Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Forum catolic-ortodox: comunicatul de la Rodi: "Vrem să ne facem auzit glasul"

Dorința de "a putea participa mai activ la dezbaterilor etice și morale care angajează viitorul societății". Este conținută într-un lung comunicat final (4 pagini, împărțit în 10 paragrafe), dat astăzi (22 octombrie 2010) de cei 17 delegați ai Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa din Biserica Catolică și de cei 17 reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe din Europa la sfârșitul celui de-al doilea Forum Catolic-Ortodox care s-a desfășurat la Rodi între 18-22 octombrie 2010 cu tema Relațiile Biserică-Stat. "Ni se pare important să reafirmăm - scriu catolicii și ortodocșii - că țările noastre din Europa nu pot să elimine rădăcinile lor creștine fără a se distruge și că provocările etice sunt determinante pentru viitorul nostru într-o lume globalizată". Comunicatul intră în detalii pentru că "Bisericile doresc să-și facă auzit glasul, îndeosebi cu privire la problemele legate de ocrotirea vieții celui care trebuie să se nască, de însoțirea persoanelor aflate la sfârșitul vieții, de familia întemeiată pe înțelegerea creștină tradițională a căsătoriei, de atenția față de persoanele marginalizate, de primirea rezervată migranților, precum și de ocrotirea identității culturale și lingvistice a națiunilor europene".

Și adaugă: "Bisericile au datoria de a trezi conștiințele în privința tuturor acestor puncte și de a apăra demnitatea persoanei umane creată după imaginea lui Dumnezeu. Bisericile reafirmă în mod deosebit dreptul la obiecția de conștiință pentru personalul medical pe care nimeni nu-l poate constrânge să practice acte de avort sau de eutanasie". Apoi, făcând referință la tema Forumului, Bisericile scriu: "În Europa, sistemul separării cu cooperare între Biserică și stat este cel mai răspândit. Separarea trebuie înțeleasă ca distingere a domeniilor politic și religios, și nu în sensul unei ignorări reciproce, imposibil de făcut". La paragrafele 9 și 10, Bisericile lansează o serie de apeluri. "Facem apel la cetățenii din țările noastre ca să fie atenți la pericolul pe care l-ar reprezenta o societate secularizată fără puncte de referință morale și fără un proiect vrednic de persoana umană". Și adaugă: "aceste valori sunt sădite în însăși ființa umană. Sunt precedente dreptului și statului". Iată pentru ce "libertatea religioasă este în centrul drepturilor fundamentale ale persoanei, deoarece garantează oamenilor posibilitatea de a căuta în mod liber adevărul și de a se conforma lui".

Al doilea apel, conținut în comunicatul de la Rodi, se adresează membrilor Bisericilor pentru ca "să se angajeze, pe cât posibil, la toate nivelele vieții sociale, pentru ca viziunea creștină despre om și despre societatea umană să continue să inspire comportamentele persoanelor și alegerile legislatorilor. E vorba de a revitaliza patrimoniul valorilor creștine și de a le aplica la exigențele și la necesitățile actuale ale societății europene". Textul se încheie cu un apel final adresat reprezentanților politici. "Cerem - scriu ortodocșii și catolicii - guvernelor noastre și responsabililor vieții politice să se angajeze cu hotărâre pentru a garanta libertatea religioasă în Europa și pentru a o promova în lume protestând împotriva oricărei forme de discriminare bazată pe religie. În fața fenomenului cu greu gestionabil al multiculturalismului în Europa, amintim de urgența pentru fiecare societate să găsească în principiile universale ale eticii naturale fundamentul oricărei coexistențe armonioase. Reafirmăm disponibilitatea noastră de a lucra în cooperare cu autoritățile publice din țările noastre, pentru binele comun al tuturor cetățenilor, contribuind astfel la consolidarea coeziunii civile și dând popoarelor noastre motive de speranță pentru viitorul lor".

(După agenția SIR, 22 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat