Scrisoare pastorală: Luna octombrie - luna Rozariului și a misiunilor
Considerată de către toți credincioșii luna roadelor bogate și luna recoltei, pe drept o putem considera o lună binecuvântată, ce ne cheamă să ne bucurăm de roadele ei, atât materiale, cât mai ales spirituale.
Luna octombrie, cunoscută în Biserica Catolică și luna sfântului Rozariu, a rugăciunii rozelor sau a trandafirilor, adunați în cununi spirituale, așezate pe fruntea Maicii Domnului ori la picioarele ei, ca un rod al credinței și iubirii noastre față de Mama noastră cerească, ne dispune să ne verificăm credința și iubirea noastră ca rod spiritual oferit lui Dumnezeu prin mâinile și slujirea Maicii Domnului.
Biserica ne invită, așadar, să trăim în această lună, zi de zi, în preajma sfintei Fecioare a Rozariului, iar în ziua de 7 octombrie ne cheamă să facem sărbătoare în amintirea victoriei obținute de creștini împotriva forțelor otomane, tocmai datorită rugăciunii insistente a Rozariului cerută și condusă de papa Pius al V-lea către Maica Domnului, ca o campanie spirituală de luptă nouă împotriva pericolelor de orice fel. Din acel moment istoric al anului 1571, Sfântul Părinte Pius al V-lea a instituit această memorie, ca un rod sufletesc și ceresc al rugăciunii, cu și prin mijlocirea Maicii Domnului, cea care a oferit lumii pe principele păcii, Cristos Domnul nostru, rodul prin excelență al iubirii Părintelui ceresc.
Într-o astfel de atmosferă, de rugăciune și de invocare a binecuvântării lui Dumnezeu, Biserica ne cheamă la o campanie spirituală pentru răspândirea credinței și vestirea evangheliei la toate popoarele.
Din Maria și prin Maria s-a născut în lume Isus, Fiul lui Dumnezeu, făcut om, ca prin el oamenii să se bucure de roadele iubirii divine și să ajungă la victoria asupra răului și asupra păcatului și la fericirea cerească.
În penultima duminică a lunii octombrie, sfânta Biserică a stabilit Ziua Mondială a Misiunilor. Anul acesta este cea de-a 84-a zi în care toți creștinii sunt chemați să-și descopere responsabilitatea și angajarea misionară, astfel încât fiecare să contribuie la acea chemare de a-l oferi lumii pe Cristos, rodul cel mai bogat al credinței, izvorul unității neamului omenesc, principele păcii și al fraternității și garanția adevăratei împărății.
Cristos s-a născut din Maria pentru a aduce tuturor oamenilor rodul mântuirii. Este firesc ca orice credincios, bucurându-se de ceea ce a făcut Maria, mama lui Isus, să facă la fel, să-l ofere și celorlalți.
A fi creștin înseamnă a dori ca evanghelia adusă de Cristos să ajungă la toți pentru care el s-a născut pe pământ. Nu poți fi creștin adevărat dacă nu oferi darul primit. O lumină care nu luminează pentru cei din jur nu e lumină.
Suntem fericiți că avem posibilitatea zilnică să ne apropiem de Regina sfântului Rozariu, sfânta Fecioară Maria, și cu ea să-l oferim în rugăciune și prin iubire pe Cristos altora, celor care nu-l cunosc.
Ne bucurăm să constatăm că în dieceză a început să crească și să se dezvolte spiritul misionar, grație celor care deja au ajuns să fie misionari în zonele unde evanghelia nu a fost vestită, sau să ofere credința și iubirea lor acolo unde nu sunt suficienți misionari și preoți.
Salutăm cu bucurie inițiativele ce se înmulțesc pe zi ce trece printre credincioșii din parohiile noastre, care fac deja eforturi lăudabile să se roage, să sprijine și să ofere ajutorul lor atât spiritual cât și material pentru susținerea operelor misionare, la care dieceza noastră este angajată.
Încurajăm cu bucurie pe toți cei ce lucrează în Oficiul pentru Misiuni și Operele Misionare, și-i binecuvântăm pe cei care, urmând exemplul Maicii Sfinte, îl oferă pe Cristos și evanghelia sa tuturor.
O invocăm pe Fecioara Maria, ocrotitoarea celor ce-l caută pe Cristos, și pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor, să ne dea mereu spirit misionar și iubire generoasă.
Vă îndemnăm pe toți să fiți lumină și s-o oferiți celorlalți.
1 octombrie 2010
Al vostru,
Petru Gherghel,
episcop de Iași
lecturi: 20.