Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Pelerinaj la Parma cu ocazia beatificării maicii Anna Maria Adorni

În perioada 29 septembrie - 5 octombrie 2010, Surorile Congregației "Slujitoarele Preacuratei" de Parma au organizat un pelerinaj cu ocazia beatificării fondatoarei, Maica Anna Maria Adorni, la care au participat 51 de pelerini din Dieceza de Iași - cei mai numeroși - dar și din diecezele București și Alba Iulia.

Grupul de pelerini format dintr-o delegație de șase preoți, un episcop, surori, familii, tineri și persoane în vârstă, după o călătorie de două nopți și două zile cu autocarul s-a bucurat de momente deosebite de profundă spiritualitate și de har; a avut mai întâi fericita ocazie de a venera mai întâi la Padova relicvele sfântului Anton, celebrând sfânta Liturghie în apropierea mormântului său.

Ajungând la Parma, grupul de pelerini a fost întâmpinat și salutat cu bucurie chiar de superioara generală a congregației, maica Maria Assunta Pedrinzani, precum și de alte surori italiene și românce.

După cina servită la restaurantul "Verdi", pelerinii s-au bucurat de odihna bine meritata în Ostello della Gioventù, pentru ca apoi, a doua zi, sâmbăta dimineața, 2 octombrie, să se îndrepte spre Fivizzano (provincia Massa-Carrara) - locul natal al fericitei Anna Maria Adorni, unde au participat la sfânta Liturghie concelebrată de preoții români chiar în biserica unde, în 1805, a fost botezată Anna-Maria-Emilia-Carolina Adorni, predica fiind ținută de pr. Valeriu Martișcă.

Reîntorși la Parma, s-a vizitat Casa Generală a Congregației "Slujitoarele Preacuratei" unde se găsește și camera amenajată cu lucrurile rămase de când era în viață.

În cursul dimineții de duminică, 3 octombrie, grupul de pelerini a vizitat minunatul teatru ducal construit de Maria Luiza a Austriei în anii 1821-1829, baptisterul octogonal, alte biserici vechi precum și parcul ducal și splendidele grădini ale orașului. După-amiază, la ora 15.30, în catedrala din Parma, a început sfânta Liturghie solemnă în cadrul căreia a avut loc celebrarea ritului beatificării venerabilei Anna Maria Adorni. A prezidat Excelența sa arhiepiscopul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, concelebranți fiind alți patru episcopi și peste 120 de preoți. Arhidieceza de București a fost reprezentată Mons. Damian Cornel, episcop auxiliar, iar pentru Dieceza de Iași a fost prezent pr. Alois Fechet, care, înainte de binecuvântarea finală, a dat citire unui mesaj din partea Preasfințitului Petru Gherghel adresat superioarei generale în care-și exprima bucuria că fondatoarea Anna Maria Adorni a fost ridicată la cinstea altarelor, evidențiind totodată și activitatea generoasă și necondiționată a Surorilor Preacuratei de Parma prezente în dieceza noastră, la Târgu Ocna.

După ce episcopul de Parma, Mons. Enrico Solmi, și-a exprimat dorința ca venerabila Ana Maria Adorni să fie înscrisă în rândul fericiților, pr. Camera, postulatorul cauzei de beatificare, a dat citire câtorva date biografice, iar arhiepiscopul Angelo Amato a proclamat scrisoarea apostolică prin care "venerabila slujitoare a lui Dumnezeu Ana Maria Adorni, soție, mamă, văduvă și fondatoarea Congregației «Slujitoarele Preacuratei de Parma», care și-a consumat viața din iubire în ajutorarea persoanelor marginalizate, să fie de acum numită fericită". Când icoana pictată cu imaginea ei a fost dezvelită și sarcofagul cu rămășițele pământești a fost adus în procesiune și depus în fața altarului, toată mulțimea a izbucnit în aplauze, iar corul din altar și mulțimea s-au alternat în cântarea "Aleluia" și versetul: "Laudă și glorie ție, Doamne, căci în locuința sfinților strălucește și mijlocește pentru noi slujitoarea ta, Ana Maria Adorni".

A urmat apoi mulțumirea episcopului local adresată Sfântului Părinte.

Grupul de pelerini din România a fost bine remarcat prin prezența celor care au binevoit să poarte la acest eveniment costumul popular specific diferitelor zone ale țării noastre.

La prezentarea darurilor au fost aduse niște cătușe pentru a simboliza lipsa de libertate din închisoare sau de pe străzi a multor persoane decăzute pe căile păcatului, amintind că apostolatul fericitei s-a desfășurat în închisori sau în efortul de recuperare a prostituatelor.

Din mesajele scrise, primite din partea pelerinilor, la final, la întoarcerea spre casă, cităm:

  • "Cu toate că am vrut să renunț la acest pelerinaj cu ocazia beatificării, acum îmi dau seama ce pierdeam. Toată Liturghia de beatificare a fost ceva superb, parcă se lăsase cerul pe pământ. Așa sentimente nu am mai avut decât la sfințirea mea ca preot" (Anonim).

  • "Liturghia de beatificare a fost pentru mulți dintre noi un moment unic în viață. Sunt sigur că fericita Anna Maria Adorni a fost bucuroasă de prezența noastră la Parma și din cer ne va ocroti și ne va ajuta să progresăm pe drumul sfințeniei" (Anonim).

  • "M-a atins mult momentul în care am intrat să vizitez camera fericitei. La Liturghia de beatificare m-am simțit foarte aproape de Anna Maria Adorni" (Anonim)

  • "Mare cinste pentru mine să fiu atât de aproape în momentul beatificării. Atât eu, cât și Anna Maria - aceleași puncte de plecare: sărăcia, umilința.... dar finalul?..." (Anonim)

  • "Am avut această mare onoare de a purta osemintele ei. Acest lucru mi-a dat putere și curaj de a merge înainte pe căile ei" (Anonim)

  • "Am pornit în acest pelerinaj cu gândul ca Maica Adorni să-mi schimbe viața mea și a copiilor mei, să ajungă buni creștini" (Anonim)

Noi, surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, mulțumim tuturor preoților și credincioșilor care, în ultima perioadă, au colaborat cu noi pentru ca viața fericitei Anna Maria să fie răspândită și cunoscută de către toți cei care au cunoscut suferința și vor să pășească pe drumul sfințeniei.

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Album foto: Pelerinaj la Parma la beatificarea maicii Anna Maria Adorni

Fotografii au fost publicate online și în Gazzetta di Parma


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat