Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Maica Domnului a întors și celălalt obraz

Două răni adânci pe obrazul Maicii Domnului din Częstochowa: icoana, a cărei copie se află la Cacica, este cea mai sfânta relicvă din Polonia, unul din simbolurile naționale ale Poloniei și obiect al unei devoțiuni cu totul deosebite*.

Adusă în Polonia în 1382, ea este aceea care a salvat țara de invazia suedezilor în secolul al XVII-lea, schimbând miraculos soarta războiului după spargerea asediului mănăstirii Jasna Góra (noiembrie 1655 - ianuarie 1656), iar regele Jan Kazimierz, fost cardinal iezuit, a încoronat această icoană ca regina și protectoarea Poloniei, în catedrala din Lwow, în aprilie 1656. Tot ea a salvat mănăstirea din flăcări - dar acestea i-au înnegrit chipul.

Cele două răni adânci care-i brăzdează chipul datează din 1430: atunci când husiții au prădat mănăstirea luând și icoana, caii au refuzat să pornească. Unul dintre tâlhari a aruncat icoana jos și scoțând sabia, a înfipt-o de două ori în obrazul Maicii preasfinte, dar când s-o înfigă a treia oară, a căzut la pământ, zvârcolindu-se și agonizând până la moarte - care a survenit fără vreo cauză aparentă.

Din obrazul drept al Maicii Preasfinte se prelingea însă sânge adevărat.

Cinci sute de ani mai târziu, Maica Domnului a întors și celălalt obraz.

La 9 august 1945, ora 11.02, când a fost lansată la Nagasaki a doua bombă nucleară - mai exact în districtul Urakami, inima și sufletul catolicismului în Japonia - acea explozie care a ucis 35.000 de persoane și a transformat în ruine întregul oraș, a zdrobit și catedrala - una din cele mai mari biserici din Asia: a aruncat în aer vitraliile, zidurile și coloanele sale, a ars altarul și a topit clopotele sale de metal. Dar tot atunci s-a petrecut un miracol: printre ruinele catedralei, contorsionate, arse și topite de căldura nucleară infernală, s-a găsit aproape intact capul sculptat în lemn, care împodobea intrarea în catedrală: era capul Fecioarei Maria. Imaginea sa este cutremurătoare: obrazul drept sfâșiat, ochii arși, orbitele goale, iar obrazul stâng este brăzdat de o rană adâncă, de la orbita arsă până la buze: "Când am văzut-o, am crezut că Sfânta Fecioară plânge", spune Shigemi Fukahori, 79 ani, supraviețuitor al bombardamentului și care-și mai amintește cum arăta catedrala "Sfânta Maria" înainte de explozie. "E ca și cum Sfânta Fecioară s-a sacrificat ea însăși, ca să ne amintească mereu nenorocirile războiului. Iar acest simbol al păcii trebuie păstrat pentru totdeauna".

De aceea, din noua catedrală, construită la 500 de m de cea distrusă, acest simbol al păcii călătorește în lumea întreagă: a fost la Vatican, unde a primit binecuvântarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, a fost la New York la 11 Mai 2010, la conferința Națiunilor Unite pentru dezarmare, apoi la Guernica (Spania) - capitala culturală a Țării Bascilor, la ceremonia de comemorare a victimelor bombardamentului nazist din 1937.

Maica Domnului a întors și celălalt obraz, sacrificându-se ea însăși, pentru ca nepăsarea și uitarea să nu ne transforme în monștrii apocalipsului.

"Doamne, învață-mă compasiunea" - rugăciunea lui Pedro Arrupe, medic și preot iezuit, supraviețuitor al bombardamentului nuclear de la Hiroshima, ar putea deveni cuvântul fiecăruia dintre noi: "Doamne, învață-mă compasiunea... și, mai presus de toate, învață-mă cum ai îndurat extrema durere a crucii, ca și părăsirea din partea Tatălui".

Rănile lui Isus pentru noi, suferințele Maicii sale pentru noi.

Iar inima noastră, unde e?

...Ce mai întrebare! ... În fond, ne-am "plictisit", ne-am "indispus" și hai mai bine să ne "dregem" sau "drogăm" la TV cu manele, filme de doi bani și știri fierbinți, că doar pentru asta-i făcută viața, să ne distrăm și să uitam. Nu-i așa?!

Iar Isus primește în continuare biciul și spinii și rănile și crucea pentru mine, pentru tine... Iar Maica sa nu mai întoarce și celălalt obraz, ci se sacrifică deodată ea însăși pentru mine, pentru tine...

Mereu și întotdeauna.

* A se vedea "Istoricul icoanei Maicii Domnului de la Cacica", de pr. Alfons-Eugen Zelionca, pe www.ercis.ro.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat