Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 24 de preoți nou-sfințiți

La încheierea Anului Sfintei Preoții, în catedrala din Iași, în ziua de 11 iunie 2010, solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, au fost hirotoniți 24 de preoți: 14 pentru Dieceza de Iași, doi pentru Arhidieceza de București, șapte pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali și unul pentru Ordinul Fraților Minori Capucini. Cei 24 au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Oaspete special a fost PF Michel Sabbah, patriarh emerit de Ierusalim. La Liturghie au participat PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali și ai Custodiei "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini, prelatul Albert Holenstein, profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.

Cei peste 200 de preoți și cei 24 de diaconi au pornit în procesiune din catedrala veche. Diaconii purtau pe brațe hainele preoțești pe care aveau să le îmbrace mai târziu. Noua catedrală era arhiplină de credincioși veniți din toate părțile Moldovei și nu numai: Frumoasa, Brașov, Buruienești, Arini, Bacău, Roman, Săbăoani, Vizantea, Răchiteni, Onești, Nicolae Bălcescu, Butea, Pildești, Giurgiu, Florești, Craiova, Galbeni, Sagna... Unii dintre ei erau îmbrăcați în costume naționale. "De unde sunteți?", am întrebat o persoană îmbrăcată într-un frumos costum național. "Vin de la Brașov, dar mă trag din părțile Moldovei. Unul dintre cei care va fi sfințit îmi este rudă", a fost răspunsul.

Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a salutat pe patriarhul de Ierusalim, pe episcopi, pe candidații la Preoție, pe oaspeții din Italia, Germania, Polonia, Franța, America Latină și pe toți credincioșii prezenți. "E sărbătoarea iubirii, a inimii preasfinte, a preoției. Se încheie Anul Sfintei Preoții. E sărbătoarea Bisericii noastre, e sărbătoarea voastră, dragi candidați la preoție: astăzi răspundeți la alegerea lui Isus", a precizat episcopul de Iași.

După proclamarea Evangheliei, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

La predică, Preasfințitul Petru Gherghel a făcut referință la evenimentele trăite: solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, încheierea Anului Sfintei Preoții, hirotonirea a 24 de preoți. "Știind că astăzi Sfântul Părinte se află la Roma, înconjurat de peste 15.000 de preoți, însoțiți de mulți episcopi din întreaga lume, de aici, din catedrala noastră, ne îndreptăm cu gândul în Piața «Sfântul Petru» și aducem nu numai rugăciunile noastre, ci și oferta slujirii noastre ca episcopi și preoți, și, mai mult, prezentăm și oferta celor 24 de candidați ce vor fi astăzi înscriși în inima lui Isus, ca prietenii și colaboratorii săi, ca păstori de suflete". A amintit apoi de răspunsul pe care l-a dat teologul elvețian Hans Urs von Balthasar la întrebarea: "Pentru ce ați ales să fiți preot". "Eu nu am ales, ci am fost ales", a răspuns teologul.

"Este ziua noastră, a subliniat episcopul în continuare, ziua celor consacrați, ziua celor care sunt aleși de Domnul și trebuie să ne bucurăm că atâtea suflete, atâția credincioși s-au rugat și continuă să se roage pentru noi, ca să rămânem fideli preoției noastre. Îi mulțumim Domnului pentru acest dar măreț".

La final s-a adresat candidaților: "Doresc să vă spun că sunteți privilegiați să intrați în sfânta Preoție în această zi. (...). Voi sunteți bucuria inimii lui Isus și a tuturor celor ce vă însoțesc. Sperăm ca voi să iscăliți cu propria voastră ofertă actul supremei dăruiri și al speranței pe care toți o așezăm în voi. Prin voi să continue în Biserică iubirea inimii sale și a sfintei Preoții".

După predică, diaconii au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției și au promis ascultare și respect episcopilor și superiorilor lor. S-au prosternat cu fața la pământ și s-a cântat Litania tuturor sfinților. Au urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare.

Un gest semnificativ, în cadrul ritului de sfințire, a fost impunerea mâinilor din partea cetei de prezbiteri. Era impresionant să-i vezi pe preoți, de la cei mai tineri, care au fost hirotoniți anul trecut, până la cel mai în vârstă, pr. Anton Bișoc (89 de ani), oferindu-le candidaților gestul de primire în marea familie a preoților.

Cei hirotoniți au îmbrăcat apoi hainele preoțești, iar mâinile le-au fost unse cu sfânta crismă. Le-au fost înmânate pâinea și vinul și au primit sărutul păcii. Au urcat în altar și, alături de episcopi și de ceilalți preoți, au celebrat prima lor Liturghie.

La final preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Unul dintre ei a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. "Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului", a citat acesta din psalmi. A mulțumit episcopilor prezenți, profesorilor, rudelor părinților care le-au dat viață, binefăcătorilor și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării. A adus slavă lui Dumnezeu pentru că i-a chemat la această viață minunată, "pentru că trecând pe străzile satelor și orașelor noastre și-a ațintit privirea asupra noastră și ne-a chemat, ne-a deschis cerul și ne-a trimis în secerișul său".

PS Cornel Damian, în cuvântul său, a adus salutul și sentimentele de recunoștință ale ÎPS Ioan Robu și i-a încurajat pe noii leviți să-l imite pe Dumnezeu în răbdare, mai ales la scaunul de spovadă.

Preafericirea sa Michel Sabbah a mulțumit pentru invitație și pentru ospitalitate, i-a salutat pe noii preoți și a implorat de la Domnul pentru ei pacea în inimi și în munca din parohiile unde vor lucra. "Vă doresc să fiți preoți sfinți", le spus patriarhul. Pe credincioși i-a îndemnat să se roage pentru pacea Ierusalimului, locul unde lumea întreagă poate găsi răscumpărarea. Ultimele cuvinte le-a spus în limba română: "Vă invit pe toți în ?ara Sfântă".

După Liturghie flori, fotografii și bucurie. Părinții, rudele, prietenii, cunoscuții i-au felicitat, au stat lângă ei.

În una dintre următoarele duminici (13, 20 sau 27 iunie), preoții sfințiți astăzi vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale. Acolo îi așteaptă prietenii, colegii, credincioșii în mijlocul cărora a început vocația lor.

Toți privesc spre ei cu speranță. Din Vizantea, de exemplu, nu a mai fost sfințit un preot de peste 15 ani, iar din Giurgiu nimeni nu-și amintește. "Secerișul este într-adevăr mare, dar lucrătorii sunt puțini". Domnul secerișului a ascultat rugăciunea poporului lui Dumnezeu din Moldova: trimite astăzi 24 de lucrători în câmpul său. Lor li se adaugă alți trei care au făcut studiile la Iași: unul a fost hirotonit la Chișinău (11 iunie) de PS Anton Coșa, fiind primul din Republica Moldova care a studiat la Seminarul din Iași, alți doi vor fi hirotoniți la București duminică, 13 iunie, de către PS Cornel Damian. Preoții nou sfințiți se vor alătura celor 365 de preoți (252 diecezani, 113 preoți călugări), care își desfășoară misiunea în Moldova, și celor 83 de preoți originari din dieceză care activează în afara țării.

"Preoția este iubirea inimii lui Isus", spunea sfântul Ioan Maria Vianney. Astăzi, la Iași, acest lucru a fost simțit din plin.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Impresii:

"Am fost sfințit preot pentru Dieceza de Iași, iar faptul că această sfințire a avut loc la încheierea Anului dedicat Sfintei Preoții reprezintă pentru mine o bucurie deosebită și un impuls la fel deosebit. Și cum ar putea fi altfel, când știi că ești susținut de întreaga Biserică de pe pământ care în acest timp s-a rugat neîncetat ca Domnul să trimită în secerișul său lucrători vrednici după voința sa preasfântă! Îi mulțumesc Domnului pentru harul minunat al Preoției și îl rog ca și de acum înainte să mă însoțească cu harul și binecuvântarea sa. De fapt, aceasta este și speranța cu care încep slujirea sacerdotală, ca Domnul să fie alături de mine mereu și prin mine să fie cât mai prezent în mijlocul oamenilor" (Pr. Cătălin Farcaș)

"Am fost sfințit preot pentru Arhidieceza de București. Pentru mine darul Preoției pe care l-am primit astăzi de la Dumnezeu constituie bucuria vieții mele. Sunt convins că nu este o întâmplare, ci primirea acestui mare dar în Anul Sfintei Preoții și în Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus a fost voința lui Dumnezeu. Am fost primit cu căldură sufletească de către ceilalți preoți în rândul lor, iar aceasta îmi dă un nou avânt în a sluji pe Isus toată viața mea alături de întreaga familie a preoților". (Pr. Maricel-Ghiorghiță Bulai)

"Am fost sfințit preot pentru Custodia «Fericitul Ieremia» din România a Ordinului Fraților Minori Capucini. Pentru mine a fost o mare bucurie să fiu sfințit preot în acest An dedicat Sfintei Preoții. Îl consider ca pe un mare dar din partea lui Dumnezeu. Dorința mea este de a fi preot sfânt după inima lui Isus, de a merge la cei care nu îl cunosc pe Isus pentru a le vesti iubirea și milostivirea sa". (Pr. Corneliu Bortoș, OFMCap.)

"Am fost sfințit preot pentru Provincia «Sfântul Iosif» din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali. Pentru mine, a fi sfințit în Anul Sfintei Preoții înseamnă a experimenta iubirea lui Dumnezeu, a simți puterea lui față de îndărătnicia mea. Preotul ar trebui să fie cel care îi vorbește lui Dumnezeu, cel care vorbește oamenilor despre Dumnezeu și lui Dumnezeu despre oameni. Îmi doresc ca aceste cuvinte pe care mi le-am ales ca moto al preoției mele să le pot pune în practică în fiecare zi și să-i spun lui Isus în fiecare zi: «Da»". (Pr. Felix-Gheorghe Franț)

* * *

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la hirotonirea preoților

* * *

Preoții nou-sfințiți:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    1. Bîrnat Cristian (14.03.1985, Frumoasa)

    2. Bejan-Piser Ciprian (27.10.1984, Brașov)

    3. Blaj Marcelin (9.08.1984, Buruienești)

    4. Cimpoieșu Cazimir (16.09.1984, Arini)

    5. Cojan Marius (29.04.1982, Bacău "Sfântul Nicolae")

    6. Farcaș Cătălin (4.04.1984, Bacău "Fericitul Ieremia")

    7. Iancu Pius-Petru (30.04.1984, Bacău "Sfântul Nicolae")

    8. Ilieș Marius Petrică (5.06.1984, Roman "Sfânta Tereza")

    9. Imbrișcă Ionuț-Eremia (20.03.1984, Săbăoani "Sfântul Mihail)

    10. Mogda Petru-Mihăiță (22.08.1984, Vizantea)

    11. Pîrțac Emanuel (1.09.1983, Răchiteni)

    12. Robu Eugen (15.07.1984, Săbăoani "Sfântul Mihail")

    13. Rotăraș Ștefan Cătălin (28.10.1980, Onești "Sfânta Tereza")

    14. Sascău Gabriel (20.10.1983, Bacău "Sfântul Nicolae")


     
  • Pentru Arhidieceza de București:

    1. Bulai Maricel-Ghiorghiță (25.09.1984, Nicolae Bălcescu)

    2. Văcaru Claudiu (7.02.1984, Săbăoani "Sfânta Cruce")


     
  • Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România:

    1. Antochi Ionel (21.05.1971, Butea)

    2. Avădăni Petru (29.06.1981, Pildești)

    3. Baciu Adrian (9.12.1981, Bacău "Sfânta Cruce")

    4. Cibea Cătălin (1.04.1983, Giurgiu "Vizita Sfintei Fecioare Maria")

    5. Franț Felix-Gheorghe (27.08.1975, Florești)

    6. Kelemen Dragoș (28.11.1976, Craiova "Toți Sfinții")

    7. Pal Irimia-Romică (27.08.1984, Galbeni)


     
  • Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini, Custodia "Fericitul Ieremia" din România:

    1. Bortoș Corneliu (12.02.1979, Sagna)

* * *

Ca pregătire pentru Preoție, diaconii diecezani au făcut exerciții spirituale în perioada 3-10 iunie, la Casa de Reculegere a Institutului Teologic de la Horpaz (Iași) cu pr. Ionel Pojum, iar diaconii franciscani, în perioada 25-30 aprilie, la Curia Provincială din Bacău, cu pr. Damian-Gheorghe Patrașcu.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: 24 de preoți nou-sfințiți


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat