Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Galaxia Gutenberg": Izvoarele biblice ale doctrinei monastice în Convorbirile duhovnicești ale lui Ioan Cassian

Editura "Galaxia Gutenberg" anunță apariția cărții Izvoarele biblice ale doctrinei monastice în convorbirile duhovnicești ale lui Ioan Cassian scrisă de pr. lect. univ. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., decanul Facultății de Filozofie din cadrul Institutului Franciscan din Roman și profesor de teologie și științe patristice la același institut. Tipărită în format 13x20 cm, cartea conține 216 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile din țară sau direct de la Editura "Galaxia Gutenberg": www.galaxiagutenberg.ro, e-mail: contact@galaxiagutenberg.ro, tel/fax:0262-385786; 0723-377599, la prețul de 20 lei.

Ioan Cassian (360-435) este una dintre figurile cele mai fascinante ale monahismului antic, o adevărată punte spirituală între cele două extremități ale Europei creștine. Născut în Dobrogea, în aproprierea coloniilor grecești de pe malul Mării Negre, încă de tânăr dorește să cunoască viața monastică a călugărilor din Orient. Ajunge la Betlehem și apoi în Egipt la renumiții călugări din Kellia unde are posibilitatea să cunoască îndeaproape tainele vieții monastice. Din cauza persecuțiilor antiorigeniste este silit să părăsească Egiptul și se refugiază la Constantinopol unde va fi hirotonit diacon de către sfântul Ioan Gură de Aur. În urma hotărârilor luate în sinodul de la Chêne, prietenii săi îl trimit la Roma cu o scrisoare pentru a o prezenta Papei Inocențiu al III-lea. De la această dată, Ioan Cassian se va stabili în Occident, mai întâi la Roma, apoi la Marsilia (Galia) aducând cu sine toată experiența religioasă a Orientului creștin. În Convorbirile duhovnicești, Ioan Cassian tratează principalele teme ale vieții monahale: scopul și finalitatea monahismului, despre vicii și virtuți, rugăciune și contemplație, discreție și discernământ, liberul arbitru, despre ispite, duhuri necurate și diavol, prietenia, pentru ca apoi, să încheie cu cvadripartiția sensurilor biblice. În continuarea cercetării principalelor teme, pr. dr. Gheorghe-Damian Pătrașcu face o analiză completă a doctrinei monastice cassianee, contemplate în Sfânta Scriptură care devine la rândul ei, hrana spirituală a vieții monastice. Cartea reușește să aducă în actualitate elementele esențiale ale vieții monahale și să prezinte o analiză completă a izvoarelor biblice din care s-a inspirat Ioan Cassian în Convorbiri duhovnicești. Cassian afirmă că persoanele dornice de perfecțiune trebuie să se oprească în fiecare zi asupra unui singur text din Sfânta Scriptură, care să preocupe timp îndelungat mintea și nu să se treacă de la un text la altul, de la un psalm la altul, pribegind neîncetat prin Biblie. Cine dorește să ajungă la știința cea adevărată a Sfintei Scripturi trebuie să-și însușească umilința statornică a minții și să mediteze zi și noapte asupra celor citite.

Astfel, el descoperă înțelesurile ascunse ale textului, în așa fel încât, lăsând la o parte orice grijă și orice cugetare la cele pământești, să se dăruiască în întregime citirii Cărților sfinte, până când meditația continuă îi va stăpâni în întregime mintea și-l va forma după chipul celor meditate.

Cassian oferă monahismului latin o doctrină ascetică și mistică de un înalt nivel. Mai mult decât atât, Cassian afirmă în Dialogurile sale că viața monahală a fost văzută încă de la început ca o urmare a Scripturii, a Cuvântului lui Dumnezeu, care este Cristos, viață care începe odată cu Biserica, izvorăște din ea, mai exact din prima comunitate creștină de la Ierusalim. El dă claritate vieții anahoretice cu ilustre exemple ale lui Ilie, Elizeu, Ioan Botezătorul și ale cuvioșilor evrei despre care povestește Scrisoarea către Evrei: au umblat pribegi în piei de oaie și de capră, lipsiți de toate, asupriți, maltratați. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit prin pustiuri și munți, prin peșteri și râpe" (11, 37-38). Astfel Sfânta Scriptură trebuie să fie hrana vieții monastice, instrumentul indispensabil al formării călugărului pentru că fără ajutorul Cuvântului lui Dumnezeu este imposibil să se ajungă la scopul pe care călugării și l-au fixat, adică curăția inimii, și prin ea Împărăția Cerurilor care începe deja din această viață prin contemplarea adevărurilor revelate.

Pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal

*

Izvoarele biblice ale doctrinei monastice în Convorbirile duhovnicești ale lui Ioan Cassian
Damian Gheorghe Pătrașcu, Ed. "Galaxia Gutenberg", 2010, ISBN 978-973-141-245-0, 13x20 cm, 216 p., 20 lei


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat