Iaşi: Icoana "Maica Domnului de la Guadalupe - Patroana copiilor nenăscuţi"
Episcopia Romano-Catolică de Iaşi în colaborare cu Asociaţia "Primul Pas" au organizat evenimentul intitulat "Să ne unim în apărarea vieţii!" în zilele de 28 şi 29 aprilie 2010, în catedrala din Iaşi. La acest eveniment a fost prezent Wolfgang Hering, preşedintele Asociaţiei Internaţionale "EuroProLife" (Vocea copiilor nenăscuţi din întreaga Europă - Apăraţi viaţa noastră!) şi directorul Organizaţiei "Lebenszentrum" (Centrul pentru viaţă) din Germania. Traducerea din limba germană a fost făcută de pr. Cristian Diac.
Evenimentul a debutat cu sfânta Liturghie celebrată de pr. Cristian Diac în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" şi a continuat cu înălţarea de cântece mariane şi recitarea sfântului Rozariu, prin care cei prezenţi au implorat-o pe sfânta Fecioara Maria, Regina Rozariului, să privească cu ochii ei blânzi de mamă spre toate mamele din lumea întreagă şi să le adune la pieptul ei pe cele rănite de cumplitul şi nechibzuitul gest egoist prin care şi-au condamnat la moarte prin avort proprii copii, pentru a simţi căldura iubirii vindecătoare, pentru a redescoperi milostivirea divină şi pentru a-şi redobândi demnitatea de fiinţe care colaborează cu planul divin la dăruirea vieţii.
Între decadele misterelor de slavă, Wolfgang Hering a expus istoricul icoanei "Maica Domnului de la Guadalupe - Patroana copiilor nenăscuţi", care este o copie fidelă a icoanei originale, purtând semnătura şi sigiliul primatului Mexicului, cardinalul Norberto Rivera Carrera.
Istoria acestei icoane, a spus Wolfgang Hering, începe în anul 1525 când un indian aztec convertit la creştinism a fost botezat la vârsta de 57 de ani sub numele de Juan Diego. Cu toate că locuia la 15 km de Mexico, el venea aici zilnic pentru a participa la sfânta Liturghie. Dacă până atunci mai nimic nu se întâmplase extraordinar în viaţa sa, iată că în ziua de 9 decembrie 1531, pe când trecea pe lângă colina Tepeyapac, în apropiere de templul zeiţei Tonantzin, i s-a arătat dintr-un nor alb înconjurat de un curcubeu, o femeie tânără şi frumoasă, care i s-a prezentat astfel: "Eu sunt desăvârşita şi pururea Fecioară Maria, Mama Dumnezeului adevărat, Creatorul viu, Stăpânul cerului şi al pământului. Doresc cu ardoare ca în acest loc să se construiască o biserică şi să-mi fie consacrată. Eu voi oferi aici toată iubirea şi compasiunea, ajutorul şi ocrotirea mea întregului meu popor. Eu sunt Mama Îndurării, Mama tuturor celor care trăiesc uniţi în această ţară şi în toată lumea, a tuturor celor care mă iubesc, a tuturor celor care se roagă şi a tuturor celor care au încredere în mine. Eu voi fi prezentă să le ascult plânsul şi durerile şi să le uşurez suferinţele, nevoile şi necazurile".
A urmat pentru Juan Diego câteva zile de încercare, căci relatarea sa cu privire la apariţia Mamei Îndurării pe colina Tepeyapac, în faţa episcopului locului a părut o invenţie. Încurajat de cuvintele Mamei cereşti, Juan Diego s-a prezentat din nou în faţa clerului bisericii din Mexico. Episcopul a cedat în urma insistenţelor făcute de Juan Diego, l-a ascultat cu atenţie, iar la sfârşit i-a spus că va crede tot ceea ce i-a spus cu o condiţie: să-i aducă trandafiri de Castilia culeşi de pe colină. Dar cum să crească astfel de trandafiri pe acea colină acoperită de cactuşi?!
Mâhnit Juan Diego a plecat spre casă însă bucuria avea să fie prezentă iar în sufletul său, deoarece Fecioara Maria i-a apărut şi a îndeplinit dorinţa episcopului: ca Juan Diego să-i aducă trandafiri castiliani de pe colină.
În drumul spre biserică pe veşmântul lui Juan Diego (veşmânt denumit Tilmă) a apărut o imagine a Sfintei Fecioare, care a fost arătată episcopului şi apoi aşezată şi păstrată în bazilica de la Guadalupe (înălţată în locul templului păgân), în spatele unui geam blindat, într-un cadru de bronz, aur şi argint.
Această Tilmă îşi păstrează şi astăzi în mod miraculos proprietăţile naturale şi culorile din 1531 şi invită fiecare suflet să o venereze pe Maica lui Isus şi "Femeia" din Apocalipsă, care descoperă iubirea sa maternă revărsată asupra tuturor copiilor ei.
Papa Benedict al XIV-lea a exclamat la vederea acestei imagini: "Totul este miraculos în acest portret ieşit din florile culese de pe un pământ complet arid şi care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Şi totuşi nici suprema ei frumuseţe şi nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul şi arama. Pentru nici o altă naţiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult".
Imaginea sfintei Maria Însărcinată şi cu luna sub picioarele ei, aşa cum apare pe această Tilmă, a atras multe suflete însetate de Dumnezeu, iar vindecările şi miracolele au făcut din Sanctuarul marian din Mexico, unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din lume.
La sfârşitul întâlnirii pr. paroh Iosif Dorcu a mulţumit sfintei Fecioare pentru acest moment de comuniune şi i-a invitat pe credincioşii prezenţi să se roage neîncetat pentru ca viaţa copiilor nenăscuţi să fie sub ocrotirea mamei cereşti.
Evenimentul a continuat joi, 29 aprilie, după sfânta Liturghie, în aula sinodală "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, unde Wolfgang Hering a susţinut conferinţa cu titlul "Fiţi lumina lumii!"
Conferinţa a avut în vedere două subiecte: "Quo vadis Europa?" şi "Război spiritual pentru viaţă într-o cultură a morţii".
Printre cele abordate la subiectul "Quo vadis Europa?" s-au regăsit prezentate într-un mod succint subiecte ce privesc inseminarea artificială (pentru care se alocă din ce în ce mai multe fonduri), avortul (privit ca fiind o "violenţă împotriva femeii" şi o "formă modernă de barbarie"), eutanasia (realitate la care se va ajunge în viitor).
Wolfgang Hering a prezentat în cadrul subiectului "Război spiritual pentru viaţă într-o cultură a morţii" activitatea şi efortul tuturor acelora care s-au angajat să lupte nu prin violenţă, forţă şi indiferenţă ci prin bunătate, tăcere şi rugăciune, pentru ca viaţa copiilor nenăscuţi să nu fie pusă în primejdie dar ca să fie apărată şi dorită şi astfel să fie preamărit Dumnezeul Vieţii şi întărită iubirea şi bucuria între membrii unei familii.
Wolfgang Hering a conchis conferinţa cu îndemnul: "Fiţi lumină pentru lume, să purtaţi acest dor şi această iubire îndurătoare a lui Dumnezeu pe străzile oraşelor în care locuiţi. Având-o pe sfânta Maria ca şi conducătoare, să duceţi în afară această iubire şi să fiţi siguri că oamenii din întuneric vă aşteaptă!"
Convinşi de faptul că "dorul" lui Dumnezeu faţă de noi este mult mai mare decât iubirea şi implicarea noastră, să nu lăsam ca harul lui Dumnezeu să zădărnicească dar să ne lăsăm transformaţi în făclii de lumină pentru ei care zac în umbra păcatului şi a morţii. Să încredinţăm sub mantia Fecioarei Maria de la Guadalupe întreaga lume şi să o implorăm să vegheze asupra tuturor copiilor pe care Tatăl ceresc va binevoi să-i dăruiască pentru ca ei devină "fii ai luminii".
Lăcrămioara Boroş
lecturi: 13.