Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Exerciții spirituale în Vatican pentru a înainta în sfințenie

Interviu luat părintelui Enrico dal Covolo

de Antonio Gaspari

De sâmbătă, 21 februarie 2010, până sâmbătă, 27 februarie, se vor ține exercițiile spirituale pentru Curia Romană, în prezența pontifului Benedict al XVI-lea.

În Anul Sfintei Preoții, meditațiile vor fi propuse de preotul salezian Enrico dal Covolo, 59 de ani, postulator general al familiei lui don Bosco și profesor de literatură creștină antică la Universitatea Pontificală Saleziană, cu tema "«Lecțiile» lui Dumnezeu și ale Bisericii despre vocația sacerdotală".

Pentru a înțelege mai bine scopul și finalitatea acestor exerciții spirituale, agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Enrico dal Covolo.

Care sunt "lecțiile lui Dumnezeu" și care sunt cele "ale Bisericii" despre vocația sacerdotală?

Dal Covolo: În aceste zile de exerciții, primele, lecțiile lui Dumnezeu, vor ocupa mai ales primele două meditații de dimineață; celelalte, în schimb, meditația de după-amiază.

Lecțiile lui Dumnezeu, așa cum se știe, se exercită prin sacra pagina, adică prin Sfânta Scriptură, conform metodei antice și vrednice de venerație a lui lectio divina, articulată în etapele sale fundamentale: lectio, meditatio, oratio, contemplatio.

În schimb lecțiile Bisericii vor trece - în aceste exerciții - prin cuvântul papilor și al câtorva documente ale Magisteriului, citate în mod ocazional; dar mai ales printr-una dintre lecțiile cele mai importante pe Biserica o poate da: cea a sfințeniei sacerdotale, realizată de câteva modele sublime. Despre aceste modele ne vom ocupa în meditațiile de după-amiază, dedicate câtorva "medalioane" de preoți exemplari.

În ce mod și ce argumente veți folosi pentru a trata despre creșterea lentă a vocațiilor?

Dal Covolo: Argumentele pe care le voi trata sunt legate de etapele fundamentale descrise de relatările biblice ale vocației: chemarea lui Dumnezeu, răspunsul omului, misiunea, îndoiala, confirmarea asiguratoare din partea lui Dumnezeu.

Această "schemă generală" stă și în fruntea intenției generale a diferitelor zile: luni va fi ziua vocațională; marți ziua misionară; miercuri ziua penitențială; joi ziua cristologică; vineri ziua mariană.

Am încercat să aleg și "medalioanele" care corespund cu temele diferitelor zile. Iată-le, în ordine: sfântul Augustin; sfântul Paroh de Ars; parohul de țară al lui Bernanos; venerabilul preot Giuseppe Quadrio; venerabilul Ioan Paul al II-lea.

Cum se desfășoară exercițiile spirituale pentru Curia Romană și care sunt motivațiile care le motivează?

Dal Covolo: Exercițiile spirituale se desfășoară în Curia Romană în prima săptămână din Postul Mare, din seara de duminică până în dimineața de sâmbătă. La ele participă, în afară de Sfântul Părinte și de Casa Pontificală, cardinalii și superiorii diferitelor Dicasterii.

Se desfășoară în Palatul apostolic, în acea capelă Redemptoris Mater pe care Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a restaurat-o în manieră extrem de sugestivă. În cursul predicării, voi face referințe la decorațiunea în mozaic din capelă. Printre altele, pe peretele din capăt este reprezentat și venerabilul Ioan Paul al II-lea, cu capela Redemptoris Mater în mâinile sale.

Așa cum am amintit deja, scheletul exercițiilor este constituit din trei meditații, două dimineața și una după-amiază: sunt în total șaptesprezece meditații, inclusiv cele de deschidere și de încheiere.

Motivul exercițiilor spirituale este întotdeauna același, valabil pentru toți credincioșii: cel de "a face ordine în propria viață", ca să folosim înseși cuvintele marelui maestru al exercițiilor spirituale, sfântul Ignațiu de Loyola.

Dar mai ales în climatul cultural înconjurător - și în mod special la începutul Postului Mare - toți preoții, de la papa în jos, simt în fiecare an necesitatea de a face nou harul hirotonirii lor și motivațiile profunde ale slujirii lor adusă Bisericii.

Care sunt, după părerea dumneavoastră, cauzele crizei vocațiilor și care sunt remediile propuse?

Dal Covolo: Motivele acestei crize sunt bine cunoscute.

Pe de o parte, materialismul care se răspândește, care tinde să aplatizeze orice dorință spirituală. Modelele culturale care domnesc - în special prin mass-media - par să facă totul pentru a face "incredibil" proiectul de viață al Răstignitului Înviat.

Pe de altă parte - dar acest lucru se vede și în vocația la căsătorie - este rezistența multor tineri de astăzi de a asuma angajamente definitive.

Remediul? Remediul fundamental este îngrijirea "dimensiunii contemplative" a vieții: rugăciunea, sacramentele, meditația, lectio divina... În al doilea rând, grija educativă pentru ca acești tineri să aibă "experiențe semnificative" de dăruire și de slujire. Numai așa își vor putea da seama că promisiunile consumismului sunt efemere și că numai dăruirea de sine potolește cu adevărat setea lor de fericire.

În sfârșit: îmi permit să cer tuturor cititorilor agenției Zenit o intenție specială de rugăciune pentru săptămâna care se află în fața noastră. Nu că eu vreau să fac cu orice preț "o figură frumoasă". Ceea ce îndrăgesc este ca aceste zile de har să poată marca un progres în sfințenie, fie pentru participanții la exerciții, fie - mai în general - pentru toți credincioșii și pentru toți oamenii de bunăvoință.

(După Zenit, 19 februarie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat