Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Preotul, comoară de neprețuit!

"Văzând mulțimile, i s-a făcut milă de ele, căci erau istovite și părăsite, ca niște oi care nu au păstor. Atunci le-a spus discipolilor săi:

"Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul lui" (Mt 9,37-38).

Toți cei botezați în moartea și învierea lui Cristos sunt mădulare ale trupului Domnului, fac parte din marea comunitate creștină și sunt capabili să ia parte la funcția dublă a preoției: să vestească evanghelia, să participe la celebrarea sfintei Liturghii și a sacramentelor. Cu toate că toți creștinii suntem o seminție aleasă, "o preoție împărătească", fără păstorii noștri sufletești, hăruiți de Duhul Sfânt cu pecetea sacramentală a preoției, credința noastră ar fi aridă, egoistă și însingurată, iar viața, un labirint întunecat în care ne-am pierde sau rătăci.

Preotul este fratele nostru universal a cărui sfântă misiune este de a sluji și de a iubi fără a pretinde niciodată nimic! Propovăduitor al cuvântului, el ne face să înțelegem că viața nu merge niciodată înapoi, nu zăbovește în ziua de azi, ci tinde spre cea din viitor al cărui unic țel este paradisul.

"O preot al meu, cum vei cuteza să mă jertfești cu adevărat și în întregime dacă nu te-ai jertfit mai întâi pe tine cu adevărat și în întregime" (Monseniorul Vladimir Ghika).

El, preotul, este "fiul omului", dar îl reprezintă pe pământ pe Fiul lui Dumnezeu; este muritor, dar are menirea de a ne ajuta să stăpânim nemurirea prin credință și mântuire; pășește pe pământ, dar ochii și sufletul sunt îndreptate spre cer "cerșind" pentru noi iertare, îndurare și minunea împlinirii rugăciunilor.

Preotul este un izvor din care țâșnește mereu viață și speranță, scânteie care aprinde flacăra credinței și brațul drept al balanței în aflarea adevărului.

Preotul nu are familie, dar toți îl numim "părinte", este fiu, frate, și tată, copil visător, tânăr îndrăzneț și bătrân înțelept..., făcându-se înțeles și prețuit atât de cei "puternici" cât și de cei mici și neînsemnați.

Preotul este acela a cărui sete de slujire nu se stinge niciodată, lipsit de mărire deșartă, umil și blând, iertător al păcătoșilor, îngrijitor al lor celor bolnavi, mâna întinsă a celor slabi și neajutorați.

Este cel care ascultă, dar și cel care trebuie să fie ascultat, cel care mângâie, dar și cel care mustră fără asprime pe cei rătăciți.

Preotul este uneori mai mare decât îngerii, fiindcă el, preotul, nu are numai puterea de a sfinți și de a dezlega de păcate, ci el ne face să simțim și să înțelegem că Dumnezeu prin jertfa Fiului său este întotdeauna prezent.

Memorialul euharistic, celebrat la sfânta Liturghie, analizează și face prezentă, în mod sacramental, jertfa unică a lui Cristos, marele mister pascal la care luăm cu toții parte prin minunea săvârșită de preot, transformat acum în Cristos pe pământ.

În acest an liturgic, dedicat preoției, să transformăm murmurul inimilor noastre în strigăte de iubire și să înălțăm cu recunoștință rugăciuni pentru minunații noștri preoți.

Să mulțumim Domnului pentru sacramentul Preoției, fără de care nu am fi putut niciodată să le primim pe celelalte. Și să nu uităm să aducem un omagiu, îndreptând toate gândurile noastre bune spre preoții noștri martiri, fără de care astăzi nu am fi putut să ne mărturisim liber credința.

Liliana Simion


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat