Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost constituită o comisie de investigație cu privire la Medjugorje

"A fost constituită la Congregația pentru Doctrina Credinței, sub conducerea cardinalului Camillo Ruini, o Comisie internațională de investigație cu privire la Medjugorje", s-a anunțat, la 17 martie 2010, de către Sala de Presă a Sfântului Scaun.

Comisia va studia faptele legate de Medjugorje, un mic sat din Bosnia-Herțegovina, situat la circa treizeci de kilometri de capitala Mostar, care din anul 1981 este țintă de pelerinaj pentru milioane de persoane.

"Această comisie - continuă nota vaticană - compusă din cardinali, episcopi, specialiști și experți, va lucra în manieră rezervată, supunând rezultatul propriului studiu instanțelor Dicasterului", condus de cardinalul american William Levada.

"Munca este foarte discretă, dată fiind delicatețea temei, și va dura destul de mult timp", a precizat directorul Sălii de Presă, părintele Federico Lombardi, SJ.

Interpelat de ziariști, purtătorul de cuvânt a amintit că, în trecut, exista o comisie diecezană care, din cauza imensității fenomenului, a decis să încredințeze investigația Conferinței Episcopilor din Iugoslavia, care ca urmare a destrămării țării balcanice nu a putut să încheie lucrările sale.

Într-o declarația a sa cu privire la Medjugorje din 10 aprilie 1991, episcopatul a afirmat că nu poate să constate nimic supranatural în ceea ce se întâmpla și a subliniat necesitatea de a asista la nivel pastoral, sub responsabilitatea parohului și a episcopului local, pe toți cei care mergeau să se roage în acel loc.

"Pentru acest motiv - a amintit părintele Lombardi - episcopii din Bosnia-Herțegovina au cerut Congregației pentru Doctrina Credinței să se ocupe de această problema".

Comisia va fi prezidată de președintele emerit al Conferinței Episcopilor din Italia și va fi compusă din circa douăzeci de membri.

În noiembrie anul trecut, arhiepiscopul de Sarajevo și președinte al Conferinței Episcopilor din Bosnia, cardinalul Vinko Puljic, într-un interviu acordat agenției Zenit, a exprimat dorința de a putea avea indicații de la Sfântul Scaun "cu privire la constituirea unei comisii care să urmărească fenomenul, înregistrând conținutul aparițiilor și al mesajelor, ținând cont că până astăzi sunt peste treizeci de mii".

Aparițiile de la Medjugorje ar fi început la 24 iunie 1981, solemnitatea sfântului Ioan Botezătorul, când Sfânta Fecioară ar fi apărut pe o colină numită în croată Podbrdo câtorva tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 20 de ani, prezentându-li-se ca Regina Păcii.

După ceea ce se povestește, din acel an, 1981, aparițiile ar continua până astăzi. În afară de asta, se spune că au fost numai cinci zile fără apariții în 1981-1982. Numele celor șase vizionari sunt: Vicka Ivankovic, Marija Pavlovic, Mirjana Dragicevic, Ivan Dragicevic, Ivanka Ivankovic și Jakov Colo.

Actualmente, trei dintre cei șase vizionari ar mai avea încă apariții zilnice (Vicka, Marija și Ivan), în timp ce celorlalți sfânta Fecioară le-ar apare numai o dată pe an.

Vizionara Mirjana ar primi aparițiile în ziua de doi a fiecărei luni, în timpul cărora sfânta Fecioară se roagă cu ea pentru cei care nu cred.

Sfânta Fecioară ar lăsa vizionarilor multe mesaje care au ca temă: rugăciunea, postul, convertirea, reconcilierea și spovada.

Conform datelor adunate, între 1984-1987 sfânta Fecioară dă parohiei din Medjugorje un mesaj în fiecare joi. Din 1987 prin intermediul vizionarei Marija, sfânta Fecioară continuă să dea mesajele sale în ziua de 25 a fiecărei luni, de la parohie la toată lumea.

Celor șase vizionari sfânta Fecioară le-ar fi revelat și zece secrete. La trei dintre ei, care nu mai au aparițiile zilnice (Ivanka, Mijjana, Jajov), sfânta Fecioară le-ar fi revelat toate cele zece secrete; celorlalți trei (Vicka, Marija și Ivan), numai nouă.

Conținutul secretelor este cunoscut numai de vizionari. Se cunoaște numai al treilea secret: un semn de neșters, vizibil de toți, indestructibil și foarte frumos, pe care sfânta Fecioară promite să-l lase pe colina aparițiilor, ca o confirmare a veridicității lor.

Aceste secrete vor fi revelate lumii de un preot franciscan, părintele Petar Ljubicic, ales de vizionara Marjana, care va comunica franciscanului secretele atunci când va veni timpul stabilit.

(După Zenit, 17 martie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat