Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": A apărut cartea Scrieri și mărturii

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Scrieri și mărturii, scrisă de Silvano Cola. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 17x24, are 228 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

În Anul Sfintei Preoții, proclamat de Biserică pentru aprofundarea și înțelegerea acestui sfânt sacrament, instituit de Cristos pentru continuarea operei sale de mântuire în lume, Editura "Sapientia" oferă celor interesați o lucrare deosebită, scrisă de un preot pentru preoți și nu numai. Volumul a fost tradus în limba română de către un colectiv de autori coordonat de pr. Cristinel Fodor, director spiritual și profesor de teologie spirituală la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Autorul, părintele Silvano Cola, este unul dintre întemeietorii mișcării Opera Mariei (mișcarea focolarină), alături de Chiara Lubich; în cadrul acestei mișcări a fondat "Mișcarea sacerdotală", care reunește un număr de aproximativ 25.000 de preoți și de seminariști din lumea întreagă, animați de idealul unității în credință între toți oamenii.

Cartea cuprinde trei părți - este deschisă de un "Profil" spiritual al părintelui Cola, se continuă cu o "Antologie de scrieri" despre preoție, viață și unitate, toate privite din perspectiva spiritualității de comuniune, și se încheie cu o serie de "Mărturii", concentrate asupra personalității și spiritualității lui don Silvano, a cărui viață a fost marcată de dorința realizării unui dialog universal. Un aspect ce trebuie semnalat îl reprezintă mărturiile personale despre unitate și dialog ale unor personalități ale Bisericii contemporane, cum ar fi Mons. Piero Coda, pr. Pasquale Foresi sau Andrea Riccardi.

Părintele Silvano și-a trăit preoția sub semnul dăruirii necondiționate față de Dumnezeu, dăruire care naște raporturi de unitate în Cristos, singurul care poate să-i reveleze omului măreția staturii sale spirituale.

Cu siguranță că cititorii prezentului volum vor fi edificați de exemplul acestui mărturisitor al evangheliei, plecat recent dintre noi (a murit în data de 17 februarie 2007), dar a cărui voce răsună în acest An Sacerdotal ca o chemare continuă la redescoperirea chipului lui Cristos în toți oamenii.

Andrei Dumitrescu

*

Dacă ochii ți s-au oprit pe această carte, dacă mâinile au atins-o în treacăt, nu trece mai departe, nu o lăsa jos fără a citi din ea: dacă ești preot, te va ajuta să fii preot cu pasiune. Dacă nu ești preot fii sigur că vei înțelege mai bine preotul, cel cunoscut sau cel despre care atât de des vorbește lumea. Nu sunt teorii. E viață trăită. Citește-o!

Există zeci și zeci de preoți - model, despre care am auzit sau am citit, dar don Silvano are ceva mai mult din prospețimea PREOTULUI: pătruns de fascinația pentru Cuvânt, înrădăcinat în tradiția Sfinților Părinți, scufundat în timp, monolitic în punctele "tari". S-a identificat atât de mult cu Cristos!

«Acest lucru mi se pare important: să ne apropiem de preoție sperând că suntem capabili să murim pentru noi înșine în favoarea celor pe care-i întâlnim... să fim numai iubire. Toată evanghelia e aici. A fi comuniune te salvează pe tine și-i salvează pe toți».

Aceste cuvinte sună ca un testament spiritual al preotului Silvano Cola, întors la Tatăl ceresc în anul 2007 la vârsta de 79 de ani, după cincizeci de ani de preoție.

Don Silvano trăia în Centrul sacerdotal de la Grottaferrata (Roma) împreună cu alți preoți. A fost prima piatră a Mișcării sacerdotale (ramură a Mișcării Focolarelor) care cuprinde astăzi peste 20.000 de preoți diecezani precum și 5.000 de seminariști din cele cinci continente, și s-a dăruit acestei Mișcări timp de peste 40 de ani cu o "generozitate neobosită", după cum a evidențiat Chiara Lubich, la aflarea veștii plecării sale dintre noi.

Cartea cuprinde o antologie a celor mai semnificative intervenții ale sale la diferite congrese și întâlniri cu preoții, împreună cu mărturii din lumea întreagă din partea celor care au avut bucuria de a-l cunoaște. Este o carte după care tânjeam, căci este scrierea unui preot despre preoția pe care a trăit-o: criza după numai patru ani de preoție și ispita de a abandona ministeriul; noua etapă în care locul central îl ocupă iubirea reciprocă și experiența vie a Celui Înviat promisă de el celor adunați în numele său etc.

Secretul preoției trăite de don Silvano este Cristos cel răstignit, care pe cruce dă naștere Bisericii. Acest secret este confirmat și de papa Benedict al XVI-lea care le-a spus seminariștilor din Roma: "Noi toți întotdeauna suntem doar discipoli ai lui Cristos. Catedra lui este crucea și numai această înălțime este adevărata înălțime".

Aplaud apariția acestei cărți în Anul Sfintei Preoții, pentru că de fapt îl aplaud pe Isus-preotul despre care vorbește! Dar una e să scrii și să citești aceste pagini și cu totul alta este să le trăiești. Don Silvano le-a trăit și ne spune și nouă: Dumnezeu te iubește așa cum ești, dar refuză să te lase așa: vrea să fii un alt Isus răstignit.

Pr. Cristinel Fodor

* * *

Scrieri și mărturii
Silvano Cola, Ed. "Sapientia", 17x24 cm, 228 p., 20 lei


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat