintre ei au devenit oameni cu funcții înalte și se bucură că pot ajuta material, într-un fel sau altul, comunitatea parohială.

Biserica din Arsenal are o importanță istorică deosebită, deoarece în acest areal era un depozit de muniții și un centru militar strategic, încă din anul 1848, și a avut un rol militar pentru Viena și întreaga Austrie. În anul 1856, arhitectul Carl Rösner a proiectat biserica "Maria vom Siege", care a funcționat mult timp ca biserică militară. Sub lăcașul de cult, la circa 4 m, se află krypta, unde trebuia să fie depuși ofițerii militari care mureau. La sfințirea bisericii, care a avut loc în ziua de 8 mai 1856, a fost prezent însuși regele Franz Josef I, însoțit de regina Elisabetha și de toată suita din "Hofburg" - centrul imperial al Vienei, împreună cu toată armata prezentă. Pentru acea zi, așa cum ne spun statisticile, au fost pregătite peste 4.000 de locuri, într-o tribună frumos amenajată, pentru toți participanții și oaspeții de seamă. Regele Franz Josef a dăruit atunci o statuie veche și foarte frumoasă care o reprezintă pe Maica Domnului, statuie care a rămas perfect intactă în incendiul din anul 1848. Această imagine a Preacuratei poartă numele de "Maria vom Siege" (Maria biruinței) și este patronul principal al bisericii din Arsenal.

După ce în zona Arsenal au funcționat 18 fabrici de armament, unde lucrau peste 20.000 de persoane, începând cu anul 1891 au început să se construiască cazărmi militare, locuințe pentru înalții funcționari. La câțiva metri distanță se află și un tunel ascuns, pe unde regele putea ajunge pe sub pământ la palatul regal din centrul Vienei. În timpul invaziei turcilor, când Viena a fost ocupată, acel tunel a avut un rol strategic pentru rege și suita sa deoarece au reușit să se ascundă în el.

În anul 1944, biserica și krypta din Arsenal au fost puternic avariate de bombardamente. Chiar și în urma acestor dezastre, Arsenalul a rămas pentru mulți refugiați o adevărată familie. Oamenii s-au simțit uniți în suferință și au putut depăși aceste momente mai grele. Ei sunt mândri și astăzi că biserica le-a fost ca o a doua casă, iar parohia ca o mare familie.

Și astăzi, după mulți ani de la evenimentele din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, biserica din Arsenal a rămas un adevărat punct de referință și atracție pentru oameni. Biserica a devenit ca o a doua familie, ca o punte între generațiile ce s-au perindat prin această zonă. Refuzul autorităților statului ceh de a permite vorbitorilor de limbă germană să mai stea în acea zonă i-a făcut pe austrieci să se organizeze și să se adune pentru a se întâlni în fiecare an în comunitatea din Arsenal.

Anul acesta, întâlnirea a fost cu totul diferită față de anii precedenți. Partea muzicală a Sfintei Liturghii a animată de un grup de șase tineri veniți din Bacău și însoțiți pr. Ieronim Ciceu, paroh la Parohia Pulkau (Austria). Acești tineri au cântat la diferite instrumente (nai, vioară, contrabas etc.) și au reușit să capteze atenția participanților prin frumoasele melodii de Advent și Crăciun. Cântecele provin atât din spațiul românesc, cât și din spațiul austriac. M-am bucurat nespus de mult că am putut să le oferim un exemplu privind modul de trăire a credinței. Sunt sigur că pentru mulți această experiență va rămâne de neuitat. Deși s-a aplaudat minute în șir, mulți credincioși au cerut ca acest concert să se repete. Să sperăm că la anul va fi din nou posibil. Muzica nu a făcut altceva decât ca misterul credinței sa devină mai accesibil pentru noi. Am putut observa pe fețele oamenilor cum muzica poate fi ca o limbă accesibilă tuturor popoarelor pentru că nu a fost nevoie de vreo traducere. Muzica vorbește fiecăruia, de la suflet la suflet. Adevărata muzică nu stă în partituri muzicale, adevărata muzică a limbii nu stă în litere sau silabe..., și cu toate acestea ai nevoie mereu de cuvinte și de note, pentru a te putea apropia de adevăratul mister al credinței. Sunetul muzicii și al vorbirii ne face să ne putem deschide o nouă dimensiune a inimii umane, care de multe ori rămâne surdă și insensibilă la realitățile vieții. Muzica are rolul de a mișca inimile tuturor oamenilor, indiferent de rasă, naționalitate sau cultură. Fără muzică viața omului de pe pământ ar fi altfel, fără cântecul armonios al păsărilor din pădure, fără cântecul armonios și plin de voioșie al copiilor, fără ritmul tinerilor, fără armonia fiecărei zile, fără dorul după cer..., omul nu poate trăi în armonie cu sine și cu ceilalți.

În acest context, persoanele prezente la această întâlnire a recunoștinței a putut simți că Adventul nu înseamnă altceva decât pregătirea pentru un nou drum, un nou început în viața de credință. Dacă nu lăsăm trecutul și nu ne debarasăm cu totul de el, nu avem cum să începem un drum nou. Mă bucur nespus de mult că Parohia Arsenal a putut oferi și în acest an un mic impuls pentru toți cei prezenți la această manifestare. Sunt convins că pentru fiecare participant prima duminică din Advent sau Ziua Recunoștinței poate să fie sau să devină o punte de speranță și comuniune cu Dumnezeu și cu semenii.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat