Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la hirotonirea preoților - 11 iunie 2010

"Luați jugul meu asupra voastră și învățați de la mine căci sunt blând și smerit cu inima" (Mt 11,29)

Vostra Beatitudine Michel Sabbah,
Preasfințiile voastre,
Reverendissimi Monseniori,
Sfințiile voastre părinți profesori, parohi și confrați concelebranți,
Dragi aspiranți la consacrarea sacerdotală,
Iubiți seminariști, persoane consacrate și dragi credincioși,

Celebrăm cu bucurie misterul iubirii inimii preasfinte, garanția și dovada iubirii infinite a lui Dumnezeu față de noi.

Celebrăm Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților.

Celebrăm, împreună cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, cu toți episcopii și preoții Bisericii noastre încheierea anului dedicat sfintei Preoții, prin această Liturghie solemnă, în cadrul căreia vor fi consacrați întru sfânta Preoție 24 de tineri din seminariile noastre și din casele călugărești.

Ne aflăm în catedrala noastră episcopală în jurul lui Cristos, marele preot, care ne-a chemat să participăm la misiunea sa sacerdotală prin Botez și, într-un chip cu totul special, prin sfânta Preoție.

Trăim o atmosferă profund spirituală, creată de textele care ne asigură de adevărul iubirii lui Dumnezeu, care își demonstrează iubirea sa prin Fiul său, cel care își dă viața pentru oameni și face ca prin Duhul său cel Sfânt să simțim în noi dragostea lui Dumnezeu ce s-a revărsat în inimile noastre, o dragoste care cuprinde pe fiecare și, în deosebi, pe cei care stau departe de el.

În inima lui Isus există loc pentru fiecare, iubirea sa nu are limite și nimeni nu este exclus.

Această iubire ne este oferită nouă, celor care credem în el; ne este încredințată tuturor, dar mai ales nouă, preoților.

Aceasta a fost hotărârea Părintelui ceresc și alegerea lui Cristos, venit pe pământ pentru mântuirea oamenilor, să transmită tuturor generațiilor, prin lucrarea specială a Duhului Sfânt, iubirea sa infinită și să facă să ajungă la toate popoarele și în toate timpurile.

În acest mister sunt introduși apostolii, urmașii lor, episcopii, preoții tuturor timpurilor și, prin ei și prin Biserică, toți oamenii de pe pământ.

Astăzi, Biserica a ales momentul cel mai potrivit ca toți să mediteze la acest adevăr, toți să se roage ca aceia pe care i-a ales pentru a fi colaboratorii săi direcți, miniștrii sacri, preoții, să fie mereu la înălțimea vocației lor, preoți după inima sa.

Și tot acesta a fost și scopul cu care Sfântul Părinte papa Benedict a voit să fie celebrat un an întreg dedicat sfintei Preoții, preoților și slujitorilor altarului, ca ei să redescopere vocația și alegerea lor și s-o reînnoiască, oglindindu-se în icoana marelui preot, Cristos, care i-a ales și i-a investit cu acest mare dar.

El, Isus, păstorul care și-a dat viața pentru oile sale; el, păstorul cu o inimă plină de iubire, i-a ales și i-a voit alături de el, așa cum a făcut-o cu apostolii, cu ucenicii: Într-o zi marele teolog elvețian Urs Von Balthasar a fost întrebat: "Pentru cei ai ales să te faci preot?"

El a rămas îngândurat pentru câteva minute apoi a răspuns răspicat: "Eu nu am ales, ci am fost ales".

Acesta este adevărul un adevăr mângâietor care explică misterul preotului al însăși existenței sale. Acest adevăr l-a prezentat Isus în momentul cel mai intim și emoționant al Cinei de Taină "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și să aduceți roade, iar roadele voastre să rămână" (In 15,16).

Sfințiile voastre, dragi diaconi, dragi seminariști,

Iată marele mister al alegerii noastre, marea iubire care ne-a fost încredințată, iată marele dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu nouă și, iată, astăzi, vrea să vi-l facă vouă, să vă aleagă să fiți prietenii săi, nu slugi ci prieteni. ("Nu vă mai numesc slugi, ci prieteni"), colaboratorii săi, cei chemați să răspândească în lume iubirea sa dumnezeiască, cuvintele sale mântuitoare, evanghelia sa.

Pe bună dreptate, astăzi putem spune că e ziua noastră, a tuturor preoților la care lumea întreagă este invitată și îndemnată să se roage pentru noi și pentru marea noastră misiune.

Știind că astăzi Sfântul Părinte se află la Roma, înconjurat de aproape 15.000 de preoți, însoțiți de mulți episcopi din întreaga lume. de aici, din catedrala noastră, ne îndreptăm cu gândul în Piața "Sfântul Petru" și aducem nu numai rugăciunile noastre, ci și oferta slujirii noastre ca episcopi și preoți, și, mai mult, prezentăm și oferta celor 24 de candidați ce vor fi astăzi înscriși în inima lui Isus, ca prietenii și colaboratorii săi, ca păstori de suflete.

Trăind misterul iubirii inimii preasfinte, ne amintim ce spunea sfântul Ioan Maria Vianney despre preoție și cum o definea el: "Preoția este iubirea inimii lui Isus". Această expresie emoționantă ne permite, înainte de toate, ne spunea Sfântul Părinte în scrisoarea adresată preoților pentru deschiderea Anului Sfintei Preoții (16 iunie 2009), să evocăm cu gingășie și recunoștință darul imens pe care preoții îl constituie nu numai pentru Biserică, ci și pentru omenirea însăși. Sfântul Ioan Maria Vianney, patronul tuturor preoților, făcând referință la acest dar, obișnuia să spună: "O cât de mare este preotul! Dacă el ar înțelege, ar muri. Dumnezeu ascultă de el; el rostește două cuvinte și Domnul coboară din cer la glasul lui și se închide într-o ostie mică". Tot el avea să spună: "Un păstor bun, un păstor după inima lui Dumnezeu, este cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu poate să o acorde unei parohii și unul dintre cele mai prețioase daruri ale milostivirii divine".

Tocmai în acest an, Biserica întreagă, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea ne-a chemat să redescoperim și să înțelegem că trebuie mereu să reînnoim fidelitatea noastră de preoți, față de misiunea noastră în lume.

Astăzi, când încheiem Anul Sfintei Preoții, adunăm toate inițiativele, eforturile, meditațiile și rugăciunile pe care le-am parcurs și trăit la nivel dieceza și le unim într-un act de mare recunoștință și într-un prinos de preamărire a lui Dumnezeu Tatăl, care ne-a plăsmuit, a marelui Preot, care ne-a ales și ne-a trimis în ogorul său, și ne umplem de recunoștință față de Duhul Sfânt, care continuă să ne sfințească și să ne însuflețească în slujirea noastră.

Este ziua noastră, a celor consacrați, ziua celor care sunt aleși de Domnul și trebuie să ne bucurăm că atâtea suflete, atâția credincioși s-au rugat și continuă să se roage pentru noi, ca să rămânem fideli preoției noastre. Îi mulțumim Domnului pentru acest dar măreț, îi aducem recunoștința și prețuirea noastră Sfântului Părinte pentru acest an dedicat nouă și misiunii noastre.

Suntem în comuniune cu el, cu toți episcopii și preoții ce se află astăzi la Roma și-i aducem, de aici, rugăciunile și hotărârea noastră de a fi fideli vocației și misiunii noastre.

Nu putem uita, mai ales astăzi, că într-o audiență ținută la Roma, Sfântul Părinte se adresa tuturor cu o rugăminte: "Iubiți frați și surori, aș vrea să vă invit să vă rugați pentru mine, succesor al lui Petru, care am o misiune specială în conducerea Bisericii lui Cristos, precum și pentru toți episcopii și preoții voștri. Rugați-vă ca să știm să ne îngrijim de toate oile, chiar și de cele rătăcite, de turma încredințată nouă. Vouă, dragi preoți, vă adresez invitația cordială la celebrările de încheiere a Anului Sfintei Preoții: vom medita asupra convertirii și asupra misiunii, asupra darului Duhului Sfânt și asupra raportului cu preasfânta Fecioară Maria, și vom reînnoi promisiunile noastre sacerdotale, susținuți de întregul popor al lui Dumnezeu".

O facem și noi, de aici, din catedrala noastră și din fiecare biserică, și vrem să înregistrăm acest act ca o adevărată și sfântă reînnoire a fidelității noastre.

Preoții din dieceză și din întreaga țară, în frunte cu PS Florentin, ne reprezintă pe toți, și suntem fericiți de o asemenea benefică și sfântă comuniune.

Dragi candidați la sfânta Preoție,

Doresc să vă spun că sunteți privilegiați să intrați în sfânta Preoție în această zi.

Voi sunteți cu adevărat aleșii lui Isus pentru vremurile noastre, sunteți prietenii săi, pe care el vă alege, vă consacră prin mâinile noastre și vă trimite la poporul său.

Voi sunteți rodul iubirii sale, al rugăciunii celor dragi și prinosul oferit de superiorii voștri, care v-au pregătit pentru acest moment.

Voi sunteți bucuria inimii sale și a tuturor celor ce vă însoțesc.

Sperăm ca voi să iscăliți cu propria voastră ofertă actul supremei dăruiri și al speranței pe care toți o așezăm în voi. Prin voi să continue în Biserică iubirea inimii sale și a sfintei Preoții. Așa să fie.

Iași 11 iunie 2010

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Iași: 24 de preoți nou-sfințiți


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat