Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Cea de-a Doua Întâlnire Națională a Familiei Franciscane

"Francisc și Clara... visul lui Dumnezeu" a fost tema celei de-a doua Întâlniri Naționale Inter-franciscane, desfășurată la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, în perioada 2-5 septembrie 2010, unde au participat aproximativ 100 de frați și surori aparținând celor trei Ordine Franciscane, din diferite părți ale țării, iar ca invitați din străinătate au fost pr. Andreas Müller din Germania și pe pr. Thaddée Matura din Franța.

Aceste câteva zile au fost într-adevăr zile de har, desfășurate într-o atmosferă de comuniune fraternă, de pace sufletească și mai ales de o adevărată bucurie franciscană, pentru că toți consacrați sau laici, tineri sau vârstnici, femei sau bărbați de mai multe naționalității, au avut aceeași dorință, de a asculta cuvântul lui Cristos, transmis prin exemplul de viață a sfântului Francisc de Assisi și a sfintei Clara, și de a reflecta asupra vieții personale precum și a celei comunitare, ca membru și familie franciscană, întrebându-ne: Cine suntem noi? Suntem femei și bărbați care vor să trăiască după modelul sfântului Francisc și al sfintei Clara de Assisi?

Prima zi a început cu sfânta Liturghie prezidată de pr. provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali, Emilian Cătălin. La această sfântă Liturghie de deschidere, pr. provincial ne-a vorbit despre visul lui Dumnezeu realizat în Isus Cristos la împlinirea timpurilor, dar și în persoana lui Francisc și a Clarei, care au susținut Biserica în momente de cumpănă, îndemnându-ne și pe noi astăzi la o trăire coerentă cu Regula Franciscană pe care am profesat-o și care nu este altceva decât trăirea sfintei Evanghelii.

În decursul zilei, prin cele două conferințe, pr. Alexandru Olaru OFMConv., ne-a introdus în Cursul Fundamental de Spiritualitate Misionară Franciscană (CCFMC - "Comprehensive Course on the Franciscan Mission Charism"), care oferă învățături altora, dar mai ales învață de la alții promovând, astfel, dialogul intercultural și care este receptiv la toate impulsurile oferite de familiile franciscane ce provin de pe toate continentele și din diferite culturi. Cursul îi invită pe toți membrii familiei franciscane ca și alte persoane interesate din întreaga lume să abordeze și să ia la cunoștință situația actuală a lumii de azi dintr-o perspectivă franciscană, pe baza unei experiențe internaționale. Tema fiecărei lecții este abordată după metoda "a vedea, a judeca și a acționa".

După lecția introductivă, pr. Alexandru, ne-a vorbit la cea de-a doua conferință despre misterul Întrupării lui Isus, pe care Francisc și Clara, l-au trăit ca pe o mișcare a Bisericii, numind Crăciunul "Sărbătoarea Sărbătorilor".

A doua zi a întâlnirii, a decurs un pic diferit. Am avut prilejul de al avea în mijlocul nostru pe pr. provincial Orbán Szabolcs OFM, care ne-a încurajat, în cadrul omiliei, să nu ne stingem entuziasmul și să avem curajul de a continua acest gen de întâlniri, trăind din plin carisma franciscană punând în practică cele trei voturi de castitate, ascultare și sărăcie, devenind astfel martori fideli ai Împărăției lui Dumnezeu pentru societatea de astăzi. După sfânta Liturghie, am pornit la drum în pelerinaj spre mănăstirile din zona Tg. Neamț, unde am trăit momente de contemplație a naturii, a creaturilor, încercând să redescoperim chipul lui Dumnezeu cu "ochii lui Francisc" care a iubit atât de mult creația și pe Creatorul său. Aici în natură ne-am retras pentru puțin timp, în jurul pr. Lucian Dumea OFMCap., care ne-a vorbit despre virtuți. Făcând referință la textul sfâmtului Marcu 7,21, care spune că din inima omului ies toate gândurile rele, ne-a venit în ajutor cu textul sfântului Paul care ne invită să ne însușim sentimentele lui Isus Cristos (Fil 2,5). Seara am dedicat un moment pentru vizionarea evenimentelor de la celebrarea celor 800 de ani de aprobare a Regulii de către papa Honoriu, eveniment petrecut în aprilie 2009 la Assisi, numit Capitolul Rogojinilor și apoi vizionării primei Întâlniri Naționale din septembrie 2009 la Șumuleu Ciuc.

Ultima zi s-a continuat cu prezentarea lecțiilor din Cursul Fundamental. La cea de-a doua lecție, pr. Lucian Dumea OFMCap., ne-a vorbit despre carisma sfântului Francisc, binecuvântată de Dumnezeu și despre marea mișcare franciscană, de unde au luat naștere cele trei ordine ale sale: Ordinul I al Fraților Minori, Ordinul al II-lea al Surorilor Clarise și Ordinul al III-lea al Ordinul Franciscan Regular și Secular.

Al doilea moment a fost prezentarea activităților Fraților Minori în România. Pr. Robert guardian de la comunitatea din Brașov, ne-a ajutat să cunoaștem mai îndeaproape carisma OFM-lui și activitățile acestora din Transilvania. După prânz, invitatul nostru special, Pr. Thaddée Matura OFM, din Franța, împărtășindu-ne din experiența sa bogată de scriitor și specialist în spiritualitatea francisc-clariană, ne-a îndemnat să redescoperim dimensiunea feminină a Bisericii în general și a Familiei Franciscane în special.

Spre sfârșitul zilei, ne-am îndreptat cu toții înspre capela Mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor", unde surorile clarise, ne-au prezentat carisma și forma lor de viața contemplativă, mai exact activitatea lor în această mănăstire atipică pe pământ românesc, în special la Roman, încheind, apoi, cu celebrarea solemnă a rugăciunii Vesperelor, condusă de pr. provincial Emilian Cătălin OFMConv.

Întâlnirea s-a încheiat cu sfânta Liturghie, prezidată de pr. Leon Budău custode al Fraților Minori Capucini din România, care la omilie ne-a îndemnat să fim în continuare "sare a pământului și lumină a lumii", mărturisitori fideli ai Împărăției lui Dumnezeu și a promisiunilor făcute. Drept urmare, cu toții am reînnoit promisiunea noastră de credință făcută la Botez și la Profesiune, prin intermediul sfaturilor evanghelice.

Mulțumind Domnului pentru toate harurile primite în aceste trei zile, îi cerem în continuare binecuvântarea sa, pentru ca mergând în comunitățile noastre să putem trăi cele învățate și să punem în practică toată iubirea pe care Isus ne-a dăruit-o și pe Care Sfinții Francisc și Clara ne-au demonstrat-o. Să încercăm ca prin viața noastră de frați și surori franciscani, Dumnezeu să realizeze visul său cu fiecare dintre noi. Cu speranța că ne vom revedea cât mai curând la următoarea Întâlnire, tuturor vă spunem: Pace și bine!.

Comisia Inter-Franciscană din România,
Info. www.ofmconv.ro

 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat