Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Advent 2010
Deschiderea noului an pastoral cu Sfânta Fecioară Maria

Preasfințite Aurel,
Sfințiile voastre,
dragi credincioși,

Cu această primă duminică din Advent începem:

- un nou an bisericesc, dedicat întâlnirii lui Cristos, Mântuitorul care se naște într-o familie,

- un drum nou, un drum spre Crăciun, Nașterea Domnului,

- un nou program pastoral dedicat familiei și căsătoriei creștine, darul lui Dumnezeu pentru omenire.

Dar nu singuri, ci având alături de noi pe cea mai sfântă mamă din familia din Nazaret, pe preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, cinstită de noi într-un chip deosebit ca Maica Domnului din Cacica, expertă în împlinirea voinței lui Dumnezeu, în familie.

Ne bucurăm și ne simțim onorați și binecuvântați de credința noastră în Isus care vine la noi prin Fecioara Maria, cea care ne vizitează astăzi în Iași, în centrul diecezei noastre, în catedrala noastră, ca o mamă iubitoare, care dorește să ni-l ofere pe Isus Fiul său și să ne însoțească împreună cu soțul ei, Iosif cel drept și sfânt, pentru a-l întâlni mai ușor pe El, care a venit și vine la noi prin această familie sfântă.

Începem Adventul (adventus) care înseamnă venire și care presupune așteptare, așteptarea întâlnirii cu Emanuel, Dumnezeu cu noi, la Crăciun.

Ce înseamnă acest lucru pentru noi?

Înseamnă să retrăim istoria așteptării, a venirii lui Mesia, anunțat de marele vizionar, Isaia, și de ceilalți profeți, după cum vom urmări și asculta în lecturile sfinte ce vor fi proclamate la toate celebrările din Advent. Înseamnă o călătorie de credință în așteptarea împlinirii făgăduințelor Domnului.

O istorioară ne relatează un fapt ce s-a petrecut în Palestina. Un autobuz plin cu lume, obosită și tăcută, parcă fără nici un curaj și nici o bucurie, se îndrepta spre Orașul Sfânt. La Rama, în orașul vecin cu Ierusalimul, în autobuz s-a urcat o tânără mamă, cu un copil în brațe. Autobuzul a pornit mai departe. Mama vorbea, copilul râdea, privea la toți, era extrem de curios și se bucura văzând atâta lume în autobuz. O adevărată mișcare s-a produs în tot autobuzul. Toți priveau plini de curiozitate, toți au început să vorbească, un dialog aprins a început între toți. Atmosfera a prins viață, copilul privea la toți și toți priveau la el, doreau să-l aibă pe brațe, să-l admire și să-i ofere gesturi de iubire și mici cadouri. Călătoria a devenit o plăcere, o nouă viață și un nou suflu s-a instaurat în tot autobuzul. Acum totul trecea mai repede și mai plăcut.

Această istorioară ne duce cu gândul la marele adevăr al venirii în lume, a Fiului lui Dumnezeu, născut dintr-o fecioară pe care ea l-a introdus în lume spre pacea și bucuria tuturor.

În vechiul autobuz al lumii a urcat așadar o mamă cu un copil fermecător, o mamă, cu un copil în brațe, care a introdus între călători o nouă speranță de viață și o nouă atmosferă.

Nu putem considera și aplica această scenă la noi, cei din România, cei din Iași, cei care călătorim în spirit, în autobuzul vieții noastre, spre Crăciun, spre Betleem și Nazaret, apăsați de atâtea probleme, obosiți din cauza nenumăratelor greutăți și deziluzii?

Constatăm și trăim că și acum se repetă această istorie.

În această primă duminică de Advent, icoana Maicii Domnului din Cacica, atât de dragă nouă, a venit la noi, care poartă în brațe pe Pruncul divin și spre care ne cheamă să privim, a intrat în catedrala noastră, se află cu noi.

În ea recunoaștem pe cea care a acceptat misiunea de mamă, primind în sânul, pe brațele și în casa ei pe Fiul lui Dumnezeu.

În ea descoperim și recunoaștem planul lui Dumnezeu, care a ales-o să fie simbolul sublim al femeii, al soției și al mamei adevărate, plină de toate calitățile așezate în ea de Stăpânul vieții și autorul iubirii, model pentru toate femeile și mamele alese să colaboreze cu el pentru viața lumii.

Însoțind-o pe drumul ei de copilă, tânără logodnică și mamă, descoperim, de fapt, prima făptură a Noului Legământ, disponibilă să fie aurora evangheliei și ucenica perfectă a Duhului Sfânt și mamă iubită de însăși Fiul său.

Biserica a admirat în ea icoana oricărei mame de pe pământ, care fiind aleasă să fie o mamă specială, a zămislit și a dat naștere unui fiu, pe Isus, iar prin ascultarea ei a devenit mamă, suferind și înaintând pe drumul credinței, sau așa cum spune Conciliul Vatican II, a înaintat astfel în fidelitatea credinței (cf. LG 58).

În această zi specială a noului bisericesc și în acest început al drumului nostru de credință spre întâlnirea cu Isus Pruncul, Emanuel, o primim cu mare bucurie și o declarăm, încă o dată, maestra noastră în slujirea iubirii și a credinței, cea care ne însoțește, pe fiecare dintre noi, în misiunea și menirea noastră de evanghelizatori, dar mai ales vrem să o declarăm pe ea, prezentă aici prin icoana ei de la Cacica, ca adevărată însoțitoare și maestră pentru toate mamele creștine și o susținătoare binecuvântată a fiecărei familii creștine cu exemplul ei, cu dragostea și ocrotirea ei.

Îndrăznim să o numim mama noastră, să-i încredințăm ei Biserica noastră locală, pe păstorii ei în misiunea lor, dar mai ales îi prezentăm ei toate mamele și toate familiile orașului nostru, ale întregii dieceze, precum și ale țării noastre. Dorim să se simtă cât mai fericită și cât mai darnică și generoasă față de toți, bine știind că se află în țara noastră, țară care a fost definită de marele papă, slujitorul lui Dumnezeu, Ioan Paul al II-lea, grădina ei, grădina Maicii Domnului.

Toate zilele săptămânii viitoare va rămâne aici, așteptând lângă icoana ei, la picioarele ei, rând pe rând, pe toți creștinii din cetatea Iașiului, pe toți din toate parohiile și instituțiile orașului nostru ca să reverse cu generozitate, peste fiecare persoană în parte, farmecul iubirii sale, ocrotirea ei de mamă, ca apoi la Crăciun și mai târziu, la sfârșit, să ni-l arate și să ni-l dea pe Isus, Mântuitorul nostru.

O, Marie, tu ești mama noastră, tu ești bucuria noastră; revarsă peste noi darurile tale! Noi, fiii tăi, vrem să te însoțim pe drumul iubirii tale, să ne bucurăm de prezența ta acum, aici în catedrala noastră, să ne împodobim cu virtuțile tale ca să putem deveni, prin viața noastră, coroana ta și aici și în ceruri.

*

Rugăciune pentru familie

Vă invit să exprimați împreună cu mine rugăciunea plină de încredere a sfântului Părinte, slujitorul lui Dumnezeu, de fericită amintire, papa Ioan Paul al II-lea.

Dumnezeule, de la care provine orice paternitate în cer și pe pământ, Tată care ești iubire și viață, fă ca harul tău să conducă gândurile și faptele soților pentru binele familiilor proprii și al tuturor familiilor din lume.

Fă ca tinerele generații să afle în familie un sprijin puternic pentru viața lor și pentru maturizarea lor în iubire și adevăr.

Fă ca iubirea, întărită de harul sacramentului Căsătoriei, să se arate mai puternică decât orice slăbiciune și decât orice criză, prin care de multe ori trec familiile noastre.

În sfârșit, te implorăm, prin mijlocirea Sfintei Familii de la Nazaret, ca Biserica, în mijlocul tuturor popoarelor pământului, să-și poată îndeplini misiunea ei în familie și prin familie. Căci Tu ești viața, adevărul și iubirea, în unire cu Fiul tău și cu Duhul Sfânt. (Ioan Paul II-lea)

Ție să-ți fie slavă în veci de veci. Amin

Petru Gherghel
episcop de Iași


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat